Mutlu Bir Ailenin Püf Noktaları

Geçtiğimiz günlerde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, yılda 500 ila 600 bin çiftin evlendiğini, 100 bin çiftin ise boşandığını; boşanmaların en önemli sebebiniz ise şiddetli geçimsizlik olduğunu belirtti. Türkiye'de evlenme, boşanma araştırmasının sonuçlarını açıklayan Türkiye İstatistik Enstitüsü Kurumu ise 2011 yılında, İzmir'de 31.756 evlenmeye karşılık, 11.149 boşanma olduğunu tespit ettiklerini belirtmiştir. Bu araştırmaya göre İzmir 2011 yılında en fazla boşanmanın yaşandığı il olmuştur. Bu bilgiler ışığında sadece ülkemize baktığımızda, görüyoruz ki aile müessesemiz güçlü olmayan bir temel üzerine inşa edilmektedir. Sudan bahanelerle, kısa sürede aile çatısının parçalandığını; ardından dağılmış bir yuva, ortada kalmış çocuklar ve akibetleri belirsiz ve mutsuz çiftler ile birlikte, içler acısı bir durum ortaya çıkmaktadır.
Oysa ki aile, toplumun kalesi, nüvesi ve temelidir. Onun bekası toplumun bekası, fesadı toplumun fesadıdır. Aile; anne, baba ve çocuklardan teşekkül eder. Her aile bireyinin karşılıklı ve mesul olduğu görevleri vardır. Bu görevler yerine getirildiği takdirde aile mutlu olur. Enes bin Malik, Resul-i Ekrem'e 'Ey Allah'ın Resulü iman itibariyle en mükemmel ve üstün insan kimdir?' diye sordu. Resul-i Ekrem, 'Aile bireylerine karşı en iyi davrananlardır,' buyurdu. Bu dünyada aile efradımızdan sorulduğumuz gibi, ahirette de onlardan sorulacağız. Aile bir meclis, baba da meclisin reisi konumundadır. Aile reisi, helal yollardan ailesinin geçimini temin etmekten sorumludur. Yemek ve diğer ihtiyaçlar konusunda aile bireylerinden farklı davranmaz. Başta eşi olmak üzere, aile bireylerine en güzel isimleriyle hitap eder, kimsenin adını bozmaz, rencide etmez, sözlerine itibar eder, kendileriyle istişare eder, aile meclisinin aldığı kararlara aykırı hareket etmez. Aile reisi, eşini özellikle akraba ve yabancıların yanında kırmamalı ve rencide etmemeli, söz ve görüşlerine değer vermelidir. Ebu Derda hanımına şöyle derdi: 'Beni öfkeli gördüğün zaman, beni razı etmeye çalış, ben de seni öfkeli gördüğümde razı etmeye çalışacağım.'
Kur'an'da: 'Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun.' (Tahrim/66) buyurmaktadır. Ayetin de dikkat çektiği gibi, aile bireylerinin ebedi bir hayat için bu dünyada her konuda eğitilmesi, namaz ve oruç gibi farz hükmündedir.
Bu sebeple, ailede huzuru sağlamamız için yapılması gereken altı temel unsur ve davranış mevcuttur. Bunlara dikkat etmemiz ailenin huzurlu ve mutlu olmasına zemin hazırlayacaktır:
1- Bir evde kimin sözü geçmektedir? Sorusuna verilmesi gereken en doğru cevap: Allah ve Resulü'nün (s.a.v) sözü geçmekte, denmelidir.
2- Eşler birbirlerini sevdiklerini, karşılıklı tekrarlamalıdır.
3- Aile bireyleri iyi işler ve hizmetler ortaya koyduklarında, karşılıklı olarak birbirlerine teşekkür etmelidir.
4- Eşler birbirinin merak ve hobilerini, paylaşmalıdır.
5- Zaman zaman aile arası sosyal aktiviteler düzenlenmelidir.
6- Birbirlerine tebessüm etmelidirler.
Geçmişte olduğu gibi, evlerimizden iman fışkırmalı, zikirle ihya olmalı, zikirle kalkmalı zikirle oturmalı, Allah'ın hoşnutsuzluğunu celbedecek hiçbir şeye müsaade etmemeli, İslami neşriyata katkıda bulunmalıyız. Ne hazindir ki, eşlerimiz ve çocuklarımız, Batı klasiklerini, oyuncularını, artistlerini, kültürünü detayı ile bildikleri halde, Fatiha Suresi'ni bilmez, Peygamberini tanımaz ve abdest almasını bilmez hale gelmişlerdir.
İslam, toplum dinidir. İslami evlilik de Allah rızasına uygun olarak yapılmalıdır.. Eşler, hayat yolunda İslami hükümleri birlikte yerine getirerek Allah'ın rızasını ve hoşnutluğunu kazanmayı amaç edinirler. İslami evliliği, müşrik ya da gayri islami evliliklerden ayrı ve üstün tutan yanı da budur. İslami evlilikte olmazsa olmaz şart, bireylerin Allah'ın emirlerini yaşamakta kararlı ve titiz düşünmeleridir. İslamı, düşüncede bulundurmaktan ziyade hayatına da uygulamak gerekir. Fakat eşlerden birinin, Allah'ın emirlerini unutması, uygulamaktan kaçınması, eşine İslam dışındaki modelleri benimsetmeye çalışması, tamamen İslami sorumluluktan uzak bir yaşayış tarzı sergilemeleri durumunda kadına da, erkeğe de boşanma hakkı verilmiştir. Çünkü Müslüman birisi, Allah rızası için evlenir, ve bundan başka şeylerle yani şeytanın hükümleriyle yaşamayı kesinlikle kabul edemez, etmemelidir de... Temeli sağlam yapan, eşlerin birbirlerine duydukları aşktan ziyade Allah'a duydukları aşktır. Allah'ı hoşnut edemedikten sonra birbirlerini hoşnut etmelerinin eşlere, dünya için de ahiret için de bir kazandıracağı yoktur. İslami evlilikte amaç, dünya da ahirette de saadete erişmektir.. Bilhassa ahiret saadetinin gerçekleşmesi de Allah'ın emirlerini taviz vermeyerek yaşamaktan geçer.
Vesselam... vanhaber, van, haber, van haber mutlu, aile, püf nokta, eş, hüküm, ömer gündüz

Bakmadan Geçme