Markan kadar konuş
Günlük yaşamımızda coğrafi bölgelere ait 'Van Cacığı', ' Adana Kebabı', 'Afyon Kaymağı', Akçaabat Köftesi', 'Kangal Koyunu' gibi markaları sıklıkla duyarız. Anonim olan coğrafi markalardan kimi ait oldukları illerin ilgili kurum ve kuruluşları tarafından Türk Patent Enstitüsü 'TPE'ya yapılan başvuru soncunda coğrafi işaretleme alarak ait olduğu coğrafyaya yasal olarak mal edilerek korunup değer kazanmıştır. Van gibi kimi illerde tescillenmesi gereken ürünleri için coğrafi işaret almadıkları için ürünlerini markalaştıramamışlardır.
Günlük yaşamımızda coğrafi bölgelere ait "Van Cacığı", " Adana Kebabı", "Afyon Kaymağı", Akçaabat Köftesi", "Kangal Koyunu" gibi markaları sıklıkla duyarız. Anonim olan coğrafi markalardan kimi ait oldukları illerin ilgili kurum ve kuruluşları tarafından Türk Patent Enstitüsü "TPE"ya yapılan başvuru soncunda coğrafi işaretleme alarak ait olduğu coğrafyaya yasal olarak mal edilerek korunup değer kazanmıştır. Van gibi kimi illerde tescillenmesi gereken ürünleri için coğrafi işaret almadıkları için ürünlerini markalaştıramamışlardır.
Peki marka nedir: Bir teşebbüsün mal veya hizmetlerini bir başka teşebbüsün mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla, kişi adları dahil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi veya ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işaretleri içerir. TPE tarafından onaylanan coğrafi işaretleme ile coğrafi ürünler yani yerel markalar koruma altına alınır.
Coğrafi işaret nedir?
Temel olarak bir yöresel ürün adını ifade eder. Bu anlamda coğrafi işaret, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işarettir. Coğrafi işaret ve geleneksel ürün adları, kültürün korunması açısından da yüksek öneme sahiptir. Bölgelere özgü üretimleri tescil yoluyla korumayı ve yok olmalarını önlemeyi amaçlar. Coğrafi işaretler menşe adı ve mahreç işareti olarak ikiye ayrılır.
Menşe Adı: Coğrafi sınırları belirlenmiş bir yöre, bölge veya istisnai durumlarda ülkeden kaynaklanan, tüm veya esas özelliklerini bu coğrafi alana özgü doğal ve beşerî unsurlardan alan, üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerin tümü bu coğrafi alanın sınırları içinde gerçekleşen ürünleri tanımlayan adlar menşe adıdır. Menşe adları sadece ait oldukları coğrafi bölgede üretilirler. Çünkü ürün, niteliklerini ancak ait olduğu yöre içinde üretildiği takdirde kazanabilir. Menşe adına Finike Portakalı ve Malatya Kayısısı örnek gösterilebilir.
Mahreç İşareti: Coğrafi sınırları belirlenmiş bir yöre, bölge veya ülkeden kaynaklanan, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından bu coğrafi alan ile özdeşleşen, üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinden en az biri belirlenmiş coğrafi alanın sınırları içinde yapılan ürünleri tanımlayan adlar mahreç işaretidir. Mahreç işaretlerinin, ürünün özelliklerinden en az biri o yöreye ait olmakla birlikte, yöre dışında da üretilebilmesi söz konusudur. Ürünün yöre ile bağı sadece ünü de olabilir. Mahreç işaretine Antep Baklavası, Hereke İpek Halısı örnek gösterilebilir. Coğrafi bir yer adı içermese dahi menşe adı ve mahreç işaretinde yer alan şartları taşıyan bir ürünü belirtmek için geleneksel olarak kullanılan, günlük dilde yerleşmiş ve coğrafi bir yer adı içermeyen adlar da menşe adı veya mahreç işareti olabilir.
Geleneksel Ürün Adı: Menşe adı veya mahreç işareti kapsamına girmeyen ve ilgili piyasada bir ürünü tarif etmek için geleneksel olarak en az otuz yıl süreyle kullanıldığı kanıtlanan adlar, aşağıdaki şartlardan en az birini sağlayan geleneksel ürünler adı olarak tanımlanır: Örnek olarak, baklava, lokum, höşmerim, pastırma vb. ürünler.
YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