OKUL YAPIMI İÇİN ARSA BULAMIYORUZ!

Van İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, İpekyolu İlçesinde okul yapmak için arsa bulamadıklarını söyleyerek, Van'ın eğitim-öğretimi için meslek odaları, STK, basın, kamuoyu, eğitimi olumlu etkileyecek her kesime işbirliği çağrısı yaptı. Kırekin, yeni eğitim-öğretim yılında Van'a bin veya bin 500 öğretmenin atanacağını açıkladı.

Rıdvan Can- Burhan Ergin

2017-2018 eğitim öğretim yılına ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, yeni eğitim-öğretim yılında Van'a bin veya bin 500 öğretmenin atanacağını söyledi. Van'da bin 375 okulun olduğunu belirten Kırekin, "İnşaatı devam eden 50 okulumuz var. Bunların yüzde 80'i bitecek diye bekliyoruz. Bizim ilçelerde 20-30 tane yeni okulumuz eğitim öğretim faaliyetine geçecek" dedi.

"EĞİTİM DURUMUMUZ İYİYE GİDİYOR"

Van'ın eğitim başarı seviyesinin yükselmeye başladığını anlatan Kırekin, " TEOG sınavında biz göreve başladığımızda 2014 yılında Türkiye ortalamasına göre Van 10 puan gerideydi. Her yıl bir veya bir buçuk puan artırarak, puan farkımızı 5'e düşürdük. Şuan Allah'a şükür biz diğer illerle aramızdaki mesafeyi kapatıyoruz. Örneğin her yıl Türkiye kendini 5 geliştiriyorsa, biz Van olarak 6 buçuk geliştiriyoruz. Son sınavda Türkiye ortalamasına göre biz kendimizi 1.75 daha çok geliştirdik" dedi.

"VAN'IN ÜÇTE BİRİ ÖĞRENCİDEN OLUŞUYOR"

Van'ın büyük bir il olduğunu ve nüfusunun üçte birinin öğrenciden oluştuğunu kaydeden Kırekin, "Genç nüfus bakımından Türkiye'de ilk 45'in içindedir. Genç nüfusun yoğun olması nedeniyle öğrencinin fazla olması anlamına geliyor. Her gün yeni dersliğe, yeni binalara, yeni yapılara ihtiyaç duyulmaktadır. Eğitim için 17 bin öğretmene ihtiyaç var. Yaklaşık 2 bin 500 civarında bir açığımız bulunuyor. Özellikle sınıf öğretmenliği açığı kapanmıyor ama bakanlığın bu yıl atadığı sözleşmeli öğretmenler bizi rahatlattı. Şimdi sözleşmeli öğretmenler atandıkları yerde en az 5 yıl kalacaklar. Kadroya geçmek istediklerinde bir yıl daha kalacaklar. Bu çok büyük bir avantajdır. Bu yöntem bu yılda kullanılırsa çok iyi olur. Öğretmen açığı Van için çok büyük bir sorundur. Onu da yavaş yavaş kapatıyoruz" şeklinde konuştu.

"HERKESİN EĞİTİME DESTEK VERMESİ GEREKİYOR"

Eğitime önem veren herkesin eğitime destek vermesi gerektiğini anlatan Kırekin, "Depremde büyük okullar yapıldı. Büyük okullar tek başına yetmiyor. Sizin oraya ya ilkokul veya ortaokul yapmanız lazım ama olmuyor. O planlamaların hatasını yaşıyoruz. Van'ın eğitimiyle ilgili iş sadece eğitimcilerle bitmiyor. STK, basın, kamuoyu, eğitimi etkileyen her türlü isimle işbirliği yapılarak eğitimi geliştirebiliriz. Bu çok önemli bir noktadır. Van'ın eğitimi için işbirliği yapmak zorundayız. Bu sorun sadece Van için değil, bölge genelinde de eğitimle ilgili sorunlar var. Eğitime desteği sadece devlet ve bakanlık verme gibi bir algı var. Oysa eğitimi ilgilendiren her kesimin eğitime destek vermesi gerekiyor" dedi.

