Müziğin büyük ustası Vanlı Ziya Aydıntan ve hikâyesi

Ziya Aydıntan ve ailesinin de her Vanlı aile gibi 1915 ile ilgili hüzünlü, trajik bir hikâyesi var.

Değerli okurlar, Anadolu'nun yıkıma uğrayan, çile çeken, acılar yaşayan şehirlerinin başında Van ve ahalisi gelir. Tarih boyunca çeşitli savaş, isyan, işgal, göç, yağma ve deprem felaketine maruz kalan Van, 1915'de isyan eden Ermeniler tarafından yakılıp yıkıldı, Ruslar tarafından işgal edildi. Bu nedenle Van ile ilgili ne anlatılır, ne yazılırsa yazılsın konu ister istemez Van'ın miladı sayılan 1915'e gelip dayanmaktadır.

Canlarını kurtarmak üzere zor koşullarda göç etmek zorunda kalan binlerce kadın, çoluk çocuk ve yaşlı gidecekleri yere ulaşmadan yollarda hayatını kaybederek kurda kuşa yem olmuştur. Geride kalanlar ise Anadolu'nun dört bir yanına dağıldı. Muhacir olan Vanlı ailelerden biri Türkiye'nin önemli klasik gitar eğitmeni ve müzik insanı merhum Vanlı Ziya Aydıntan ve ailesidir. Ziya Aydıntan'ın yaşam öyküsü 1915'te muhacir olan, anıları 'Zavallı Bir Kuşun Feryadı' adlı kitapta anlatılan Vanlı Abdukadir Ungan'ın yaşadıklarıyla çok büyük benzerlikler göstermektedir.

Ziya Aydıntan ve ailesinin de her Vanlı aile gibi 1915'le ilgili hüzünlü, trajik bir hikâyesi var. Yaşamını inceleyen yüksek lisans tezinden yararlanarak Van'ın önemli değeri Ziya Aydıntan'ı sizlere anlatmak, tanıtmak istiyorum.

1904 yılında Van'da varlıklı bir ailenin evladı olarak dünyaya gelen, asıl adı Mehmet Ziyaettin Aydıntan olan Ziya Aydıntan'ın babası Mehmet Akif Bey (Yüzbaşı Oğulları'ndan), annesi Saniye Hanım (Türkoğlulları'ndan)'dır. Büyükbabası hat sanatı ile uğraştığı için Aydıntan da büyükbabasından etkilenerek küçük yaşlarda hat sanatı ile tanışır. Müziksel anlamda işittiği ilk ezgiler akrabalarıyla birlikte toplandıklarında (Van Oturma Gecesi) söylenen ilahiler olur. İlahiler haricindeki ilk müzik deneyimleri ise, o dönemde Van'da önemli bir nüfusa sahip olan Ermenilerin müziklerini dinleyerek oluşur. Büyükbabası, Ziya Aydıntan'ı Ermeni kahvelerine götürür, hoşgörülü bir ortamda onların farklı müziklerini dinlemesine izin verir.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme