ORTAK ÇALIŞMA KÜLTÜRÜNÜ YAYGINLAŞTIRMALIYIZ
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, 'Doğal kaynaklar, ticaret potansiyeli, sınırda olmamız, jeopolitik konum bakımından zengin bölgedeyiz. Kaliteli projelere DAKA olarak kaynak buluyoruz. Kaynağı olmayan bir projemiz yoktur. DAKA olarak derdimiz bölgemizi kalkındırmak, geliştirmektir. Ortak paydamız bölgedir. Bölgemizde ortak üretim ve çalışma kültürünü mutlaka yaygınlaştırmamız gerekiyor' dedi.
Hacı Yılmaz
Van Gölü'nün sodalı suyunun sağlık amaçlı olarak kullanımı için çalışma yaptıklarını, Van Hazır Giyim Zirvesi düzenleyeceklerini belirten DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, 'Biz artık spesifik desteklerden ziyade toplumun yararına olabilecek, genel anlamda çok fazla sayıda insanın faydalanabileceği projeleri destekliyoruz' dedi.
DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray 82 yaşına ulaşan Vansesi Gazetemize kutlama ziyaretinde bulundu. Gazetemizin kuruluşunun 82. yıldönümünü kutlayan Güray, Yazı İşleri Müdürü İkram Kali ile görüştü.
'Van marka anlamında çok zengin bir şehir değil'
82 yaşında olan Vansesi Gazetesi markasının Van içinde, DAKA içinde önemli olduğunu belirten Güray, 'Vansesi Gazetesinin 82. yılını kutluyorum. Van marka anlamında çok zengin bir şehir değil. Van marka anlamında yeni yeni toparlanan, kendisini fark ettiren bir şehir. 82. yıllık bir marka olan Vansesi, Van için de DAKA olarak bizim için de çok önemlidir. Bağımsız, tarafsız, özgür ve Van'ın değerlerini önemseyen Vansesi'nin ilkeli, sorumlu haberciliğini ilgiyle takip ediyoruz ve önemsiyoruz. Bu anlamda Vansesi Van'ın gözü, kulağı ve sesidir. Vansesi kentimizin hafızası bir anlamda özetidir. Türkiye'nin en köklü ve saygın gazetelerinden biri olmak kolay değil. Emeklerle, özverilerle bu aşamaya gelindi. Van olarak hepimiz Vansesi'ne sahip çıkmalıyız. Vansesi Gazetesi imtiyaz sahibini, yöneticilerini, çalışanlarını ve yazarlarını kutluyorum' ifadelerini kullandı.
'DAKA kaynağı olmayan bir projeyi açıklamaz'
Van'da ve bölgede yaptıkları çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Genel Sekreter Güray, 'Bilindiği gibi DAKA yoğun bir tempoda çalışıyor. Van, Hakkari, Bitlis, Muş illerimizin gelişmesi, kalkınması ve güzelleşmesi için çaba gösteriyoruz. Çok önemli projeler hayata geçiriyoruz. Bunun yanında DAKA'nın İran çalışmaları var. Yakın zamanda Irak ile ilgili bir çalışmamız olacak. Çalışmalarımıza plan program çerçevesinde devam ediyoruz' dedi.
'Hazır giyim zirvesi yapacağız'
Tekstil Kent çalışmalarına değinen Güray, 'Tekstil Kent 2. Etabımız son sürat devam ediyor. Çevre yolunun askıya çıkması tekstil kent açısından güzel bir gelişmedir. Tekstil Kent 2. Etabımız Organize Sanayi Bölgesi 5. Etabında tam çevre yoluna sıfır noktadır. Başlı başına müstakil bir sanayi bölgesi düşünülebilir. Şuan imar planı bitmek üzere, daha sonra ilk kazma vurulacak. Van Tekstilkent 2. Etabının altyapısının yanı sıra birde üst yapı olarak ortak kullanım alanları yapıyoruz. Orada çalışan bayanların çocuğunu bırakacağı kreşten tutun, banka şubelerinin özellikte ticari işletmelerin gelip faaliyet göstereceği alanlara kadar tüm donatıları DAKA olarak biz yapıyoruz. Resmi kurumların temsilciliklerinin olacağı alanlar da yapıyoruz. Biz artık spesifik desteklerden ziyade halkın yararına olabilecek, genel anlamda çok fazla sayıda insanın faydalanabileceği projeleri destekliyoruz. Teksitil üretimi yanında pazarlama ve tanıtıma önem veriyoruz. Türkiye İhracatçılar Meclisi, İstanbul Hazır Giyim Konfederasyonu, sektörün önemli isimlerini Van'a getireceğiz. Burada hazır giyim zirvesi yapacağız. Tekstilde iyi olmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İnşallah orada güzel bir farkındalık oluşturacağız' diye konuştu.
