Ne olacak bu içgöçmenlik sorunu?

DP döneminin köyleri elektriğe, suya, telefona, okula, sağlık ocağına kavuşturma hamlesi 1960 darbesiyle tavsamadı, bilakis daha da ivme kazandı. Daha disiplinli bir köy kalkınması için 'Köy İşleri Bakanlığı' kuruldu.

DP döneminin köyleri elektriğe, suya, telefona, okula, sağlık ocağına kavuşturma hamlesi; 1960 darbesiyle tavsamadı, bilakis daha da ivme kazandı. Daha disiplinli bir köy kalkınması için "Köy İşleri Bakanlığı" kuruldu.

Köylerin sorunlarını daha yakından izlemek, çözüme kavuşturmak için -çok sonraları- halk arasında "Yerse çalışır..." tanımlamasıyla çağrılan "Yol Su Elektrik" (YSE) örgütü kuruldu.

İlk Köy İşleri Bakanı da Rahmetli Lebit Yurtoğlu oldu.

Bakanlığın kuruluş çalışmaları sırasında Simav ilçesinin Pazarlar köyünde vatani görevimi yedek subay öğretmen olarak yapıyordum. Pazarlar'da aylık olarak yayımladığım "Köy Raporu" gazetesi dikkatleri çekmiş olacak ki, Bakanlığın örgüt kuruluşu, hizmet anlayış ve verimi konusunda benden de rapor istenmiş ve hazırlayıp göndermiştim.

O yıllarda da içgöçmenlik olayı yaşanıyordu köylerde, ama bugünkü gibi yoğun değildi.

Şimdi, köy nüfusu, kırsal kesim nüfusu sel oldu kent merkezlerine akıyor, habire...

Karadeniz Bölgesinde yaşıyorum, köyler boşaldı. Bunun sonucu okullar, sağlık ocakları, PTT acenteleri çoktan kapandı.

Karadeniz'in dağlık alandaki yerleşimine özgü dağınık köy yapısının da tetiklediği zorunluluk sonucu tarım alanında da düşüş kaydedildiğini söyleyebiliriz.

Yurdun diğer bölgelerinde köy yerleşiminin toplu olmasına karşın yine de sosyal, ekonomik vb. nedenlerle bugün içgöçmenlik olayı yaşanıyor, maalesef...

Büyük bir ülkesel yara...

Ama kimin umurunda..

.

Üstelik de bilmeyerek hızlandırılan bir içgöçmenlik olayı...

xxx

Türk aile yapısında "Ev ekonomisi" çok önemsenirdi eski ekonomi anlayışında...

Yumurta, yoğurt, süt, peynir, ekmek, tereyağı, yufka, sebzeler, meyveler köylü yurttaşların üretim alanına girer, bu tüketim maddeleri için ayrıca masraf yapılmazdı.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme