Milletvekili Çiftci: Sürece Zarar Verenler Var

Ak Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi beraberindeki il yönetim kurulu üyeleri ile birlikte gazetemize ziyarette bulundu. Çözüm süreci ve Van ile ilgili çeşitli konularda değerlendirmelerde bulunan Çiftçi çözüm sürecinin başarıya ulaşacağını söyledi.

İlhan Siyahtaş

Van'ın Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük illerinden biri olduğunu ifade eden Ak Parti Milletvekili Fatih Çiftçi, çözüm sürecine vurgu yaparak “ Eğer biz bunu başarırsak bizim için en büyük başarı budur, süreç sağlıklı sonuca ulaşacaktır. Bütün enerjimizi bütün sinerjimizi Van'a yatarım olarak kullanacağız. Hedefimiz Van'ın geleceğini daha emin adımlarla ileriye taşımaktır” dedi.

Ak Parti Milletvekili Çiftçi'nin değerlendirmelerinden satırbaşları şöyle:

Hedefimiz Van'ın geleceğini daha emin adımlarla ileriye taşımaktır. Van'ın bölgenin en önemli illerinden olması dolayısıyla şuanda Van'da iki önemli siyasi parti var, biri BDP veya HDP diğeri AK Parti'dir. Vatandaşlarımızın Van'da hiçbir zaman AK Parti ile bir sıkıntısı olmamıştır. Merkezlere bakıldığında AK Parti her zaman güçlü olmuştur. Aynı zamanda terör örgütünün baskısı, şiddeti, tehdidi ve insanların yıldırmaya yönelik çalışmaları kırsalda istediği sonucu verememiştir. Bir iki yıl içinde bu daha da belirgin bir hale gelmiştir. Başkale, Özalp, Çaldıran, Saray gibi ilçelerin sınıra daha yakın olmasından dolayı bu tür olaylar daha etkin olmuştur. Onların dışında vatandaşların büyük ölçüde AK Partiye desteği büyük olmuştur. Bundan sonraki süreçte de bunun hızlı bir şekilde devam edeceğine inanıyorum. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Türkiye genelinde HDP yüzde kırk gibi artış sağlamasına rağmen Van'da düşüşe geçmiştir. Bunu AK Partinin oylarını arttırması ile birlikte değerlendirmek gerekir. Hatta bazı ilçelerde örneğin Erciş'te büyük sürprizler oldu. Daha doğrusu gerçek oy oranı ortaya çıktı. İyi ekipler ile yola devam edildiğinde Van'da başarının kesinlikle AK Partinin olacağını ve bunun ötesi olmadığını söylemiştik.

SÜREÇ SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE SONUCA ULAŞACAKTIR

Bu süreçte de yeni projelerle, yeni yatırımlarla biz yolumuza devam edeceğiz. Bunun yanı sıra çözüm sürecinin mutlaka sağlıklı bir şekilde yürümesi lazım. Türkiye'nin kendisine has bir yapısı var. Türkiye birçok badireyi atlattı. Arap baharı yaşandığında Türkiye çok uzun süren bir terör ortamı vardı, bir şiddet ortamı vardı. Sayın başbakanın 2023 vizyonu ve çözüm süreci ile demokrasileşme paketlerini açıklaması bunların önünü kesti. Türkiye'deki Gezi eylemlerinde Kürt hareketini bu işin içine sokamadılar. Kürt hareketi bu işin içine sokamadığı içinde başarı elde edemediler. 17 Aralık operasyonlarında başarı elde edilmemesi çözüm sürenin sağlıklı bir şekilde yürüdüğünün göstergesi olmuştur. Bu süreç ne olursa olsun devam edecektir. Tabi süreçte sıkıntılar da var. Hükümet ne olursa olsun bu süreci çözüme kavuşturacaktır. Biz buna canı gönülden inanıyoruz. Bu çözüm yasası çıkması ile birlikte bu işin geri dönüşünün olmayacağının mümkün olduğunun bilinmesi gerekir. Sayın başbakanın bir tespiti vardı; Türkiye nehrin yarısını geçti, dolayısıyla geri dönme gibi seçenek yoktur. Bu çözüm süreci bir günde bitirilecek bir süreç değildir. Aslında yüzyıldır devam eden bir sorundur. Son kırk yılı da kangrene dönüşmüş bir sorundur. Bu bir, iki yada dört yılda çözmek mümkün değildir. Bir çözüm iradesi ortaya koyuyorsun, bir periyot başlatıp dört tane demokratikleşme paketi açıklıyorsun ardında bunu yasal bir zemine bağlıyorsun. Bunların ardından farklı düzenlemeler gelecektir. Bu düzenlemeler ile birlikte bu süreç sağlıklı bir şekilde sonuca ulaşacaktır.

