Öğrencilerin TEOG Ortak Sınav Heyecanı

TEOG (Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş) sistemi kapsamında ortaokul 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen birinci dönem ortak sınav tüm Türkiye’de olduğu gibi Van’da da yapıldı. Dün ve bugün yapılacak sınava 26 bin 640 öğrenci katılıyor.

İlhan Siyahtaş

Van'da 13 ilçede toplam 1800 salonda gerçekleştirilen ortak sınavlara 26 bin 640 öğrenci katıldı. Dünkü sınavlarda, sırasıyla Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri yazılıları yapıldı. Ortak sınavlar; ülke genelinde olağanüstü haller ve özel durumlar dışında öğrencilerin öğrenim gördükleri okullar ile yurt dışında KKTC ve MEB'e bağlı okulların bulunduğu, sınav için uygun görülen merkezlerde Türkiye saatiyle 09.00, 10.10 ve 11.20'de aynı anda yapıldı. Ortak sınavın ikincisi ise bugün yapılıyor. Bugün fen ve teknoloji, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil ders yazılıları gerçekleştirilecek.

Dün ve bugün yapılan ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru soruldu, değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek. Ortak sınavlarda A, B, C ve D kitapçığı olmak üzere dört kitapçık verilirken sınav süresi her ders için 40 dakika olarak belirlendi.

Van'da sınav salonlarını gezerek sınav merkezi başkanlarından bilgi alan Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin gazetemize yaptığı açıklamada TEOG sistemi kapsamında yazılı yapıldığını kaydederek şunları söyledi:”İlimiz genelinde 26 bin 640 öğrencimiz bu sınava giriyor. Geçen yıla göre sınava girecek öğrenci sayımızda 3 bin gibi bir artış oldu. Sınav kutularımız güvenlik güçleri gözetiminde ilçelere ve mahallelerimize götürüldü. 1800 sınıfta 4 bine yakın öğretmen, yönetici, gözetmen ve salon başkanı görev aldı. Dün yapılan sınavlar belirlenen saatlerde başlayıp bitti. Bugünde aynı şekilde gerçekleştirilecek. Sınav esnasın da hiçbir okulumuz ve öğrencimizde bir sıkıntı olmadı. Öğrencilerimiz bu sisteme zaten alışık. O nedenle rahat bir sınav oldu. Yeni kurulan İpekyolu ve Tuşba ilçelerimizde 87 okulda 9 bin 500 öğrencimiz sınava girdi. Konuştuğum öğrencilerimiz sınavın çok rahat bir şekilde geçtiğini ve eski sınav sistemlerinden çok daha rahat bir sınav olduğunu söylediler” dedi.

Merkezi ortak sınavlarda alınan puanların yıl sonu başarı puanı hesaplamasına dahil edileceğini belirten, Kırekin, “ Her dönem yapılan ortak sınavlarda ağırlıklandırılmış puanların hesaplanmasında; Türkçe, matematik, fen ve teknoloji dersleri için dört; T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi için iki katsayısı o dersin puanı ile çarpılarak her bir dersin ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanacak. Bu puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacak. Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamasında ise öğrencilerin 6, 7 ve 8'inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8'inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacak, elde edilen toplam ikiye bölünerek merkezi sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan hesaplamasında kullanılacak. Bu puanlama ise 500 tam puan üzerinden yapılacak” diye konuştu.

Mazeret sınavları 13-14 Aralık'ta yapılacak. İkinci dönem ise merkezi ortak sınav, 29-30 Nisan 2015'te, mazeret sınavı ise 16-17 Mayıs 2015'te gerçekleştirilecek.

Bakmadan Geçme