Mehmet Öz kahvaltı için ne dedi?

Değerli okurlar, Van'ın 82 yıllık ilk gazetesi Vansesi, bağımsız, özgür, objektif gazeteciliğini ilgiyle takip diyoruz. Memleketimiz hakkında doğru ve doyurucu bilgiler aldığımız gazetemizde bundan böyle sizlerle bu köşede birlikte olacağız.

Değerli okurlar, Van'ın 82 yıllık ilk gazetesi Vansesi, bağımsız, özgür, objektif gazeteciliğini ilgiyle takip diyoruz. Memleketimiz hakkında doğru ve doyurucu bilgiler aldığımız gazetemizde bundan böyle sizlerle bu köşede birlikte olacağız.

Bugünkü yazımda kahvaltı tartışmasına değinmek istiyorum.

Dr. Mehmet Öz sıradan biri olmadığı gibi söylediklerini; sosyal medyada yazmakla, gereksiz eleştiri ve hakaretlerle veya yanlış tepkiler göstermekle konuyu çözmek yerine, sorunu büyütmeden çözebilirsiniz sevgili arkadaşlar.

Karşınızda Mehmet Öz, dünya sosyal medyası, Mehmet Özcü; diyetisyenler,doktorlar,sağlıkçılar, gazeteciler,köşe yazarları ve kamuoyu var.

Aslında sosyal medya ve kahvaltıcı arkadaşlar krizi yönetemiyorlar. Birdenbire;demeçler, sosyal medya paylaşımları ile haberi olmayan milyonlara Öz'ün açıklamalarını duyudurlar ve kahvaltı ile ilgili açıklamaları çok okuyup,anlamadan ortalığı velveleye verdiler.

Çok afedersiniz kahvaltıcılara yol gösterecek,danışmanlık yapacak Bilgili birikimli birinin VANTSO tarafından belirlenmesi veya kendilerine bir danışman bulmalılar.Hala kendimizi sadece vanda zannederek duygusal davranıyoruz. Oysa kocaman dünya küçük bir telefonun, sadece milyonda biri bölümünde harman yeri.Başkaları bizden önce tarlamızdaki ürünü, samanımızı ve buğdayımızın miktarını görüp,sen kente gitmeden kahvede konuşuyor. Durum böyle olunca adamın açıklamalarını,hocalarımızın görüş ve yorumlarını okumadan, dinlemeden hop diye feribotun oradan denize diker gibi diktik. Sudan çıkınca,suyun kirli olduğunu anladıksa da enfeksiyonu kapmış olduk.

Ben bu arada Dr.Öz ve diğer tıp bilimciler ile diyetisyenlerin fikirlerini inceledim. Kamuoyuna kulak verdim.Aslında çok mantıklı, sağlığımıza uygun ve doyurucu güzel fikirler oluştu. İnsanın günde iki defa yemek yemesi fikri Harika bir gerçek.

Kimse kahvaltı yapmayın demiyor zaten.Acıkmadan yememiz gerektiğini söylüyor hocalarımız ve diyetisyenlerimiz. Ülkemizde veya Dünyada bir çok ülkede kahvaltı kültürü bir davranış,hatta yaşam biçimi haline dönmüştür. Kim ne derse desin sabah aç kalkan insan veya ilerleyen zamanda acıkan insanlar kahvaltı yapar.Sabah kahvaltısını geç yapanlar iki öğün ile daha sağlıklı olabileceği gibi, kahvaltıyı erken yapanlar üç öğüne devam edeceklerdir.

Gelelim Van kahvaltısına: Gerçekten Van kahvaltısındaki sunumlar gözden geçirilmelidir. Tereyağı,bal,kaymak,cacık, peynir,gavut,murtuğayı anladıkta kardeşim,neredeyse kahvaltıyı karnavala,zengin işine, lüks Hayata ve sosyete sunumlarına çevirdik.Uzmanların ve Dr.Öz'ün açıklamalarını iyi okursak,yukarıda saydığım kahvaltı çeşitlerine değil;kahvaltı saati,acıkmadan yiyilmemesi,ekmeğe yüklenilmemesi,yağlı yiyeceklerin sabah saatlerinde insan vücuduna,sindirim,dolaşım sistemine zarar vereceğini, kahvaltılarda hamur (pasta,börek, çörek,simit) yiyilmemesi (bu açıklamalar Van kahvaltı kültürüne destektir anlasak) gerektiğinin altı çizilmektedir.

Özellikle;günde üç öğün gibi bir beslenme düzeninin,şişirme bir davranış olarak büyük tüketiciler tarafından toplumlara deklere edildiği gerçek bir düşünce.Zaten yöremiz ve ülkemiz insanının yağ oranına baktığımızda, açıklamaların çoğu mantıklı gelmektedir.Artık yolda yürüyemiyoruz,spor yapamıyor, yiyor yiyor tükettikten sonra hastanelerden çıkmıyoruz.

Sonuç olarak;Van kahvaltıcısı kardeşlerim sunumlarını yöreye uygun hale getirerek,gereksiz yağları ve hamuru masadan kaldıracak,Van'a ait olmayan çeşitleri sunumlarından çıkararak fiyatlarını yeniden düzenleyecek, yaptıkları çalışmaları ve yenilikleri yöresel ve ulusal yazılı,görsel medyada açıklayarak insanların gönlüne su serpecek,kentteki aile kahvaltılarının da kültür öncülüğünü üstlenerek misyon kazanacaklardır.

Ha unutmaktayım. Bütün bunları; bağlı bulundukları oda ile birlikte bir diyetisyenin katılımıyla istişare ederek,bir sözcü veya danışman tarafından medyaya Vizyon olarak sunacaklardır. Sosyal medya kirliliği ile hiç bir yere varamayız.

Aslında bu krizi,fırsata çevirmenin tam zamanı.Her kafadan bir ses ile profesyonel olunmadığı gibi, patentini alsakta Van kahvaltısını marka yapmakta sorunlar yaşarız.

Valilik,Belediye,YYÜ Gıda bölümü, VANTSO,STK'lar,Basın ve beslenme uzmanları ile bilimsel ve stratejik bir toplantı yapılmasında yarar vardır.

Haydi sevgili arkadaşlar,krizi fırsata çevirmenin zamanı.

Van kahvaltısı olmalıdır.Van kahvaltısı;günlük enerji deposudur.İlk bir saat hariç.

Esen kalın.

Bakmadan Geçme