Mahkumlara Müjde

Af ve ceza indirimi son günlerde kamuoyunda sıkça gündeme gelen konuların başında yer alıyor. 5 yıl ceza indirimi var mı? Mahkumlara af çıkacak mı? 5 yıllık ceza indirimi çıktı mı? 2017 yılının ocak ayını da geride bıraktığımız şu günlerde, 2016 yılından kalan af söylentileri iyiden iyiye artmaya başladı.

Çıkacak olan 5 yıllık ceza indirimiyle ilgili daha önceden bir düzenleme yapılacağı belirtilmişti Artık bu düzenlemenin bir an önce yürürlüğe girmesini isteyen mahkum ve tutukluların akrabaları, yakınları ve sevenleri yetkililerden gelecek açıklamaya odaklanmış durumda. Peki açıklama geldi mi? 5 yıllık ceza indirimi uygulanmaya başladı mı? Detayları yazımızda bulabilirsiniz.



Kimler Bu Aftan Yararlanacak?

5 yıllık ceza indirimi çıktı mı? 15 Temmuz darbe girişiminin ardından cezaevlerinin doluluk oranının artması nedeniyle af çıkarılması ve bu amaçla infaz yasasının değiştirilmesi için hazırlıklara başlandı. Yeni bir Kanun Hükmünde Kararname'nin Resmi Gazete'de yayımlanması ile cezaevlerindeki hükümlülerin ceza miktarlarından 5 yıl düşülmesi öngörülüyor.


Devam eden davalardaki tutuklular da bu değişikliklerden etkilenecek.Peki bu aftan kimler yararlanacak? -Yapılmak istenen af planlamasına göre bu af, 1 Ocak 2016 tarihinden önce işlenen suçlar için geçerli olacak.Yani bu tarihten sonra işlenen suçlar için bu indirimden yararlanılmayacak. –Üst sınırı 5 yıla kadar cezayı gerektiren suçlardan yargılananların davaları otomatik olarak düşecek. – 5 yıllık indirim, verilen her bir ceza için ayrı ayrı değil, toplam ceza üzerinden bir defaya mahsus olmak üzere yapılacak.


-Üst sınırı 5 yıl olan suçlarda, henüz takibata geçilmemiş ya da soruşturmasına girişilmemiş ve davası açılmamış dosyalarda ise davanın açılması ve kesin hükme bağlanması ertelenecek; varsa tutukluluk hali sona erecek.


-Haklarında yakalama, tutuklama, mahkumiyet kararı bulunup da firarda olan kişiler ise kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren üç ay içinde resmi mercilere başvurup teslim olmadıkları zaman bu düzenlemelerden yararlanamayacak. Bu Aftan Kimler Yararlanamayacak? 5 yıllık ceza indirimi çıktı mı? Bu aftan büyük çoğunluk yararlanmayı ümit ederken, bazı suçlar için bu aftan yararlanmanın önüne geçilmiştir.Bu suçlar aşağıda belirtilmiştir :


–Terör suçları,

– cinsel istismar suçları,

– çocuk suçları,

-daha önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alınan suçlar bu aftan yararlanamayacak.

–Uyuşturucu suçlarından hüküm giyenlerin bu aftan yararlanıp yararlanmayacağı henüz net değildir.



Ayrıca 1 Ocak 2016 tarihinden sonra suç işleyenler de bu aftan yararlanamayacaklardır. Af Uygulanmaya Başladı Mı? 5 yıllık ceza indirimi çıktı mı? Ceza indirimi, diğer adıyla 5 yıllık affın düzenlemeleri devam etmektedir.Binlerce mahkum ve ailesini biraz olsun sevindirecek haber en kısa zamanda çıkacaktır. Bu konu hakkında gelişmelerden sizleri haberdar etmeye devam edeceğiz.



Kaynak: vergihocasi.com

Bakmadan Geçme