Milletvekili Üçer, Tarla Bitkilerini Sordu

Van İli’nde tarımın ihmal edildiğini ileri süren Halkların Demokrasisi Partisi (HDP) Van Milletvekili Özdal Üçer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Vansesi Haber Merkezi

Van İli'nde tarım alanında 2002 yılı ile 2013 yılı kıyaslamalı sonuçları, İl'de tarımın nasıl ihmal edildiğini dile getiren HDP Van Milletvekili Özdal Üçer soru önergesinde “ Tarla Bitkilerinin üretim miktarı 2002 yılı itibariyle 932.003 ton iken bu miktar 2013 yılı itibariyle 2.086.214 ton civarında seyretmiştir. Meyve üretimi 2002 yılında 15.991 ton iken 2013 yılında ancak 45.145 tona çıkmıştır. Sebze üretiminde ise 2002 yılında 36.017 ton iken 2013 yılında 17.619 tona düşmüştür. Tarla Bitkileri ile Meyve Bitkileri üretimindeki artış ilin demografik yapısındaki artışa göre yetersiz kalmaktadır. Sebze üretimindeki azalış ise kaygı vericidir” diye kaydetti.

İlde tarım sektörü açısından hammadde üretimi yeterli olmadığını söyleyen Üçer, “ Gerekli hammadde için standart oluşturulmadığından istikrarsızlık baş göstermektedir. Ayrıca hammadde üretim maliyetleri yüksek olduğundan rekabet kapasitesi düşük kalmaktadır. Yine yatırımlarda ciddi bürokratik engeller mevcuttur. Nitelikli insan kaynağı ile ilgili yatırımlar yapılmadığından işgücü verimi düşük seyretmektedir. Bunların yanında: İnovasyon ve ar-ge kapasitesi düşüklüğü; tarım sanayinin ihtisas kümelerinin oluşturulmaması; geleneksel ürünlerin tescilleri yapılmaması ve yatırım rehberliği mekanizmalarının yetersizliği diğer önemli sorunlardır” dedi.

Üçer yazılı önergesinde şu sorulara yer verdi:

1-2-Son 10 yılda‘‘Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı'' kapsamında tarla bitkileri, sebze ve meyve üreticilerine sunulan destek (yıllar itibariyle) ne kadardır?Bu desteklerin bölgelere ve illere göre dağılımı nasıldır?

3-Son 10 yılda‘‘Ipard Kapsamında Verilen AB Hibe Destekleri'' kapsamında tarla bitkileri, sebze ve meyve üreticilerine sunulan destek (yıllar itibariyle) ne kadardır? Bu desteklerin bölgelere ve illere göre dağılımı nasıldır?

4-Son 10 yılda‘‘Yatırım Teşvikleri Programı'' kapsamında tarla bitkileri, sebzeve meyve üreticilerine sunulan destek (yıllar itibariyle) ne kadardır? Bu desteklerin bölgelere ve illere göre dağılımı nasıldır?

5-Son 10 yılda ‘‘Kalkınma Ajansları Tarafından Desteklenen Programlar'' kapsamında tarla bitkileri, sebzeve meyve üreticilerine sunulan destek (yıllar itibariyle) ne kadardır? Bu desteklerin bölgelere ve illere göre dağılımı nasıldır?

6-Son 10 yılda‘‘Kosgeb Hizmet Ve Destekleri''kapsamında tarla bitkileri, sebzeve meyve üreticilerine sunulan destek (yıllar itibariyle) ne kadardır? Bu desteklerin bölgelere ve illere göre dağılımı nasıldır?

7-Son 10 yılda diğer yatırım destekleri kapsamında tarla bitkileri, sebzeve meyve üreticilerine sunulan destek (yıllar itibariyle) ne kadardır?Bu desteklerin bölgelere ve illere göre dağılımı nasıldır?

8-İlde tarım sektörü açısından hammadde üretimi ne seviyededir? İl'in öznel koşulları dikkate alınarak nedengerekli hammadde standardı hala oluşturulmamıştır?

9-Bilinçli üretim adına üreticiler için eğitim programları düzenlenmekte midir? Düzenlenmiyorsa; bunun üreticiye katacağı bilgi birikimi neden ihmal edilmektedir?

10- Başta Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olmak üzere üniversiteler ile (üretimin ve verimin arttırılmasına yönelik olarak) ortak bilimsel çalışmalar yapılmakta mıdır?

11- İlde neden hala geleneksel ürünlerin tescilleri yapılmamış ve bu ürünler koruma altına alınmamıştır?

12-Van'da tarım sanayinin ihtisas kümelerine ayrılmasına yönelik şimdiye kadar ne tür çalışmalar yapılmıştır? Yapılmamışsa; yapılması düşünülmekte midir?

13-Yerel çeşitlerin üretimde kullanılması, geliştirilmesi ve endemik bitkilerin korunarak kültüre alınmasına yönelik ne tür çalışmalar yapılmıştır?

14-Van'da şimdiye kadar tarımla ilgili istatistik çalışması yapılmış ve ürünler envantere alınmış mıdır? Açıklayınız.

15-Van'da 2011 yılında yaşanan depremlerden sonra yukarıda ifade edilen destek programları dışında depremzedetarla bitkileri, sebzeve meyve üreticilerine ne tür destekler sunulmuştur? Hem deprem nedeniyle hem de depremden sonra yaşanan ekonomik kriz nedeniyle bu kişilerin oluşan zararları karşılanmış mıdır?

Bakmadan Geçme