'Kuzey Irak'tan turist çekebilmek için çalışıyoruz'
Diğer projelerle ilgili bilgi veren Güray, 'Van YYÜ'de bize 5 bin metrekare alan tahsis edildi. İNNOVAN Girişimcilik ve Kuluçka Merkezi olacak. Fikri olan ama parası olmayan, özellikle gençlere yönelik burada bir çatı oluşturuyoruz. Biz projeleri sadece finanse etmekle kalmıyoruz, işin bütün fikri aşamasında her alanda varız. Ortaya güzel bir eser çıkacak. Bu projelerde kaynak problemimiz yok. Bir DAKA olarak bir proje açıklıyorsak o projenin kaynağı hazırdır. DAKA kaynağı olmayan bir projeyi açıklamaz. Kaynağı getirmediğimiz hiçbir projeyi paylaşmıyoruz. Daha başlamadığımız projelerin kaynağı hesabımıza geldi. Kent müzesi devam ediyordu. Fakat Van Büyükşehir Belediyesi tarafından şuan bir duraksama yaşanıyor. Bu konuyu Başkan Bedia Özgökçe Ertan hanımla 3 defa görüştük. Onlarda şuan değerlendiriyorlar. Bu projenin tamamlanmasını arzu ediyoruz. Çünkü Van için önemli bir eserdir.Bitlis'te Kale altı sokak çalışması yaptık. Bitlis'in çehresi değişti. Muş'ta aynı şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Hakkari Kayak Merkezi telesiyeji bitmek üzere. Hakkari'ye kışın kayak amaçlı özellikle Kuzey Irak'tan turist çekebilmek için çalışıyoruz. Orada konaklama sorunu var. Hakkari Kayak Merkezi sporcular ve kamp için çok uygundur. Hakkari'nin kış turizminde patlama yapacağını düşünüyoruz' ifadelerini kullandı.
'Bölgede dağcılık turizminin alt yapısını hazırlıyoruz'
DAKA'nın bölgede önemli projelerinin devam ettiğini belirten Güray, 'Bölgemizdeki 4 ilin dağlarını yürüyüş ve tırmanış rotalarını GPS ile şuanda hizmet alımı yaptık ve belirliyoruz. Bölgede dağcılık turizminin alt yapısını hazırlıyoruz. Muş'ta Tarihi Murat Köprüsü'nün turizm desnitasyonu haline gelmesi için bir proje hazırlamıştık. Bu yıl o projeyi bakanlığa onaylattık. Orayı güzel bir cazibe merkezi haline getireceğiz. Muş'ta insanların rahat nefes alabileceği sosyal donatı alanları çok kısıtlı, bu anlamda Valilik ile bir çalışmamız var' şeklinde konuştu.
'Özellikle nitelikli eleman havuzunu genişletmeliyiz'
Bölgenin tek sıkıntısının sürdürülebilirlik olduğuna dikkat çeken Güray, 'Kaliteli proje olduğu zaman DAKA olarak kaynağını buluyoruz. Bizim derdimiz bölgemizi kalkındırmak. Ortak paydamız bölgedir. Bölgede üretim ve ortak çalışma kültürünü yaygınlaştırmamız gerekiyor. Birlikte iş yaparken el ele hareket etmeliyiz. Gereksiz ayrıntılara takılmamamız gerekir. Özellikle nitelikli eleman havuzunu genişletmeliyiz. Türkiye'de genç nüfus yaş ortalaması 32, bizde 20-21 civarındadır. Van nüfusunun 35'ine yakını 15-29 yaş gençten oluşuyor. Biz gençlerimizi ekonomiye kazandırmamız lazım. Bu anlamda DAKA olarak MEKİİF'19 Mesleki Eğitim, Kariyer, İstihdam ve İnovasyon Fuarı yaptık. Bölge dışındaki paydaşları buraya getirdik. Elle tutulur projeleri toparladık. Bu çocukları birde dışarıda kendi mevkidaşlarıyla görüştüreceğiz. Özellikle o çocukların ve öğretmenlerin ellerinden tutmak lazım. Özellikle mesleki liselerin teknolojik altyapılarını geliştirmeye yönelik bazı adımlarımız var. Okulları tek tek tespit ederek altyapılarını geliştiriyoruz. Okullara teknik destek sağlıyoruz. Parlak fikirleri sahipleniyoruz' ifadelerini kullandı.
