MEDYA VE MÜLTECİLER BASIN BULUŞMALARI VAN'DA BAŞLADI
Van'ın mülteci ve göçmenler için ilk giriş noktası olmasından dolayı en fazla yükü alan şehirlerden biri olduğunu belirten SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, 'Türkiye son 6 yılda en fazla mülteci ağırlayan ülke olma özelliğini sürdürmektedir ve gayri safi milli hasılasına göre dünyada mültecilere en fazla yardımı yapan ülke konumundadır. Türkiye Suriyeliler için bugüne kadar yaklaşık 45 milyar dolar harcadı' diye konuştu.
Burhan Ergin
Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) ile Mülteci Destek Derneğinin (MUDEM) iş birliğinde düzenlenen ve Avrupa Birliği'nin (AB) desteklediği Medya ve Mülteciler Basın Buluşmaları beşincisi saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla Van'da başladı.
Urartu Otelinde düzenlenen ve iki gün sürecek olan buluşmaya MUDEM Genel Koordinatörü Safa Karataş, SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, AB Türkiye Delegasyonu Basın ve İletişim Bölüm Başkanı Marie-Madeleine Kanellopoulou ile yerli ve yabancı gazeteciler katıldı.
“70 milyondan fazla insan zorla yerinden ediniyor”
Toplantının açılış konuşmasını yapan MUDEM Genel Koordinatörü Safa Karataş, dünyada 70 milyondan fazla insanın zorla yerinden edindiğine dikkat çekerek, “Van'ın bizim için özel bir yeri var. Basın buluşmaları toplantısı bizim ve Mülteci Destek Derneği için önemlidir. Ülkemiz başta Suriye krizi olmak üzere büyük insani sıkıntıların komşusudur. Dolayısıyla bu zamana kadar kamu kurumlarımız, ilgili sivil toplum kuruluşlarımız, ilgili mevzuatların yaşanan tarihi sıkıntılara büyük oranda yanıt verdiğini hep beraber görüyoruz. Dünya sadece bu krizle boğuşmuyor, dünya şuan küresel bir vaka haline geldi. Dünyada bugün 70 milyondan fazla insanın zorla yerinden edindiğini görüyoruz. Bunların 26 milyon aşkını başka ülkelerde mülteci statüsünde oluşuyor. Bunun yarısı çocuklardan oluşuyor. Biz Türkiye'nin 25 ilinde 200 personelle birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Basın buluşmalarında edindiğimiz bilgiler doğrultusunda hareket ederek, çalışma yapıyoruz” dedi.
“Türkiye en fazla mülteci ağırlayan ülke”
SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak da yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 6 yıldır en fazla mülteci ağırlayan ülke olduğunu ve yaşanan bu süreçte de medyaya büyük sorumluluk düştüğünü ifade ederek, "Haberlerde kullanılan dil, konu ile ilgili doğru terminolojiye hakimiyet gibi konular, ülkemizin dünyada örnek olan çalışmalarına büyük katkılar sağlayabilecek güçtedir. Mültecilerin toplumumuza ve yerel halka olan uyumunun tesisinde basın mensuplarına büyük rol düşmektedir. Konu ile ilgili çalışan sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarının basın mensuplarımızla ortak çalışma yürütmesi ülkemizin ve sığınan kişilerin lehine olacaktır" şeklinde konuştu.
“En fazla göç yükünü taşıyan şehirlerden biri Van'dır”
Van'ın mülteci ve göçmenler için ilk giriş noktası olmasından dolayı en fazla yükü alan şehirlerden biri olduğunu belirten Kavlak, “Göç hareketleri açısından Türkiye'ye en yoğun olduğu illerden biri Van'dır. Van özellikle İran ve Afganistan'dan gelen uluslararası koruma başvuru sahipleri açısından oldukça önemli bir noktadır. Tarihsel olarak en fazla göç yükünü taşıyan, bu anlamda şehrin kapasitesi çerçevesinde artı bir yük olarak aynı zamanda şehre gelen yabancı uyruklulara yönelik çalışmalar yapmak durumunda kalan en önemli şehirlerimizden biridir. Bu çerçevede Van'da aynı zamanda Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin de bir temsilciliği bulunmaktadır. Bizlerde bu çalışmayı Van'da yapmaktan oldukça mutluluk duyuyoruz. SGDD olarak göç ve mülteci konularında 25 yıla yakın bir deneyimimiz bulunmakta ve Türkiye'de sahada en fazla çalışma yapan sivil toplum kuruluşlarından biriyiz. Bugün yaklaşık 45 şehirde 83 saha ofisi ve bin 800 çalışanla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye'ye sığınma talebinde bulunan uluslararası koruma başvurusu sahipleri ve geçici koruma altında olan Suriyelilere yönelik çok çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Bildiğiniz üzere Suriye krizi sekizinci yılını tamamladı ve 29 Nisan 2020'de dokuzuncu yılına girecek” dedi.
“Türkiye Suriyeliler için 45 milyar dolar harcadı”
Türkiye'nin Suriyeli mülteciler için yaptığı çalışma ve harcamalara işaret eden Kavlak, “Türkiye son 6 yılda en fazla mülteci ağırlayan ülke olma özelliğini sürdürmektedir ve gayri safi milli hasılasına göre dünyada mültecilere en fazla yardımı yapan ülke konumundadır. Türkiye Suriyeliler için bugüne kadar yaklaşık 45 milyar dolar harcadı. Suriye krizi açısından baktığımızda Suriye dışında bulunan kişilerin yüzde 65'ini Türkiye tek başına ağırlamakta ve bununla beraber çok da görülmeyen Suriye krizi gölgesinde kalan 400 bine yakın diğer uyruklu göçmenler bulunuyor. Bugün 3 milyon 680 bin 603 Suriyeli ve 400 bin civarında Suriyeli olmayan mülteci ülkemizde bulunuyor. İlk sırada Afgan, ardından Irak, devamında İran ve Somali başta olmak üzere toplamda 85 farklı ülkede gelen uluslararası koruma başvuru sahipleri bulunmaktadır. Bununla beraber yine Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün ilgi alanında olan, Türkiye'de yabancı ikametiyle veya çalışma izniyle kalanları hesapladığımızda 5 milyondan fazla yabancının ülkemizde olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.
Toplantı AB Türkiye Delegasyonu Basın ve İletişim Bölüm Başkanı Marie Madeleine Kanellopoulou'nun Göç konusunda Avrupa Birliği ve Türkiye İşbirliği Türkiye'deki Mülteciler İçin olanaklar konulu sunumuyla devam etti.
İlk günkü oturumda UNHCR Türkiye Kıdemli Dış İlişkiler Sorumlusu Cem Mehmethanoğlu Medyada Mültecilerin Korunma ve İhtiyaçlarına Dayalı Temsili, UNICEF Türkiye İletişim Sorumlusu Can Remzi Ergen Göç, Mülteciler, Çocuklar ve Medya ile ilgili soruları cevapladı. Radyo Evi Derneği Başkanı Yusuf Erbaş'ın moderatörlük yaptığı mültecilere yönelik yapılan çalışmalar, mültecilerin eğitime kazandırılması, mültecilerin spora yönlendirilmesi ve ülkemizdeki yabancılara yönelik yapılan uyum faaliyetleri konusunda Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Göç ve Acil Durum Eğitim Daire Başkanlığı Şube Müdürü Selami İskender, Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Spor Uzmanı Serkan Yücel, Van Valili Göç İdaresi Müdürlüğü temsilcisi Uzman Dilara Akçay sunum yaparak yöneltilen soruları yanıtladı.