Nazar değmesin
İlimiz sıkıntılı bu süreçte İranlı komşularımızın sayesinde ekonomik ve sosyal açıdan verimli, heyecanlı güzel günler yaşıyor. Kendisine özgü paylaşımcı kaynaştırıcı sosyal yapısıyla bölgenin huzurlu güvenli kenti olma konumunu korumaya devam ediyor Van.
Her yerde bahar havası var.
Aman nazar değmesin.
İranlılar kentimize ekonomik katkı yanında renk ve heyecan getirdi.
Sabah gazetesinin deneyimli usta yazarı, yazıları ilgiyle okunan Yavuz Donat ustamız 40 yıldır Van'a gelip gider. Kendisiyle abi-kardeş dostluğumuz 25 yıl öncesine uzanır. Yavuz Abi Van'a her yıl en az bir iki defa gelir. Van'ı gözler, nabzını tutar izlenimlerini köşesinde okurlarıyla paylaşır.
Deprem sonrası Van'a en çok gelen gazeteci, gazetedeki köşesinde Van'a en fazla yer veren köşe yazarı olan Yavuz Donat, hafta sonu günü birlik Van'a geldi. Gazetemize uğradı. Caddeleri, sokakları gezdi, esnaflarla, vatandaşlarla sohbet ederek soru yöneltti. Kimi zamanda sadece dinleyerek not aldı.
Van'ı yerinde gözlemleyerek hayatın içinden fotoğraflar çekti.
O fotoğraflardan bir kare.
Van ekonomisine küçük bir katkı olsun düşüncesiyle eşine, dostuna, torunlarına Van'a özgü bir şeyler alan Donat, bu gelişinde de alış-veriş yaparak Van'a para bıraktı.
İlgisini çeken bir dükkana girdik.
Van esnafının geleneksel güler yüzlü konukseverliğini gösteren iş yeri sahibi itirazlara rağmen önce çay söyledi.
Çay sonrası Yavuz Bey Van işi çantalara bakınırken içeriye bay-bayan girdi. Onlarda bir şeylere bakındılar. Yavuz Donat'ı tanıyarak merhabalaşan beyefendi ile Donat, ayaküstü sohbete koyuldular.
Başkaleli olduğunu söyleyen hemşehrimizin eşi bir ara dışarıda telefonla konuşurken Donat, “ Hanıma neler alıyorsun” diye takıldı.
- “Eşim memur çalışıyor. Bir şey beğendi onu aldık. Başka şeyler almasını söyledim istemedi. Kadınları üzmemek lazım. Bütün insanları sevmek yaşatmak gerekir” dedi.
Yavuz Bey “nasıl gidiyor” diye sorunca;
Başkaleli hemşehrimiz,“Yavuz Bey, vallahi billahi yorulduk, yıprandık, bıktık. Allah bu ateşi söndürsün. Asker de, polis de, dağdaki gençlere de, sivil de, koruculara da bu toprağın çocuklarıdır. Hepsi kardeştir. Ölümlerin hepsine aynı şekilde üzülüyoruz. Yüreğimizi yakan bu ateş sönmeli, söndürülmelidir. Çok yazık oluyor. Birlikte yaşayacağımız barış, huzur dolu güzel günler gelmelidir. Memleketimiz Van, şükürler olsun huzurlu, hareketli ama yetmiyor. İnsan olarak ben bizim insanlarımız gibi Belçika, Fransa hatta dünyanın neresinde olursa olsun yaşamını yitiren tüm insanlara üzülüyorum. İnsan yaşatılmalı öldürülmemelidir. Hiçbir şey insan hayatından değerli değildir” yanıtı sonrası tebessümle tokalaşarak ayrıldı.
Yavuz Donat kimi konuşturduysa, kiminle sohbet ettiyse hepsi olayların son bulmasını, ölümlerin durmasını, huzur, barış ve kardeşliğin sağlanmasını dile getirdi.
Algı oluşturulmaya çalışılan,, ön yargılarla hareket edilen sıkıntılı bir dönemde,ilimize gelen Yavuz Donat ile birlikte Cumhuriyet caddesinde yürürken bizde kendisine soru yönelterek: “Van'ı nasıl gördünüz” dedik.
Donat, “Bombaların patladığı, yaşamın kesintiye uğradığı bu süreçte bana ‘en huzurlu il neresidir' diye bir soru yöneltilmiş olsa hiç tereddüt etmeden ‘Van' derim. Sokaklar cıvıl cıvıl. Van'da çok yüksek bir enerji, heyecan var. Van bölgeyi etkileyen yönlendiren, yüzü İstanbul, Ankara'ya dönük dinamik bir kenttir. Van'ı çok seviyorum, önemsiyorum. Van'ı ihmal etmemek lazımdır. Fakat bu güzel kente önce Vanlılar sahip çıkmalıdır ” sözleriyle gördüklerini özetledi.