'Van Gölü suyunu sağlık amaçlı olarak kullanımı için çalışma yapıyoruz'
Van Gölü suyuyla ilgili bir çalışmalarının olduğunu belirten Güray, 'Esendere de Serbest Pazar fizibilite çalışması yapıyoruz. Hakkari'de madencilik çalıştayı yapacağız. Van Gölü suyunun sağlık amaçlı olarak kullanımı için çalışma yapıyoruz. Cilt rahatsızlığından tutun eklem ağrılarına kadar Van Gölü suyunun faydası var. Bununla ilgili Van'da bilim insanlarının, uzmanların katılacağı bir çalıştay düzenleyeceğiz. Bunun yanında devam eden Avrupa Birliği projemiz var. Oda ihale aşamasına geldi. DAKA olarak Avrupa Birliğinden almış olduğumuz 9.3 milyon Euro'luk destekli bir projemiz var. Projeyle Erciş'te küçük sanayi sitesinde, Muş ve Bitlis'te Organize Sanayi Bölgesi'nde, 3 ortak kullanım atölyesi kuruyoruz. Özellikle küçük sanayi sitesi esnafının ihtiyaç duyup da alamadıkları makineleri DAKA alıyor. Esnafımız gelip orada ücretsiz kullanacaklar. Bunun tamamı hibedir. Bölgenin sanayi altyapısının iyileştirilmesine yönelik Van Organize Sanayi, Bitlis, Muş, Bulanık Küçük Sanayi Sitesi, Şemdinli Küçük Sanayi Sitesi, temel altyapı problemleri projeleri devam ediyor. Jeotermal kaynaklarının jeofizik etüdünü yapıyoruz. Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile ortak bir çalışmamız var. Yerel gen kaynaklarının hem korunması hemde çoğaltılması çalışmamız var. DAKA olarak bu projeye finansman sağlıyoruz' şeklinde konuştu.
'DAKA olarak 40 tonluk bir tesis kuruyoruz'
DAKA'nın bölge kalkınması için hem sosyal hem de teknik çalışmalarının olduğunu söyleyen Güray, 'Daha önce Güroymakta manda ürünlerini ön plana çıkarmak için katalog çalışması yaptık. Aynı çalışmayı Gürpınar Norduz Koyunu için yapıyoruz. Hakkari, Muş köylerinde, özellikle geri kalmış bölgelerdeki çiftçileri sürekli dönem dönem iyi tarım uygulamalarına götürüyoruz. Muş'ta 300 çiftçiye eğitim verdik. Hem sosyal hem de teknik çalışmalarımız devam ediyor. Bingol'de SÜTAŞ tarafından günlük 2 bin ton süt entegre tesisi bir tesis kuruluyor. Muş olarak biz onun yaklaşık olarak 250 tonuna talibiz. Adım adım gitmekte fayda var. DAP, üniversite, valilik, DAKA olarak ilk aşamada 40 tonluk bir tesis kuruyoruz. Çiftçilerin kapısına hayvan sayısına göre tank bırakıyoruz her gün sağdığı sütü oraya boşaltıyor. Bizim soğutmalı araç gidiyor o sütü toplama merkezine getiriyor. 40 tona ulaştığında Sütaş'ı aracı gelip o sütü Bingöl'e götürüyor. Hem süt sahipleri paralarını alacak, hem de onları hayvancılığa teşvik edecek. Hem de mağduriyet ortadan kalkacak' dedi.
'Van balığı ve Van çöreğine coğrafi işaret alıyoruz'
Bölgede yerel ürünlerin coğrafi işaret alması için çalışmalar yürüttüklerini belirten Güray, 'Van Balı ve Van Çöreği için coğrafi işaret almak için çalışmalarımız devam ediyor. Van Balını arıcılar birliği ile Van Çöreğini de Aşçılar ve Pastacılar Derneği ile yürütüyoruz. Yine Bitlis'te büryan, Bitlis Tulumu, Hizan Fındığı için girişimimiz var. Hakkri'de Şemdinli Balı, Çukurca Tahini. Muş'ta da Muş Kaşarı ve Muş Balı'nın coğrafi işaret alması için çalışıyoruz. Bunlarda sonuca ulaştıktan sonra yeni ürünlere geçeceğiz. Yine DAP ile protokol imzaladık. Ahlat ve Tuşba'da iki yerli meyve bahçesi kuracağız. Hedefimiz yerli meyvelerimizi ihraç etmek. Yine geçen yıl Van ve Bitlis için turizm eylem planı hazırlamıştık. Van ile Bitlis'i bitirdik. Bu yılda Muş ile Hakkari bitmek üzere, ondan sonra bölgesel olarak çalışacağız. Savat işlemeciliği ile Ahlat Bastonunun UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edilmesi için çalışmamız var. Yine Nemrut Krater Gölü'nün UNESCO Jeopark Ağı'na dahil edilmesi ile ilgili çalışmamız var. Bunlar biraz zaman alan işler. Urartu ile ilgili çok güzel bir web sitesi hazırladık ve müzenin açılmasını bekliyoruz. Eş zamanlı bir lansman yapacağız. Yurt dışından birkaç gazeteci de getireceğiz. Türkçe, İngilizce çok güzel bir web sitesi hazırladık. Yine Van Gölü'nün su altı filmini çektireceğiz. Bu yıl yoğun olarak su altı turizminin geliştirilmesi için birkaç dokunuşta bulunuyoruz. Bu anlamda Van'ın çok büyük bir patlama yapacağını düşünüyorum' ifadelerini kullandı.
Yazı İşleri Müdürü İkram Kali, DAKA Genel Sekreteri Güray'a nazik ziyaretinden dolayı teşekkür etti.