Memleket meselesi!
Kentimizin meslek lisesi meselesi birilerinin ilgisini çekmeyebilir, hatta yoğun gündemlerinde yerde alamayabilir, ama Meslek Lisesi Memleket Meselesi önemlidir.
2006 yılında mesleki teknik eğitimin önemi konusunda toplumun her kesiminde farkındalık yaratmak ve bu konuda liderlik yaparak, devletle iş dünyası arasında işbirliğinin tohumlarını atmak, olanakları kısıtlı başarılı ilköğretim mezunu gençlerin sanayi, bilişim ve hizmet sektörüne eleman yetiştiren Meslek Liseleri'ne girmelerinin desteklenerek, staj olanağı sağlayarak, bilgi, beceri ve yeterliliklerinin artırılması ve ekonominin ihtiyaç duyduğu nitelikli teknik elemanların yetiştirilmesi amaçlarıyla Vehbi Koç Vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Koç Holding'in işbirliğiyle Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi, başlatıldı. Projeye zaman içerisinde 264 meslek lisesi, 8.000 meslek lisesi öğrencisi, farklı ölçek ve sektörlerde 20 Koç Topluluğu şirketi ve 350'yi aşkın çalışan, gönüllü olarak dahil oldu.
Van 'da da gerçek anlamda Meslek Lisesi Memleket Meselesi yani mesleki eğitimde sorun var.Yazımıza o nedenle memlekete meslesi başlığını kullandık.
1945 yılında açılarak orta eğitim öğretime başlayan, yarım asırlık bir geçmişe olan, ilk eğitim ve öğretime Tekel binasının alt katında başlayan, 1946 da bugünkü yerinde temeli atılarak 1951 de mevcut yerindeki taş yapımı binaya taşınan, ilk yıllarda atölye dersleri ahşap barakalarda yapılan, 1966 ve sonraki yıllarda bugünkü atölyelere taşınan, benimde mezunları arasında bulunduğum, on binlerce mezun veren eski isimi Sanat Okulu, Erkek Sanat Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi halen Merinos Mehmet Erdemoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ismiyle eğitim öğretim veren/veremeyen okul zor günler geçiriyor.
Yeri gelmişken 1946 yılında yapılan iki katlı okulun tarihi binası ile ilgili küçük bir bilgi aktarayım. Bina Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescillenerek koruma altına alındı. Böylece binanın yıkılması, yapısının değiştirilmesi artık mümkün değil. Zaten Van'da Sanat Okulu ve Tekel binası ranta feda edilmekten kurtarılabildi Van halkı tarihi Sanat Oklu binasının restore edilerek mimarisiyle örtüşen amaç doğrultusunda Van Kültür Evi/Van Şehir Kütüphanesi yani Van'ın hafızası dokümantasyon merkezi olarak değerlendirilmesini istiyor. Bu konuda güzel gelişmelerin olduğunu kaydedeyim.
Van'ın Memlekete Meselesi'ne gelince.
Depremde yıkılan çok katlı eski pansiyondan bozma dersliklerin yerine Adıyamanlı yardımsever iş adamı Mehmet Erdemoğlu tarafından çok güzel bir okul yapıldı. Kendisinden teşekkür ediyoruz. Ancak okulun mesleki eğitim verecek atölyeleri yoktur. Eski, dökülen atölyelerde meslek öğrenmek, beceri kazanmak bu haliyle mümkün değil.
Melek Lisesi Memleket Meselsi diyorsak bu gerçekten hareketle atölye ihtiyaçları giderilmelidir. Dar alanda sıkışıp kalan okulun gelişmesi yeni bölümler kazanması için başka bir yere taşınması gerekiyor.
Van İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) arsası içinde Van'a yakışan, modern atölyeleri olan yeni Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yapılsın hatta bu alan rezerv tutularak Mesleki Eğitim Kampusu olarak değerlendirilsin.
Yeni bir okul ve atölyelerle öğrenciler ile öğretmenler modern eğitim yuvasına kavuşurken ilimizde eğitimde çağdaş bir boyut yakalasın önerisinde bulunuyoruz. Öğrenciler burada İŞGEM'in üretim yapan atölyelerinden İŞGEM işletmeleri de okulun eğitim öğretim bilgisinden, birikiminden, öğretmen ve öğrencilerinden yararlansın. Böylece teorik ve pratik eğitim aynı alanda gerçekleştirilsin. Bu birliktelikle mesleki eğitimde gerçek akılcı iş birliği sağlansın. Fena mı olur?
Sanat Okulunun mevcut bina ve yerinin değerlendirilmesine gelince. Önerimiz şudur: Burası Güzel Sanatlar Lisesi olarak değerlendirilsin. Eski futbol sahasında yer alan atölyelerin yerine bölgenin ihtiyacı olan modern ilk ve ortaokul yapılsın.
Okulları imar ve mimari anlayışa yakışmayan alanlara sıkıştırmak harcanan kaynaklara, emeklere ve çağdaş eğitim öğretim anlayışına aykırı bir bakıştır. Eğitim kurumlarının fiziki ihtiyaçlarını ekle uzat mantığıyla gidermeye çalışmak yanlıştır.
Sayın Van Valisi İbrahim Taşyapan'a buradan sesleniyorum.
Sayın Valim, Merinos Mehmet Erdemoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin eğitimin ruhuna aykırı dağınık yerleşimi, eğitim öğretime yakışmayan perişan atölyeleri yürek sızlatıyor. Böyle bir mekânda ne meslek öğrenilir nede başarılı bir eğitim yapılır. Burada sektörce aranan ve yüksek öğretime girme şansı yüksek olan kalifiye eleman yetiştirmek de çok zordur.
Atölyeleri yerinde görerek incelemenizin yararlı olacağına, okulun İŞGEM alanında yapılacak yeni Meslek Lisesi'ne taşınmasının ne denli yerinde olduğu görüşüne sizinde katılacağınıza inanıyorum.
Kentimizin meslek lisesi meselesi birilerinin ilgisini çekmeyebilir, hatta yoğun gündemlerinde yerde alamayabilir, ama Meslek Lisesi Memleket Meselesi önemlidir.