Türkiye'nin yakın siyasi tarihinin politika yazarı, canlı tanığı, Menderes'ten Erdoğan'a kadar bütün liderleri gören, siyasi kulislerin nabzını tutan Van'ın pozitif yüzünü köşesine taşıyan Yavuz Donat, İranlıların yarattığı Van pazarının ileriki yıllarda hızla büyüyebileceğine dikkat çekerek, İran ile yapılan ticaretin, geliş gidişin Van'a ve çevresine önemli katkılar sağlayacağını söyledi.
Van Dostu
Yeri geldiğinde “Vanlılık ruhu” ve “Van Dostu” tanımlarına dikkat çekmeye çalışıyorum. Zira hakiki dostluk önemlidir, değerlidir.
Van'da doğmamış, Van ile toprak ve akrabalık bağı olmayan, Van'da oturmayan, Van'ı bir şekilde görerek Vanlılar arkadaş, dost edinerek kentimizle, insanımızla gönül bağı kuran, Van'da görev yapmış, Vanlılar ile ticaret sosyal iletişimi bulunan Van aşığı insanları “ Van Dostu” olarak tanımlıyoruz.
Van dostlarını Vanlılardan ayıran tek fark Van'da doğmamış olmalarıdır.
Van dostları çok duyarlı olurlar.
Van ve Vanlı konusu gündeme geldiğinde Van'ın gönüllü sözcüsü, tanıtım elçisi sorumluluğu ile Vanlılık ruhuyla konuşurlar.
Van'a ve Vanlılara laf ettirmezler.
Van dostları bulundukları ilde 65 plaka gördüğünde heyecanlanırlar. Van dostlarının Van ve Vanlılar ile olan bağı kimi zaman kız alıp vererek akrabalığa dönüşür. Kimi zamanda acıları paylaşır zor günlerde yanımızda olurlar. Yakın geçmişte yaşadığımız yıkıcı depremlerde Van'ın acısını içselleştirip Vanlının yanında olduğu gibi.
Vanlılar da Van dostlarına önem verirler.
Dostlukları kuşaklar boyu sürer.. Gönülleri de, kapıları da Van dostlarına açık olur.
Van dostları kimlerdir?
Onlar, gazeteci, esnaf, memur, sporcu, öğretmen, polis, asker, balıkçı, kamyoncu, akademisyen, otelci, mühendis, ustadır. Onlar, Trabzonlu, Diyarbakırlı, Gaziantepli, Aydınlı, Bursalı, Elazığlı, Kocaelili, Edirneli, Bolulu, Antalyalı, Mersinli nihayet yurdun dört bir köşesindeki elçilerimizdir.
Her Vanlının hayatında yer eden birkaç “ Van Dostu” mutlaka vardır.
Toplum değerlerine sahip çıktı
2011 depremlerinde şehirle özdeşleşen ancak yıkılan okulların yerine yeni okullar yapıldı. Yapılan yeni okullara kendi isimlerinin yerine farklı isimler verildi. Yapılan yanlıştı, akıl tutulmasıydı. Vanlılar tepki gösterdi. Şikâyetlerini dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, Başbakan Erdoğan'a ileterek isimleri geri istediler. Bizde haber ve köşemizde sorunu dile getirdik. Ses çıkmayınca yazmaya devam ettik.
İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, İpekyolu İlçe Müdürü Şükrüllah Yavuzer 46 yıllık Kazım Karabekir Lisesi'nin isminin geri verildiğini geçen hafta müjdeledi.
İsimin iade edilmesi Kazım Karabekir Lisesi mezunları ve öğrencileri arasında büyük sevinç yarattı.
Mezunlar ve öğrenciler duygularını şu ifadelerle dile getirdiler:
-Bu Van toplumunun değerlerine sahip çıktığının bir göstergesidir. Büyük bir başarıdır, canı gönülden kutluyorum. Çok mutlu oldum. Tebrikler. Doğru olan buydu. Okulum anılarımdan silinmişti, geri geldi. Güzel bir haber. Nihayet Kazım Karabekir Lisesi. Telia Sonera ismi halk nezdinde hiç kabul görmemiş iğreti bir emanet gibiydi. Güle güle Telia hoş geldin Kazım Karabekir. Emeği geçen dostlara selamlar saygılar. Aklı tutulmuş devlet uyanıyor inşallah. Kendi ismimiz değiştirilmiş gibi ızdırap yaşamıştık. Van halkı Kazım Karabekir Lisesi mezun ve öğrencileri adına teşekkür ederiz. Duyarlılığınızdan dolayı kutluyorum. Haklı ve tutarlı mücadeleler herdaim hakkını alır, tebrikler.Vansesi gazetesine gündeme getirdiği için teşekkür ederiz. Darısı diğer okulların ve İkinisan İlkokulu'nun başına.