ÖĞRENCİLER TEKNOLOJİ BAĞIMLISI ÇIKTI
Urartu Kalkınma Sivil Toplum ve Diyalog Derneği tarafından İpekyolu ilçesinde 9 lise ve 2 ortaokulda toplamda 336 öğrenci ile yapılan anket çalışmasında teknoloji bağımlılığının liselerde ciddi bir sorun olduğu, ortaokullarda ise önlem alınmadığı takdirde ciddi sorun haline dönüşebileceği ortaya çıktı.
Vansesi Haber Merkezi
Urartu Kalkınma Sivil Toplum ve Diyalog Derneği Başkanı Mehmet Nuri Kıpçak öğrencilerin teknolojiye bağımlılık düzeylerinin tespit edilmesine yönelik yaptıkları anket çalışmasında "Lise öğrencilerinin 20'si bağımlılık belirtilerinden en az üçünü gösterirken 39'u tolerans, 29'u yoksunluk belirtisi göstermektedir. Liselerde erkek öğrencilerin 34'ü, kadınların ise 26'sı teknoloji bağımlısıdır ya da bağımlılık belirtisi göstermektedir" dedi.
Urartu Kalkınma Sivil Toplum ve Diyalog Derneği tarafından görevlendirilen Proje Koordinatörü Sebiha İstek ile dernek üyesi Sosyal Hizmet Uzmanı Halis Keve tarafından yapılan anket çalışmasında çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.
Teknolojinin çocuklar üzerindeki etkilerini ölçen çalışmaya göre, bağımlı ya da bağımlılık belirtisi gösteren öğrencilerin 37'si eğitim seviyesini iyi olarak nitelendirildi. Bu durum teknolojiye bağımlı olmanın ders durumuna etkisini de ortaya koyuyor. Öğrencilerin teknoloji kullanımı için günde en fazla 2 saat ayırmaları yeterli olduğu belirtildi.
"Anket çalışmamız sorunsuz tamamlandı"
Urartu Kalkınma Sivil Toplum ve Diyalog Derneği Başkanı Mehmet Nuri Kıpçak yaptığı açıklamada, "İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığı desteği ile sürdürülen "Madde Bağımlılığının Önlenmesi" projemiz dahilin de Valiliğimizin de izinleri doğrultusunda İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün anlamlı destekleri ile 25 Mayıs 2018-01 Haziran 2018 tarihleri arasında İpekyolu ilçemizdeki (9) lise ve (2) ortaokulumuzdaki toplamda (336) öğrencimiz ile bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin teknolojiye bağımlılık düzeylerinin ne düzeyde olduğunun tespit edilebilinmesi yönünde, görevlendirdiğimiz proje koordinatörü Sebiha İstek ile üyelerimizden olan sosyal hizmet uzmanı Halis Keve, teknoloji bağımlılığı anket çalışmasını sorunsuz tamamladılar. Yapılan anket çalışmamızı Valiliğimizin ilgili birimlerine, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze rapor halinde sunduk" dedi.
"2 saat ayırmaları yeterlidir"
Yapılan çalışmamızın sonucuna göre ankete katılan lise öğrencilerinin 20'si bağımlılık belirtilerinden en az üçünü gösterirken 39'u tolerans, 29'u yoksunluk belirtisi gösterdiğini belirten Kıpçak, "Liselerde erkek öğrencilerin 34'ü, kadınların ise 26'sı teknoloji bağımlısıdır ya da bağımlılık belirtisi göstermektedir. Erkek öğrencilerin bağımlı olma ya da bağımlılık belirtisi gösterme durumu daha yüksektir. Bağımlı ya da bağımlılık belirtisi gösteren öğrencilerin 37'si eğitim seviyesini iyi olarak nitelendirmemektedir. Bu durum teknolojiye bağımlı olmanın ders durumuna etkisini de ortaya koymaktadır. Öğrencilerin teknoloji kullanımı için günde en fazla 2 saat ayırmaları yeterlidir, aksi durumdaki kullanım aşırı kullanım olarak nitelendirilmekte olup lise çağındaki gençlerin bağımlı olma durumlarını ciddi manada tetiklemektedir. Bu durum öğrencilerin teknolojiyi kullanım amaçlarının faydalanmak olmadığını, daha çok faydasız zaman harcama olduğunu ortaya koymaktadır. En az bir soysal medya hesabına sahip gençlerin 38'i bağımlı ya da bağımlılık belirtisi göstermektedir. Bu durum gençlerin sosyal medya hesabına sahip olmasının ve bu hesapları aktif kullanmasının öğrencilerimizde bağımlılık yarattığının ya da bağımlılığı tetiklediğinin en önemli kanıtıdır" ifadelerini kullandı.
"Öğrencilerin bağımlılık düzeylerinde düşüş sağlanmalı"
Van'da teknoloji bağımlılığının liselerde ciddi bir sorun olduğunu, ortaokullarda ise önlem alınmadığı takdirde ciddi bir sorun haline dönüşebileceğini yapılan anket çalışması ile ortaya çıktığını belirten Başkan Kıpçak, "Bu bağlamda öğrencilere yönelik etkin ve kapsamlı bir müdahale planı yapılmasının elzem olduğu anlaşılmaktadır. Öğrencilerin bağımlılık düzeylerinde düşüş sağlanmalı, okul ve aile içi iletişimin güçlenmesi için gerekli çalışmaların yapılması mutlak suretle gerekmektedir. Aynı zamanda yapılan çalışma ile öğrenci-aile-okul ilişkisinde iletişim zayıflığının olduğu anlaşılmaktadır. Öğrencilerin başarısında gözlemlenen düşüşlerin önemli sebeplerinden birinin teknoloji bağımlılığı olduğu dikkate değer bir realitedir" şeklinde konuştu.
"Harcanan sürenin makul seviyelere indirilmesi gerekiyor"
Öğrencilere bilinçli teknoloji kullanım becerisinin kazandırılması gerektiğini söyleyen Kıpçak, "Urartu-Der olarak sürdürdüğümüz "Madde Bağımlılığının Önlenmesi" projemiz çerçevesinde yaptığımız anket çalışmamızın sonuçları doğrultusunda gençlerimiz olan öğrencilere bilinçli teknoloji kullanım becerisinin kazandırılması gerekmektedir. Bu anlamda harcanan sürenin makul seviyelere indirilmesi amacıyla rehberlik servisleri aracılığıyla öğrenci ve velilere yönelik seminer, eğitim, farkındalık çalışmaları, bilgilendirme çalışmaları, grup rehberlik etkinlikleri düzenlenmesi faydalı olacağı ve bunun zaruri bir durum olduğu anlaşılmaktadır. En derin muhabbetlerimiz ile sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz. Yüce rabbim yar ve yardımcımız olsun inşallah" dedi.