Milyonlarca emekli ve memura müjde! Yeni maaşlar belli oldu

Milyonlarca emekli ve memura dev zam geliyor. Her birinin geliri tek tek artacak. Meclis, bayramdan sonra yoğun bir çalışma temposuna girecek. Önemli konular arasında en düşük memur maaşının 22 bin TL'ye çıkarılması, emekli zammı ve işverene sağlanacak destek yer alıyor. Daha sonra kapsamı genişletilmiş ikinci bir torba yasa da gündeme gelecek.

Yeni maaşlar, Haziran ayı verileri açıklandığında, son altı aydaki enflasyon farkına göre belirlenecek. Enflasyon farkına, asgari ücrette olduğu gibi refah payı eklenecek. Tahmini olarak enflasyon farkının yüzde 20 civarında olması bekleniyor, bu da refah payıyla birlikte emekli maaşlarında yüzde 30-35 civarında bir artış anlamına geliyor.

Memur ve emekli aylıklarına Ocak ayında yüzde 30 oranında zam yapılmıştı. Böylece en düşük memur maaşı 11 bin 848 TL'ye, en düşük emekli memur aylığı ise 6 bin 78 TL'ye yükselmişti. Memur zammı, enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammıyla yüzde 8 olarak belirlenmişti. Temmuz 2023 dönemi toplu sözleşme zammı ise yüzde 6 oldu.

Yüzde 8'in üzerindeki altı aylık enflasyon oranına yüzde 6'lık toplu sözleşme zammı eklenecek ve refah payıyla birlikte altı aylık memur zammı belirlenecek. Refah payı için yasal düzenleme gerekmekte.

Yasanın içerisinde yer alan maddelerden biri en düşük memur maaşının 22 bin TL'ye çıkarılmasıdır ve bunun için iki seçenek bulunmakta. İlk seçenek, aile yardımıyla birlikte en düşük memur maaşının 11 bin 848 TL olması ve bunun yüzde 85 artırılarak 22 bin TL'ye çıkarılması. Diğer bir formül ise 5 bin TL gibi sabit bir artıştan sonra kalan kısmın orantılı olarak artırılarak 22 bin TL'ye tamamlanması.

En düşük emekli aylığı 7.500 TL iken Temmuz zammı kök maaş üzerinden yapılacak. Aylık skalasına göre orantılı bir artış söz konusu olacak. Seçenekler arasında 7.500 TL ile 10.000 TL arasında alanlar için yüzde 45, 10.000 TL ile 15.000 TL arasında alanlara yüzde 40, 15.000 TL ile20.000 TL arasında olanlara yüzde 35, 20.000 TL'nin üzerinde olanlara ise yüzde 30'luk bir artış yer almakta. Emeklilere yapılacak zamda yüzde 30-35 arasında bir artış öngörülmekte. Bu zamdan EYT'liler için ayrı bir ayrım yapılmayacak.

Kamu çalışanlarına Temmuz ayında yapılacak ek zamla birlikte bütün kamu çalışanları 3.600 ek gösterge avantajından faydalanacak. Bu düzenleme, memur, şef, tekniker, veri hazırlama kontrol işletmeni ve diğer birinci dereceye gelen tüm kamu görevlilerini kapsayacak. Bu düzenlemeyle birlikte 470 binden fazla memur ek gösterge avantajından yararlanabilecek. Bu düzenleme sayesinde 25 yıllık çalışanların aylığına yaklaşık 2.115 TL eklenirken, ikramiyelerdeki artış ise 53.000 TL'den başlayacak.

Ayrıca, yaklaşık 1 milyon küçük esnaf ve çiftçinin prim yükünü azaltacak bir yasal düzenleme Meclis'e sunulacak. Bu düzenlemeyle küçük esnafların emeklilik için gereken gün sayısı SSK'lı çalışanlarla eşitlenerek 7.200 güne indirilecek. Ayrıca, esnafın gelirini artıracak bu adımla emekliliği belirleyen son 1.261 gün kuralı da değiştirilecek. Hangi sigorta kolu olursa olsun 7.200 günü tamamlayanlar emekli olabilecek.

Ev kadınlarına yönelik emeklilik desteğiyle ilgili düzenleme de Meclis'e sunulacak. Ev kadınlarının emeklilik hakları desteklenecek ve emeklilik yaşı özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilecek. Ev kadınları isteğe bağlı olarak prim ödeyerek emeklilik hakkı kazanabilecekler. Ayrıca, kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecek.

Bakmadan Geçme