OSMANLI ORDUSUNDA DÖRT YIL (1915-1919)

Değerli okurlar bu hafta sizlere Osmanlı Ordusunda binbaşı rütbesi ile dört yıl görev yapmış Venezüellalı bir paralı askerin hatıra kitabını tanıtmaya çalışacağım. Bu binbaşının 1915 yılı Mayıs ayında Rus ve Ermeni işgali sonucu ilimizin boşaltılması esnasında Van'da görev yapıyor olması hatıratının önemini artırıyor.

Nogales hatıratına hayatını anlatarak başlıyor. Osmanlı Ordusuna nasıl katıldığı ve Anadolu'nun genel durumundan bahsediyor. Tanıştığı birçok Osmanlı yetkilisinin kendisinde bıraktığı izlenimleri anlatıyor. Enver, Talat ve Cemal paşalarla yakından tanışıyor. Tanıştığı yetkililer hakkında hem olumlu hem de olumsuz sözler sarf ediyor. Enver Paşa'nın amcası Halil Paşa ile yıldızları bir türlü barışmıyor.

Nogales Osmanlı'da askerlik ile ilgili şöyle bir tespitte bulunuyor;"Sultan II. Mahmut 1826'da yeniçerileri kaldırdıktan sonra, Türkiye'de zorunlu askerlik kondu. Gülhane Hattı Şerifiyle, Osmanlı uyruğu olan Hıristiyanlar, ufak bir bedel ödeyerek, askerlikten muaf tutuluyorlardı. Sınırlı bir geliri olan Müslümanlar er olarak hizmet ediyorlardı. Askerlik bazen 10-12 yıl sürüyordu. Bu adaletsiz ve keyfi düzen, çok kötü sonuç verdi. İmparatorluğun Hıristiyan uyrukları zenginleşip, çocuklarını okuturken, Müslümanlar, özellikle orta ve batı Anadolu'nun çiftçileri fakirleşiyorlardı."

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme