KURTULUŞ DESTANI 100 YAŞINDA

Tarihimizin kahramanlık dolu şerefli sayfalarından 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 100. yılı ülke genelinde ve ilimizde coşkuyla kutlanacak.

Burhan Ergin

1922 yılında istiklal mücadelesi yolunda kazanılan şanlı zaferin 100. yıldönümü törenlerle kutlanacak. Van Valiliği tarafından 30 Ağustos Zafer Bayramı program kutlamaları çerçevesinde birçok etkinlik gerçekleştirilecek.

Zafer Bayramı kutlamaları, 30 Ağustos Salı günü saat 09:30'da valilik önündeki Atatürk Anıtına çelenk bırakılması, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okumasıyla başlayacak. Daha sonra Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı ile Garnizon Komutanı tebrikleri kabul edecek. Vilayet önünde Vali, Garnizon Komutanı ve Belediye Başkan Vekilinin, halkın ve törene katılanların bayramını kutlamaları, Türk Silahlı Kuvvetleri adına, günün anlam ve önemini belirten konuşma ile devam edecek. Bayram töreni günün anlam ve önemine ilişkin şiir okunması, halk oyunları gösterisi, Bando Komutanlığı Marş dinletisi, tören geçişinin ardından askeri birliklerin, polis ekiplerinin geçit töreni ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü organizesinde, çeşitli spor dallarından öğrencilerin antrenörleri ile birlikte tören geçişiyle son bulacak.

Van Valiliği'nden kutlama mesajı

Sosyal medya hesabında kutlama mesajı yayımlayan Van Valiliği, 'Bizlere Anadolu'yu yurt yapan Malazgirt Zaferi'nin 951. yıl dönümü ve Büyük Taarruz'un 100. yılı kutlu olsun. Başta Büyük Komutan Sultan Alparslan ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle yd ediyoruz' ifadelerine yer verdi.

30 Ağustos Zafer Bayramı nedir?

Zafer Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ulusal bayramıdır. Her yıl 30 Ağustos günü kutlanır. Zafer Bayramı, 1922 yılında 26 Ağustos'ta başlayıp, 30 Ağustos'ta Dumlupınar'da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ni (Büyük Taarruz) anmak için kutlanan bayramdır. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder.

Zafer Bayramı, ilk defa 30 Ağustos 1923 günü Afyonkarahisar, Denizli, Kahramanmaraş, Ankara ve İzmir'de kutlanmıştır. Resmî olarak Zafer Bayramı iln edilmesi 1935 yılının Mayıs ayında olmuştur. Zafer Bayramı, tüm yurtta törenlerle kutlanır. Devlet erknı ve birçok vatandaş, Ankara'da Anıtkabir'i, diğer illerde de anıt ve şehitlikleri ziyaret edip, Mustafa Kemal Atatürk'e, silh arkadaşlarına ve komutasında savaşmış askerlere şükranlarını sunar. Hemen hemen her yerleşim yerinde, askerî birlikler geçit törenlerine katılır. Ayrıca dış temsilciliklerde de çeşitli kutlamalar yapılır.

Bakmadan Geçme