NERDE O ESKİ DOKTORLAR?
Ümit Kayaçelebi yazdı...
(Dr.İzzettin Mungan)
Van'da şimdiye kadar çok hekim tanıdık çok hekimler geldi geçti ama biri var ki hala unutulmadı ve her zaman hatırla ve hayırla yad edilmektedir.
Doktor İzzettin Mungan..
Yanlış anlaşılmasın bu şehirde yaşayıp hekimlik yapıp şu anda hayatta olmayan bir çok hekimimiz oldu ancak hafızalarda iz bırakan yegane hekim olarak biz Van halkı olarak İzzettin Mungan'ı biliriz.
İzzettin Mungan Vanlı değildi Van'da doğup da büyümemişti ancak ne var ki koca hayatı Van'da geçti. Hayatını Van'da hekimlik yaparak geçirdi ve de o zamanla bizim gibi bizden biri olup çıktı.
Eskiler bilir ama yeni nesiller bilmediği için Dr. İzzettin Beyi tanıtmak istedim. Çünkü Van'ın en zor yıllarında Van'da ikamet etmiş Van halkının dertlerine derman olmuş uzun yıllar bu işi sürdürmüş. Şan ve şerefle bu işi yapmış birisi olduğu için bir vefa borcu olarak bu yazıyı kaleme alma mecburiyetini duydum.
İzzettin bey kimdir diye sorarsanız;
İzzettin Mungan 1922 yılında Mardin'de dünyaya gelmiş Mardin'in Hacı Kermozadeler lakaplı ailesine mensup öğretmen Abdülkerim Munganın oğludur. Tahsil hayatını önce Cizre'de ilkokulu okuyarak yapmış daha sonra Mardin'de Ortaokul tahsilini yaptıktan sonra da Diyarbakır'da Lise tahsilinden sonra aynı sene içinde İstanbul Tıp Fakültesine intisap eden İzzettin bey 5.5. yıl askeri tıp öğrencisi olarak okudu.
1945 yılında Tıp Fakültesinden mezun olduğu yıl önce teğmen olarak vazife gördü ve Yüzbaşı rütbesini alıncaya kadar Çanakkale, Konya, Erzurum ‘da muhtelif askeri birliklerde hekim olarak vazife ifa etti. Ve 1952 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisinde dahiliye mütehassısı olarak vazifesini ifadan sonra 1955 yılında Dahiliye mütehassısı olduktan sonra 1956 yılında Van'a gelerek Van'daki askeri hastanede görev yaptı Başhekimlik görevini sürdürürken bu kez 196l yılında Denizli'ye giden İzzettin bey burada 2 yıl başhekim olarak görev yaptıktan sonra tekrar Van'a döndü.
Neticeten 1963 yılından beri Van'a ve bölge halkına doktor olarak hizmette kusur etmemiş ve halkın gönlünü kazanmış bir doktor olarak hayata veda etmiştir. O yıllarda Van'ın komşu illerinde de İzzettin Bey gibi bir namlı doktor olmadığından onlarda Van'a tedavi ve muayene için gelirlerdi. Namı çevre illere kadar ulaşmış bir hekimdi İzzettin bey
Bu biyografik tanıtımdan sonra sadede gelerek şunu söylemek istiyorum. 1950 ve 1960 lı yıllar Van'da çok hekimin olmadığı ve tıbbi imkanların da had safhada olmadığı yıllardı. Van'da o yıllarda bir Devlet Hastanesi, Askeri Hastane ve bir de Verem Savaş Dispanseri vardı. Ancak halkın tek gideceği adres Devlet hastanesiydi. Hastanede zaten öyle donanımlı bir hastane değildi aklımda kalan dr. Kemal Kara (Ağzı eğri kemal), Diş Tabibi Enver Dilaver. İzzettin Beyle Kemal Kara o an itibariyle Van'ın en gözde doktorlarıydı. Yani düşünün daha kan gurubumuzu bilmediğimiz kan vermenin ne olduğunu bilmeyen röntgene ayna dediğimiz yıllardı O yıllarda bizi okul olarak her yıl muntazaman Verem Savaş Dispanserine götürüp verem taraması yaparlardı. Ve biz Röntgene giderken aynaya gidiyoruz derdik. Ve o yıllarda not olarak düşeyim. Van'da çok vereme muzdarip insan vardı.
Van'da sayılı doktor var tıp daha bu kadar ilerlememiş başka şehirlere gitmek kimin aklına gelirdi nede buna çoğunun imkanı vardı.
İşte bu ahval şerait ,içerisinde insanlar hastalandıkları zaman ilk müracaat ettikleri insanlardan birisi doktor olarak İzzettin beydi. İzzettin bey haklı olarak bir ün yapmıştı. Hangi hastalığa muzdarip olursanız olun tek adres İzzettin beydi. Herkes benim derdimden ancak o anlar diye düşünürdü.
O yıllarda çocuklar büyükler herkes ona giderdi. Daha sonra Allah rahmet etsin Dr. Daim Dirican gelince bu kez çocukları ona yöneltmeye başladık. Onunda hizmetleri asla unutulmaz inşallah bir başka yazıda da ondan bahsedeceğim.
İşte biz İzzettin beyle sarmaşık gibi dolanmıştık o da bir Vanlı olup çıkmıştı ve dertlerimize derman olan yaralarımızı saran şefkatli merhametli bir hekimdi.
Para canlısı değildi herkesten de almazdı gönlü bol bir insandı. Durumu iyi olmayandan asla para almazdı.
Ve o yıllarda kendisi yazıhanesini kapatır çantasını hasta sahibinin eline verip hastanın evine kadar varıp muayene eder ve reçetesini yazıp dönerdi. Eve geldim ekstra para isterim diye bir düşüncesi de olmazdı. Vizitesi neyse onu alırdı. Ve hastalar onu görünce moralman iyi olurlardı. Mütebessim ve yüzü güleç bir hekimdi. Psikolojik olarak da hastalarda çok güzel ve olumlu intibası olan bir hekimdi.
Rahmetli dedem Başmuallim Ziya beyle de iyi dosttular. Hatta bir gün ben hasta olduğumda izzettin bey bizim banka sokağındaki evimize kadar gelmişti. Yayan gelip yayan gitmişti. İşte o öyle bir doktordu. Onlar için para her şey değildi.Van'da herkeste emeği olan bir hekimdi rahmetli İzzettin bey.
Bu arada yakın zamanda rahmete giden eşi Gönül Hanımda Van'da Van Yardım sevenler Derneğinde çok hayırlı işlere ön ayak oldu. Fakir fukaraya kol geren yardımcı olan ve herkesin hayır duasını alan bir hanımefendiydi. Ruhu şad mekanı cennet olsun.
Dr. İzzettin bey ve eşi Gönül hanımı yazımı noktalarken rahmetle ve hürmetle anıyorum.
Nerde sizin gibi doktorlar nerde o babacan doktorlar diyerek yazıma son veriyorum.