MAVİ ŞEHRİN KALEMLERİ GECEDE BULUŞTU

Van Şair ve Yazarlar Birliği (VAYAB) ve Vansesi Gazetemizin işbirliğiyle hazırlanan ve 82. haftasına ulaşan Mavi Şehrin Kalemleri sayfasının yazar ve şairleri Van-Şişli Öğretmenevi'nde düzenlenen kültür gecesinde ilk defa bir araya geldi. Mavi Şehrin Kalemleri Kültür Gecesi her ay düzenlenerek geleneksel hale dönüştürülecek.

Hacı Yılmaz

Gazetemizde her perşembe günü tam sayfa yayınlanan ve 82. haftasına ulaşan Mavi Şehrin Kalemleri sayfasının şair ve yazarlarının katılımı, Van Şair ve Yazarlar Birliği ve Vansesi Gazetesinin işbirliğiyle yeni bir etkinlik başlatıldı. Mavi Şehrin Kalemleri sayfasının şair ve yazarları her ayın ilk haftasında farklı bir mekânda düzenlenecek Mavi Şehrin Kalemleri Kültür Gecesi'nde bir araya gelerek Van'ın kültür hayatına katkı sunmaya çalışacaklar.

Van Şişli Öğretmenevi idaresinin destekleriyle düzenlenen şiirlerin okunup türkülerin söylendiği ilk gece yoğun ilgi gördü. Moderatörlüğünü şair-yazar Van Şair ve Yazarlar Birliği Derneği yöneticisi şair ve yazar Mustafa Işık'ın yaptığı gecede, Vansesi gazetemizin yazı işleri müdürü ve köşe yazarı İkram Kali ve VAYAB Başkanı şair yazar Yaşar Adıyaman birer konuşma yaparak düzenlenen gecenin amacıyla ilgili açıklamalarda bulundular.

"Yaşasın Mavi Şehrin Kalemleri"

Van'ın ekonomik, sosyal, kültürel sorunlarıyla yakından ilgilenen, sayfalarına taşıyan Vansesi'nin yayın hayatına başladığı 1937 yılından bugüne kadar Vanlıların sesi, gözü kulağı olduğunu, özgür, bağımsız ve ilkeli yayın yapmaya devam ettiğini belirten Kali, "Biz Van'ı seviyoruz, Van'ı seven Van'a Vanlılara hizmet eden herkesi de seviyoruz. Dünyanın neresinde Van ile ilgili çalışma yapan kim varsa sesini duyurarak destek olmaya çalışıyoruz. Van Şair ve Yazarlar Birliği'nin kuruluşu sonrası VAYAB Başkanı Yaşar Adyaman Beyle sohbet ediyorduk. Van'ın ilk gazetesi olarak şair ve yazarlarımızı bir araya getirmek ve şehrimizin kültürüne katkı yapmak amacıyla kurulan derneğe gazete olarak destek verebileceğimizi söyledim. Bu amaçla her hafta perşembe günleri gazetemizin bir sayfasını kendilerine tahsis edeceğimizi belirttim. Sayfaya da Van Gölü, Van Kedisi ve gökyüzünün mavisinden esinlenerek Mavi Şehrin Kalemleri ismini önerdim. Yaşar Bey de arkadaşlarıyla konuştuktan sonra isimin uygun olduğunu söyledi. 2017 yılında VAYAP'tan gelen yazı ve şiirlerle ilk sayfayı hazırladık. Bu hafta 82. sayı basılacak. Kesinti yapmadan 82 hafta sayfayı hazırlamak önemli bir başarıdır. Bunda VAYAP başkan ve yöneticilerinin, şairlerin ve yazarların büyük emeği var. Mavi Şehrin Kalemleri yoluna devam ederken eserlerde nitelik de artırıyor, şair ve yazar kadrosu da güçleniyor. Van'ın işe, aşa, yola, güzel hizmetlere ihtiyacı var ama kültür hizmetlerinin eserlerin artmasına desteklenmesine de ihtiyaç var. Kent kimliğinde kültür vazgeçilmez unsurdur. Şiiri, romanı, hikâyesi, türküsü, şarkısı, resmi, heykeli, halk oyunları olmayan kent kimliği düşünülemez. Kadim şehrimizin kültür hayatına destek olmaya, yazan, okuyan gençleri teşvik etmeye devam edeceğiz. Bu güzel geceyi düzenleyen VAYAB'a, moderatörlüğü üstlenen şair yazar Mustafa Işık'a, şairlerimize, yazarlarımıza, sanatçılarımıza ve destek olan Van Şişli Öğretmenevi Müdürü Mesut Koncura'ya teşekkür ediyorum. Yaşasın Mavi Şehrin Kalemleri" dedi.

