Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR)

Lokman Hekim Hayat Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Cevdet Şahin Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) sizler için kaleme aldı.

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR)

1 hafta aradan sonra tekrar merhaba , bugünde sıklıkla tanı amaçlı kullandığımız MR görüntülemesinden bahsedeceğim . Öncelikle son yıllarda giderek fazla kullanılan bu yöntem için hastalarımızın aşırı derecede ısrarlı olmamaları tetkik planını doktorunuza bırakmanızı belirterek ve ülkemizde ki MR cihazı sayısının bize avrupa birinciliğini getirecek kadar fazla olduğu fakat buna rağmen o kadar kullanılıyor ki hala sıra bulmakta zorlanıldığı çoğu işlemin hasta ısrarı ile yapıldığını da vurgulamak isterim.

MR nedir?

Manyetik rezonans görüntüleme son 20 yıldır kullanılan yeni bir görüntüleme yöntemidir. MRG ağrısız ve x-ışını gibi zararlı olabilecek araçlar kullanmayan bir tanı tekniğidir. Hasta güçlü bir elektromagnet (mıknatıs) içeren bir silindirin içinde yatarken, vücuttaki hidrojen atomlarının enerji salmasına yol açan radyo dalgaları gönderilerek işlem gerçekleştirilir. Mıknatıs etkisi ile hareket eden binlerce atoma ait bilgi bir bilgisayara gönderilir ve incelenen alanın değişik eksenlerde kesitsel görüntüsü elde edilir. Doktorlar bu görüntüleri değerlendirilerek hastalık hakkında bilgi edinirler.

Ne kadar sürer?

MRG incelemesi 20 ile 45 dakika arasında bir sürede tamamlanır. Sürenin değişkenliği incelenecek olan alanın yerine ve hastalık hakkında toplanması gereken bilgi miktarına bağlıdır.

Nasıl Yapılır? Hangi amaçlarla yapılır?

MRG ile vücuttaki her organı incelemek mümkündür. Kafatasının içine bakıp beyin tümörü aramak, sinir kılıflarını inceleyip multiple skleroz bulgularını araştırmak, beyin kanaması ve eklem rahatsızlıklarını değerlendirmek gibi karışık ve zor işlemler gerçekleştirilebilir. Ayrıca kaslar, bağlar, kan damarları, kalp, karaciğer ve böbrek gibi organlar hastalık yönünden taranabilir. Gerektiğinde allerjik özellikleri çok az olan kontrast maddeler kullanılır. Ayrıca MRG beyin fonksiyonları da değerlendirebildiğinden dolayı, ruhsal bozuklukların incelenmesinde de kullanılabilir.

Hangi durumlarda yapılmaz?

Bu üstün görüntüleme teknolojisinin kullanılamayacağı hastalar da vardır ki bunların başında vücudunda metal protez bulunanlar gelir çünkü MRG'nin mıknatısı bu metalleri yerinden oynatabilir. Bu gibi hastalar arasında kalp pili olanlar, beyin ameliyatı ile beyin damarlarına klips takılmış kişiler, metal kalp kapakçıkları olanlar ve iç kulak protezi olanlar yer alır. Eğer doktorunuz sizden MRG tetkiki isterse onu bu tür metallerin varlığından haberdar etmeyi unutmayın. Ayrıca kapalı yerlerde kalamayan hastalarda uygulanamamaktadır. Bu nedenle açık MR geliştirilmiş olup, bu tür hastalar bu cihazlarda görüntülenebilir. Fakat açık MR görüntü kalitesi diğeri gibi olamamaktadır Normal tv görüntüsü ile HD tv görüntüsü arasında ki fark gibi. Haftaya yeni bir yazıda buluşmak dileği ile…

Bakmadan Geçme