ÖRGÜT İÇERİSİNDE BAZI GRUPLAR ÇÖZÜME KARŞI ÇIKIYOR

Bu süreç bazen sancılı oluyor. Bölgede bir takım şımarıklıklar oluyor. Sürece zarar verecek bir takım gruplar, bir takım kesimler oluyor. Sürecin başarıya ulaşmasını istemeyen uluslar arası güçler oluyor. En önemlisi ise örgüt içerisinde bazı gruplar buna karşı çıkıyor. Van'da dolaşıyoruz, sıkıntıları görüyoruz, insanlarını yaşadığı sıkıntıları dinliyoruz. Bunlar tabi doğal olan şeylerdir. Buda yaptığınız şeyin doğru olduğunun bir göstergesidir. Doğru yoldasınız ki birileri rahatsız oluyor. Birileri ellerindeki argümanların gitmesinden, varlık sebeplerinin ortadan kaldırılmasından korkuyor. Bunların hepsine rağmen bu süreç ilerleyecektir. Batı illerine baktığımızda ilk başlarda % 35'lik bir destek vardı. Şuan bakıldığında ise batıda çözüm sürecine destek % 70'lere kadar ulaşmaktadır. Bunların hepsi önemsenecek gelişmelerdir. Şuanda insanlar artık empati kurabiliyor. Kendilerini bu bölgenin insanının yerine koyuyor ve kendilerini bizlerin yerine koyuyor. Biz yüzyıllardır kardeş yaşamışız. Binlerce yıl daha kardeşçe yaşayacağız, bu kardeşlik hukukunun mutlaka yerleşmesi ve kalıcı olması gerekiyor. Bununda çözüm süreci ile birlikte olacağına inanıyorlar. Doğu da bu biraz daha sıkıntılı geçiyor. Çünkü vatandaşlar baskı görüyor, şiddet görüyor, belki eskiden olaylar daha çok cereyan ediyordu. Eskiden insanları ekonomik anlamda sıkıntıya sokmuyordu ama bugün baktığınızda örgüt insanları ekonomik sıkıntıya sokacak hareketlerde bulunuyor. Bunun sıkıntısı var ve bunu biz de biliyoruz ve bundan rahatsız oluyoruz. Biz yinede şuna inanıyoruz, demek ki ilerlediğimiz yol doğru bir yoldur. Doğru bir yol ki, bir takım kişiler buna müdahale ediyor ve inanıyorum ki devlet buna da müsaade etmeyecektir. AK Partinin stratejik planı ve çözüm süreci devam edecektir, hem de çözüm sürecine zarar verecek unsurların tek tek temizlenip yolana devam edecektir. Bununla beraber bu süreç devam ederken, yatırımlarında arttırılması gerekiyor. Kesinlikle ardı arkasının kesilmemesi gerekir. Bu sürecin başarısız olmasını istemeyen kişilerin en büyük çalışmaları topluma bir huzurluk ortamının oluşturulmasıdır. Bazı marjinal gruplarda bunları tetikliyor.

VAN ÇOK DAHA İYİ KONUMDA OLACAKTIR

Bu şehirde dolaşan efsane lafların gerçek tarafları da olabilir. Ne olursa olsun bu tür sancılar olacaktır fakat süreç sekteye uğramayacaktır. Bunlar yeni stratejik planlar ile ortadan kaldırılacaktır. Bu süreç dinamik bir süreçtir, çözüm süreci ihtiyaçlara göre paketler gelecek, ihtiyaçlara göre adımlar atılacaktır. Dünyadaki konjonktürden, kendi ihtiyaçlarınıza da bakacaksınız. Kendi vatandaşınızın can ve mal güvenliğini de koruyarak devam ettireceksiniz. Gönül ister ki Van hiçbir sıkıntı yaşamaz daha güzel yatırımlar olur daha huzurlu bir ortam oluşur. Yeter ki Yerel yönetimler merkezi hükümetlerin yatırımlarına ayak uydursun. Eğer yerel idareler hükümetin bu vizyonuna ayak uydurursa Van çok daha iyi konumda olacaktır. Van'daki yerel idarelerden, STK'lardan bunu talep ediyoruz. Herkes elini taşın altına koysun ve Van'ımızı daha sağlam daha güzel günlere hep birlikte taşıyalım. Van'da depremden sonra imarda ve ruhsatlandırmadan kaynaklı inşaat sektöründe bir duraklama var. İnşaat sektörü motor bir sektördür. Bununla ilgili hükümet üzerine düşen her şeyi yapmıştır. Yerel idarecilerin üzerlerine düşeni yaparlarsa bu sektörün önü açılır. Bu sektörün önü açıldığında bütün sektörleri etkileyen bir katkı sağlanacaktır.

TOKİ'LERE SPOR KOMPLEKSİ YAPILMASI İÇİN GÖRÜŞECEĞİM

TOKİ afet konut alanlarında sosyal tesisler olmaması eksikliktir. Çok geniş yeşil alanlar ayrılmış fakat bunlara gerekli yeşillendirme ve bakım yapılmadığı için bu alanlar yeşil alan vasfını da kaybetmiştir. TOKİ'lerde sosyal yaşam alanlarının yapılması gerekiyor. En azından birkaç tane spor kompleksi yapması yönünde gerekli yerlerle görüşmeler yapacağım.

DEVLET TİYATROSU KAPANAMAZ

Devlet tiyatrolarının kapanması yönündeki duyumları yeni duydum. Böyle bir şey kesinlikle olamaz. Biz bunu kesinlikle kabul etmeyiz. Bu yıl yatarım programımıza kültür merkezi yapımının teklifini de verdik. Burada biraz geri kaldık, bizim ihmalimiz var bu konuda. Biz o süreçte bazı yerleri takip ettik. Daha sonradan haberimiz oldu Erciş kültür merkezinin ihalesini yaptırdık. Burada bir tane yapılması yönünde teklif verdik. İnşallah 2015 programına alıp Van'a yakışan kültür merkezi yapacağız.

İRANLILAR İÇİN ETKİNLİK DÜZENLENECEK

İranlı turistler Van ekonomisi için çok önemlidir. Biz seçim çalışmalarımızı yaptığımız günlerde Nevruz zamanlarıydı ve İranlı turistlerin yoğun olduğu bir dönemdi. Bütün esnaflarımızın bundan memnun olduğunu gördük ve döviz bıraktıklarını söylediler. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Van'da İranlı turistlere yönelik festival, kültür ve sanat etkinliği düzenlenmesi için gerekli görüşmeleri yapacağım.

Bakmadan Geçme