"VAYAB Yayın Evi kuracağız"

Yazar ve şairler olarak 82.haftasında olan Mavi Şehrin Kalemleri sayfasının bundan böyle düzenlenecek gecelere bir adım ötesine geçeceğini söyleyen VAYAB Başkanı şair yazar Yaşar Adıyaman, "Kültürümüze katkı sunmak, şehrimize nefes olmak, kültürel ve sanatsal etkinliklere destek olmak şair ve yazarlarımızı, yerel sanatçılarımızı bir çatı altında bir araya getirmek üzere 2017 yılında VAYAB'ı kurduk. VAYAB'ı kuruduktan sonra bazı kaygılarımız oldu. Eleştiriler, çelmeler yanında gönüllü çalışmamızı yürekten destekleyenlerde çıktı. Vansesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İkram Kali Bey bize sayfa ayırarak destek olacağını belirtti. Sayfaya Van'ın renklerinden adanmışlığı, güveni, sorumluluğu, dürüstlüğü, sadakati, geçmişle bugünü bir birine bağlayan rengi temsil eden mavi renkten esinlenerek Mavi Şehrin Kalemleri ismini önerdi, bizde çok beğendik. 82 haftadır sayfamız Vanlı şair ve yazarlarımızın destekleriyle yayınlanıyor. Çok büyük ilgi görmeye başladı. Van dışından yazılar şiirler, denemeler geliyor. Bu arada bir müjde de vermek istiyorum. VAYAB olarak Van'da yayın evi kuracağız. Yazarlarımızın şairlerimizin eserlerini biz VAYAB Yayın Evi'nde basacağız. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Taştan akademisyenlerimiz, edebiyat hocalarımız da editör olarak destek olacaklar. Mavi Şehrin Kalemleri Kültür Gecesi'ni her ay gerçekleştirerek geleneksel hale getirmeyi düşünüyoruz. Bizlere her zaman destek olan Vansesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İkram Kali'nin şahsında emeği geçen gazete çalışanlarına, şairlerimize, yazarlarımıza, yerel sanatçılarımıza teşekkür ederiz. Van'ın kültür hayatına katkı sunmaya devam edeceğiz " diye konuştu.

Vanlı sanatçılar Yusuf Şahik ve Ali Gündüz seslendirdiği türkülerle geceye renk kattı. VAYAB Başkan Yarımcısı şair yazar Leyla Mihrinaz Engin ve şair yazar Ümit Kayaçelebi, Müştehir Karakaya, Mehmet Feyat, Ahmet Zahiroğlu, Hakan Pütün, Fatih Taşdemir, Memduh Bayezıt, Emir Keremoğlu, Serhat Yıldız, Ramazan Yıldırımçakar, Erkan Eryiğit, Aslan Abi, Sinan Pala, Erdal Güvener, Erhan Uğurlu ve Yunus Emre Arvas şiirlerini seslendirdi.

Geceye katılan öğretmen, öğrenci, esnaf, tiyatrocu ve edebiyata gönül verenler keyifli bir gece geçirdiklerini ifade ettiler.

Bakmadan Geçme