Ortopedide 'şok dalga' tedavisi

Vücut dışından verilen şok dalgaları ile yapılan tedaviye ESWT (Extracorporeal Shock Wave Therapy) olarak tanımlanıyor.

ESWT, vücut dışında oluşturulan yüksek amplitüdlü-kısa dalgalı güçlü ses dalgalarının, vücudun istenilen bir bölgesine odaklanmasına dayanan uygulama şeklidir. ESWT'nin yumuşak dokulardaki olası etki mekanizmasının şok dalga sonrası anjiogenez ile ilişkili büyüme faktörlerinin ortama salınması ve bunun da yeni damar oluşumunu ve ortamdaki kanlanmayı arttırarak doku iyileşmesini hızlandırması olduğu düşünülmektedir.

ESWT hangi hastalıklarda etkilidir?

1. Topuk dikeni ve plantar fasciit

2. Lateral ve medial epikondilit

3. Kalsifik omuz tendiniti ve omuz tendon yırtıkları

4. Omuz sıkışma sendromu.

5. Kırık kaynamaması ve kaynama gecikmesi

6. Fibromiyalji

7. Kronik tendon zorlanmaları ve tendinopatiler

8. Akut ağrılar ve künt yaralanmalar

9. Femur başı avasküler nekrozu

10. Osteokondritis dissekans

11.El bilek ağrıları

Uygulama şekli:

Tespit edilmiş sorunlu bölgeye, yaklaşık 5-20 dakika süreyle, cihazın ses dalgası atımı ile uygulanır. Ortalama olarak 3-5 seans uygulama sonrasında hasta şikâyetlerinden kurtulur. İlk seanstan itibaren 1 haftalık süre içerisinde ağrılarda azalma görülebilir.

Amaç:

Ağrının geçici olarak giderilmesi değil, kalıcı olarak bir tedavi sağlamaktır. ESWT tedavisinin en önemli artılarından biri de etkisinin uzun süreli olmasıdır. Yapılan klinik çalışmalarda tedaviden sonraki 1-2 yıllık sürelerde hastalığın yinelenmediği gözlenmiştir. ESWT tedavisi, hastalığın nedenlerine yönelik tedavi ile kalıcı iyileşme sağlamaktadır. ESWT tedavisi vücudun kendi iyileştirici mekanizmalarını kullandığı için, hastalık bir kez iyileşirse tekrarlama şansı düşüktür. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa o denli iyi sonuç alınır.

Tespit edilmiş herhangi bir yan etkisi yoktur.

Bakmadan Geçme