Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Van Milletvekilleri

Osmanlı Devleti Meclis-i Mebusan'da ve Cumhuriyet döneminden TBMM'de Van'ı temsil milletvekilleri olmuştur. Milletvekillerimiz hakkında yaptığım araştırmada elde ettiğim bilgilerin Van'ın siyasal ve toplumsal hafızasına katkı sağlayacağına inanıyorum.

Demokrasi insanların özgür, onurlu ve her türlü korkudan uzak yaşamalarına imkân veren siyasî bir rejimdir. Toplumlar demokrasiye kavuşmak için tarih boyunca büyük mücadeleler vermişler. Demokrasi, kendiliğinden ve rastlantı sonucu ortaya çıkan bir yönetim şekli değildir. İnsanların, akıllarını, iradelerini kullanarak bazı eğilim ve içgüdülerini yenerek gerçekleştirebildikleri bir rejimdir. Demokrasinin önemli unsurlarından biri kuşkusuz çok partili milletvekili seçimlerdir.

Osmanlı Devleti Meclis-i Mebusan'da ve Cumhuriyet döneminde TBMM'de Van'ı temsil eden milletvekillerimiz olmuştur. Milletvekillerimiz hakkında derledigim bilgilerin Van'ın siyasal ve toplumsal hafızasına katkı sağlayacağına inanıyorum.

Osmanlı Devleti'nin ilk anayasası olan Kanûn-ı Esasî ile başlâyan I. Meşrutiyet döneminde, yalnız taşınmaz mal sahibi Osmanlı halkına oy hakkı tanınmış. 23 Aralık 1876 tarihli Anayasa'ya göre kurulmuş genel yasama organı olan Meclis-i Umûmî, Osmanlı İmparatorluğu'nda, 31 Mart 1877'de çalışmalarına başlayan 1. Meclis-i Mebusan üyeleri, geçici bir talimatla il, liva ve kazaların yönetim meclisi üyeleri arasından seçilenler Meşrutiyet ve II. Meşrutiyet dönemlerinde görev yapmıştır.

Osmanlı İmparatorluğu'nda, genel yasama organı olan Meclis-i Umûmî'de I. Meşrutiyet ve II. Meşrutiyet dönemlerinde Tevfik Efendi (Demir oğlu) Dr. Ahmet Mithat Bey, Onnik Terezekyan Vinniyan, Vahan Papazyan Efendi, Hacı Tevfik Efendi, Hakkı Bey, Haydar Bey, Münip Bey Van milletvekili olarak görev yapan temsilcilerimizdir.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme