Okullara ad verilmesi

Okullara, eğitim kurumlarına ad verilmesi birilerinin siyasi, kişisel tercihlerine bırakılacak kadar sıradan basit bir iş değil.

Tokat'ta bir okula verilen ad tepkiler üzerine değiştirildi. Tartışmalar devam ediyor.

Benzeri sorun başka yerlerde de var.

Neye göre, kime göre ad veriliyor?

Okullara ad verilmesi kentlerin ve öğrencilerin geleceğini yakından ilgilendiren bir konu olduğu unutuluyor.

Doğduğumuz şehir, ikamet ettiğimiz mahalle, yürüdüğümüz sokak, eğitim gördüğümüz okullar hayatımızda, anılarımızda çok özel bir yere sahiptirler. Kentimizin tarihi, anılarımız, arkadaşlıklarımız, dostluklarımız bu yerlerde şekillenerek anlam kazanır. Kendimizi bu mekânlarla birlikte tanımlarız.

Okullara, eğitim kurumlarına ad verilmesinde, adlarının değiştirilmesinde özen gösterilmesi tarihe ve topluma saygıdır. Tartışmalı, şaibeli kimliğe, kişiliğe sahip şahsıların, kentle ilgisi olmayan kişilerin adlarının okullara verilmesi ise yanlıştır.

Okullara, eğitim kurumlarına ad verilmesi birilerinin siyasi, kişisel tercihlerine bırakılacak kadar sıradan basit bir iş de değil.

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı her derece ve türdeki örgün ile yaygın eğitim kurumları, öğretmen akademileri ve pansiyonlara ilişkin ad verilmesi yönetmelikle belirlenmiştir.

Okullara ad vermek, okulların adının değiştirilmesi il millî eğitim komisyonu kararına dayalı olarak valilikçe, bazı kurumlarda valilik teklifi üzerine Bakanlık onayıyla veriliyor. Belirleyici, yönlendirici olan ise komisyondur. O nedenle komisyon üyelerinin yeterliği ve kimlerden oluştuğu önemlidir.

Yetkisi ne olursa olsun, canı isteyen istediği adı istediği okula veremez, beğenmiyorum diyerek eski adını da değiştiremez.

Peki, okullara, eğitim kurumlarına kimlerin adı verilebilir?

Kurumun bulunduğu yerleşim biriminin adı ( Van Gölü İlkokulu, Zeve İlkokulu vb.) , Atatürk'e ait ad ve unvanlar ile tarihe mâl olmuş şahıs (Ali Paşa, Ferit Melen vb.), yer, tarih ve olay adları ( İki Nisan, 100. Yıl vb. ), Şehitlik ve gazilik unvanlarına sahip olanların adları, bilim ve teknoloji, kültür, eğitim, sanat, spor ve benzeri alanlarda önemli başarılar kazanmış kişilerin (Vankulu, Vani, Akşit Göktürk vb.) adları verilebilir.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme