Mart (seçim) tezleri

Ülkeler ve toplumlar inşa edilirken çağdaş ölçütler dikkate alınır. Bu tür yapılanmalarda geriye ket vurulması istisnai bir durumdur. Çağın gereklerine uygun güncellenme devlet ve toplum için de geçerlidir.

Ülkeler ve toplumlar inşa edilirken çağdaş ölçütler dikkate alınır. Bu tür yapılanmalarda geriye ket vurulması istisnai bir durumdur. Çağın gereklerine uygun güncellenme devlet ve toplum için de geçerlidir. Paramparça edilen Osmanlıdan Anadolu'yu kurtaran Atatürk'ün yeni devleti geleneksel değil de uygar değerler üzerine kurmasının nedeni budur. Tarihi geçmiş iyi tarandığında devlet kuranlar bir öncekini aşmak zorunda oldukları bilinciyle hareket ederler. Torun dedenin değerleriyle büyümez. Akıllı bir siyaset ve devlet kadrosu eskiyi deneyimler ancak kopyalamaz.

Türk devletler silsilesi de böyledir. Göçebelikten, tarım toplumuna, kır yaşamından kent yaşamına, dinsel devletten laik sisteme geçiş süreçlerinde kurulan devlet yapılanmalarında çağcıl değerler dikkate alınmıştır. Her aşama bir öncekini aşarak ilerler. Değişimin kaçınılmazlığına inanan kurucular siyasetlerini dönemin gerçekleri üzerine bina ederler. Halkların tarihinde geri dönüşler olabilir tabi. Bir zamanlar laiklikle yönetilen İran ve Afganistan gibi… Ancak bu istisnai bir durumdur, geneli ifade etmez. İnsanlık tarihinde gelişim hep ileriye dönük olmuştur. Bizatihi hayatın kendisi sizi buna zorlar. Değişime ayak uyduramazsanız geriden hızla gelen devletlerin ayakları altında kalırsınız.

Ak Parti 2002'de iktidara geldiğinde tarikatları ve cemaatleri topluma hâkim kılmaya çalıştı. Neredeyse her mahallede bir tarikat veya sohbet evi kuruldu. Bu sohbetlerde bilimsel konular değil, üç bin yıllık dini gelenekler konuşuldu. Böylece uygar değerler ötelenirken, muhafazakâr değerler yaygınlaştırıldı. Bu tür sohbet evleri mevcut muhafazakâr partiler için seçmen üretim merkezleri gibiydi. Hükümet bu işe o derece dalmıştı ki, kendi elleriyle büyüttüğü Gülen Cemaatinin (FETÖ) darbe hazırlığını bile göremedi. Bu cemaat ki devletin mahremi kabul edilen kozmik odaya hükümetin izni ile girdi ve buradaki en gizli bilgileri emperyalist merkezlere sızdırdı.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme