'MESLEK SON NESLİNİ YAŞIYOR'

Bir dönemin gözde mesleklerinden olan terzilik, hazır giyim sektörünün gelişmesiyle birlikte bitme noktasına geldi.
Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte fabrikasyon üretime geçen giyim sektörünün temel taşları terziler, sadık müşterileriyle ayakta kalmaya çalışıyor. Ramazan Bayramı'nın yaklaşmasına rağmen umduğunu bulmayan terziler, mesleğin zor günler yaşadığını belirttiler. Van'da 1986 yılından bu yana terzilik yaparak geçimini sağlayan Ender İnal, şimdi ufak tefek tamirlerden başka işlerinin kalmadığını, elbise diktirme döneminin neredeyse bittiğini söyledi. Sadık dostlar ve hazır giyim sevmeyenlerin sayesinde ayakta kaldıklarını belirten İnal, 'Hazır giyim olmadan önce mesleğimiz çok önemliydi. Daha önce yapmak istemediğimiz tamir işleriyle geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Van'da 15-20 yıl önce günde 3-4 takım elbise dikerken, şimdi ise ayda bu rakamı bulamıyoruz. Artık günü kurtarmanın çabası içinde kalıyoruz. Gelirse elbise tamiri işleriyle günü geçiriyoruz' dedi.
'ELEMAN BULMAKTA ZORLANIYORUZ'
Son yıllarda terzilik sektöründe büyük bir gerileme olduğunu belirten Nedim Songül ise 'Ben 25 yıldır bu mesleği yapıyorum. Benim mesleğe başladığım dönemlerde çok güzel işler yapıyorduk. Ayda 30-40 takım elbise dikiyorduk. Mesela o dönemlerde bayram üzeri 40-50 takım elbise dikerken, şimdiler de ise bu sayı 2-3'e kadar düştü. Takım elbise diktiren birkaç müşterinin dışında pantolon paçası, fermuar gibi ufak tefek işler yapıyoruz. Bunlar da son dönemde oldukça azaldı. Şu anda meslekte çalıştıracak eleman bulamıyoruz. Burada kimse artık çalışmak istemiyor' şeklinde konuştu.
'MESLEĞİN ALTINI ELDE KALDI'
Mesleğe 'Sanat altın bileziktir' atasözü ile başladığını belirten Songül, ancak mesleğin altının elde kaldığını ve bir değerinin kalmadığını söyledi. Songül, 'Ben 25 yıl önce ustalarımın yanında işe başlarken, terzilik çok güzide bir meslekti. Ama bu günlerde mesleğin tadı kalmadı. Benim ustam bana 'Meslek altın bileziktir' derdi. Şimdi ise mesleğin altını değer kaybederek elde kaldı. Ramazan Bayramı yaklaşmasına rağmen terzilere ilgi yok' ifadelerini kullandı.
'MESLEK SON NESLİNİ YAŞIYOR'
Terzilik mesleğinin son nesli olduğunu söyleyen İbrahim İnal adlı terzi de, 'Bu mesleğe artık ilgi yok. Burada çalışacak ve işi öğrenecek eleman bulmakta zorlanıyoruz. Böyle devam ederse yeni terziler yetişmeyecek. Belki de kısa bir süre sonra terzilik mesleği tarihe karışacak. Çünkü artık kimse yapmıyor. Bizim mesleğimiz son neslini yaşıyor. Şimdiki gençler bu mesleği istemiyor. Durum böyle olunca yeni yani genç terziler yetişmiyor. Ben de bu mesleğin son nesli olabilirim' dedi.
TERZİLİK KORUNMALI DESTEKLENMELİDİR
Van'da terziliğin geçmişinin en az 300 yıl öncesine, uzandığını, Vanlı terzilerin her dönem rağbet gördüğünü belirten Hikmet Duran, ' Terzilik mesleği Van'ın geleneksel meslekleri arasında çok özel bir yere sahiptir. Terziden elbise diktirerek giymek kültürdür. Valilik, İl Özel İdaresi, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Van Esnaf ve Sanatkarlar Odası gibi kurum ve kuruluşları AB, SODES projeleri ile mesleki kurslar düzenleyerek terzilik mesleğini desteklemeli ve cazip hale getirmelidirler. Avrupa ülkelerinde bu tarz geleneksel meslekler özel ilgi ve destek görüyor. Van'da ilimizde de bu neden olmasın. İlimizin idarecileri meslekleri ve ustalarımız korunmalı, desteklenmelidir.' vanhaber,terzilik,meslek,iş,sodes

Bakmadan Geçme