Önce radyo vardı

İnsanlık tarihinin en önemli buluşlarından biriydi radyo. Savaş ve doğal felaketlerin olduğu zamanlarda en uzaktaki insana en kolayca ulaşılan haberleşme aracıydı.

Henüz yüzünü görmeden sesinden tanırdım Yıldırım Önal'ı, Kerim Afşarı…

Nerden mi?

Radyodan!

Van Radyosu muhteşem yayın yıllarında Cuma akşamları Mikrofonda Tiyatro programını yayınlardı.

Klasik eserler tek tek değerli tiyatro sanatçılarının katılımıyla işitsel bir şölene dönüşürdü. O saate kadar ev ödevlerimizi yapmış, sessizce radyo başına geçmiş olurduk.

Arkası Yarın programı vardı. Uzun soluklu tiyatro eserleri radyo tiyatrosu tekniğiyle sunulurdu. Köroğlu'nu arkası yarın tiyatrosunda takip etmiştik. Derken Anadolu'nun Homeros'u, dünya yazarları arasında seçkin bir yere sahip hemşerimiz Yaşar Kemal'in İnce Memed'i yayınlanmaya başlandı. Ancak ömrü üç gün sürdü, yayın yasağıyla ansızın radyodan çekildi.

Akşam saat 19.00 Haberleri TRT Radyolarının en çok ilgi çeken haber kuşağıydı. Büyüklerimiz o an için:

'Ajans vakti.' Der kulaklarını radyo haberlerine odaklarlardı.

Bölgemizde iki etkin radyo istasyonu vardı. Birisi Diyarbakır diğeri Erzurum Radyosuydu. Coğrafi olarak haberleşme iletişimde radyolarımızın istasyon ayarlarını buralara yönlendirirdik. Derken Van Radyosu hizmete girdi. Van İskele Caddesine güzel bir koruluğa inşa edilen yapısında yayına başladı.

Van Radyosu artık soysal dünyamızın baş tacıydı.

Cumartesi Günleri Türk Sanat, Pazar günleri Türk Halk Müziği sonraları da Türk Pop Müziği istekleri yayınlanırdı. Telefonu olanlar telefonla adlarını yazdırır ya da mektup yazarak istekte bulunurdu. Ve hele radyoda bir de selam sabahınız olan tanıdık varsa her hafta adınızın geçtiği bir istekle günün anılanı olurdunuz. İstekler programıyla gönül dostlarımıza şarkılar, türküler armağan ederdik.

Radyo yerini zaman içinde televizyona terk etti. Bu da yetmez gibi kentlerde, kasabalarda küçük yayınlar yapan özel radyo istasyonları kuruldu. Ama hiç birisi TRT Radyolarının yerini tutmadı. Türkçe'yi mükemmel kullanan spikerler (sunucular), ilkeli yayın TRT'yi bir zamanlar gönüllerin sultanı yaptı. Yerel radyoların bir çoğu TRT kalitesine yaklaşsa da çoğunluğu laçka ve yılışık sunucuların, çapsız programcıların yüzünden dinleyiciye olumsuz duygular yükledi.

Geçtiğimiz aylarda Van Sesi Gazetesi Genel Yayın Müdürü İkram Kali'nin Van Radyosu'nun kapatılması ve yayının kesilmesi haberini okuyunca olağanüstü derecede üzüldüm. TRT nin en özge radyo istasyonlarından biri olan Van Radyosu'nun yayınlarının kesilmesine bir anlam veremedim.

Radyo dinleyicisi dostlar bilirler. Bugün TRT Radyolarının çıngıl başlangıç müziği Van'ın ünlü türküsü Bizim Eller türküsünün ezgisidir. Ve o müzik çalgılı aletlere ilk geçiş enstürmanı mandolinle yapılmıştır.

Bugün İstanbul Radyosu ve dolayısıyla TRT Radyolarının doğduğu tarihin yıldönümüdür.

TRT Radyolarından sorumlu olan tüm yöneticilere yürekten sesleniyorum:

-Lütfen TRT VAN RADYOSU yayınlarını yeniden başlatınız.

Değerli okurlarımı da bu çağrımı desteklemeye davet ediyorum.

Bakmadan Geçme