"OKUL YAPMAK İÇİN ARSA BULAMIYORUZ"

Van'ın merkezi, kalbi sayılan en büyük ilçesi İpekyolu'nda yeni okul yapacaklarını ancak yer bulamadıklarını kaydeden Van İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, "Önümüzdeki süreçte Başbakanımızın belirlemiş olduğu normal eğitime geçmek için büyük çaba sarf ediyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımız ülke genelinde bir planlama içerisindedir. İlimizde eksik olan okulların bir an evvel yapılması hedefimizdir. İpekyolu İlçesinde okul yapmak için arsa bulamıyoruz. Cumhuriyet Mahallesinde okul yapılacak ama hiçbir alan yok. Sadece eski Cumhuriyet ilkokulun bulunduğu yer var. Eğer yeni yerler yaratmazsak, okul tesis eğitim alanı oluşturmazsak eğitimde fiziki alt yapıyı iyileştiremezsiniz. Birinci hedefimiz eğitimde fiziki alt yapıyı iyileştirmek, ikinci hedefimiz var olan öğretmen açığını bir an evvel kapatmak, üçüncü hedefimiz dershaneler kapandığı için dershaneye gidemeyen çocuklarımızın tümüne okullarda kurs vermektir. Bir diğer hedefimiz ise mevcut olan öğretmenlerimizin en verimli şekilde çalışmaları için onlara gereken bilgiyi, beceriyi, motivasyon kaynağı yaratmamız lazım. Bunlar bizim hedeflerimizdir. Tabi ki en büyük hedefimizde bakanlığın belirlemiş olduğu müfredata göre öğrencilerimizin milli, manevi, insanı, ilmi, ahlaki yönden, ruhsal yönden iyi yetiştirilmesidir. Bütün hedeflerimiz öğrenciler içindir ama bunu yapmak içinde öğretmenlerimizin çok iyi çaba sarf etmesi gerekiyor. Biz bunun üzerinden yoğunlaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

"TAŞIMA SİSTEMİ İHALESİ BAŞLADI"

Geçtiğimiz yıllarda geciken ve çeşitli tartışmalara konu olan taşıma sisteminde 6 ilçenin ihalesinin yapıldığını belirten Kırekin, "Taşıma sistemi ihalesini ilçeler kendisi yapıyor. Şuanda Erciş, Özalp, Başkale, Muradiye, Gürpınar ilçelerimiz ilana çıktı. Aslında yıllardır ilçeler kendi ihalesini kendileri yapıyor. Biz sadece Edremit, İpekyolu ve Tuşba'nın ihalesini yapıyorduk ama bundan sonra onları da biz yapmayacağız. Bütün taşımalı eğitim ihalelerini her ilçe kendisi yapıyor. Planlamalarını bitirdik, yasal sürede bitmesi için ilçelerimiz ilana çıkmaya başladı. Şuan İpekyolu, Edremit ve Tuşba'da hazırlıklarını bitirmek üzere, onlarda yakında ihaleye çıkar" ifadelerini kullandı.

"EĞİTİMDE TÜRKİYE'DE ÖNEMLİ BAŞARILARA İMZA ATTIK"

2014 yılından bu yana eğitimde Türkiye'de önemli başarılara imza attıklarını anlatan Kırekin, "Biz son birkaç yıldır özellikle eğitim-öğretim projeleri açısından Türkiye'de büyük dereceler yapıyoruz. Bakın iki öğrencimiz 15 Temmuz konulu şiir yarışmasında ülke geneli biri birinci, diğeri ikinci oldu. Türkiye birincisi ve ikincisi Van'dan çıktı. Bu iki öğrencimiz sayın Başbakanımızın iftarda misafiri oldu. Bu iki öğrencimizin başarıları çok önemlidir. Bakın bunun yanında TÜBİTAK'ta ilk kez ortaokul öğrencimiz Türkiye ikincisi oldu. Yine TÜBİTAK'ta bir lisemiz Türkiye üçüncüsü oldu. TÜBİTAK'a en fazla proje üreten ikinci bölge olduk. Yine Türkiye'de bir ilke imza atarak, bütün öğrencilerimize ücretsiz deneme sınavı yapmak için sınav merkezini kurduk. Bakanlığımız ülke genelinde Van'ı örnek gösterdi ve Sınav Merkezini bu bölgeye kuracak. Bu bölgenin bütün deneme sınavları bizim havaalanı kavşağında bulunan ve Van Sürekli Eğitim Merkezi (VANSEM) dediğimiz binamızda yapılacak. DAKA ile işbirliği yaptık. İçişleri Bakanlığının bütçesinden binayı yaptırdık. Türkiye'deki pilot uygulamaları yapan bir kurum haline geldik" şeklinde konuştu.

Van'ın eğitim öğretimde hakkettiği yere geleceğini belirten Kırekin, eğitim öğretim camiasına ve öğrencilere huzurlu, mutlu bir tatil dönemi geçirmeleri dileğinde bulundu.

Bakmadan Geçme