Mayıs Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürü Özer Coşğun, Van’ın da dâhil olduğu TRB2 bölgesinde çilekin en çok zamlanan ürün olduğunu söyledi.

2016 Mayıs ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) rakamlarını açıklayan TÜİK Van Bölge Müdürü Özer Coşğun, TÜFE'nin bir önceki aya göre yüzde 0,58, bir önceki yılın aynı ayına görede yüzde 6,58 oranında artış gösterdiğini söyledi. TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) bölgesine ait TÜFE'de ise bir önceki aya göre yüzde 0,18'lik bir düşüş olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 5,31 oranında artış meydana geldiğini dile getiren Coşğun, “Çekirdek enflasyon olarak tabir edilen özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden, mevsimlik ürünlerin hariç olduğu A grubunda yıllık değişim yüzde 7,50; (gıda, alkollü-alkolsüz içecekler, tütün ürünleri ve altının hariç) olduğu I grubunda ise yıllık değişim yüzde 8,77 oldu. Ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış ülke genelinde yüzde 8,04'lük oran ile giyim ve ayakkabı grubunda olurken, en fazla düşüş gösteren grup ise yüzde 1,64 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. TRB2 bölgesinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 3,17‘lik oranla giyim ve ayakkabı grubunda, en çok düşüş ise yüzde 1,93'lük oranla gıda ve alkolsüz içecekler grubunda oldu” dedi.

“VAN'DA MAYIS AYININ ZAM ŞAMPİYONU ÇİLEK OLDU”
Coşğun, yurt genelinde umreye gidiş ücretinin yüzde 17,99 ve çilekin yüzde 14,88'lik oranlarla fiyatı en çok artan maddeler olduğunu belirterek, “Van ilinin de dâhil olduğu TRB2 bölgesinde ise çilek 11,95 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 6,61 oranındaki artışla limon takip etti. Kuru soğan ise yüzde 44,45'lik bir oranda değer kaybederek mayıs ayında TRB2 bölgesinin fiyatı en çok düşen ürünü oldu. Türkiye genelinde de yüzde 46,30 oranında değer kaybeden kuru soğan en fazla ucuzlayan ürün oldu” ifadelerini kullandı.
Yurt İçi ÜFE'de bir önceki aya göre yüzde 1,48‘lik bir artış gerçekleştiğini kaydeden Coşğun, bir önceki yılın aynı ayına göre ise 3,25 oranında artış olduğunu söyledi. Coşğun, “Sektörel bazda aylık olarak elektrik ve gaz sektöründe yüzde 3,25 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 1,87 artış, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 2,43 artış ve su sektöründe ise yüzde 0,49 artış meydana geldi. Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış yüzde 1,90'lık oranla ara mallarında, en yüksek yıllık artış ise yüzde 11,35'lik oranla dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme