Özel yetenekli öğrenciler endüstri 4.0 devrimine hazırlanıyor
Van'da Özel Yetenekli Öğrenciler Temel Yazılım ve Robotik Eğitimi ile Endüstri 4.0 devrimine hazırlanıyor.
İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından desteklenen "Özel Yetenekli Öğrenciler, Temel Yazılım ve Robotik Eğitimi ile Endüstri 4.0 Devrimine Hazırlanıyor" konulu proje kapsamında Yusuf Gökçenay Bilim ve Sanat Merkezi'nde 40 öğrenci 5 gün uygulamalı eğitim gördü. Proje DAKA, İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Paydaş kurum Bilim ve Sanayi İl Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirildi. Söz konusu proje özel yetenekli öğrencilerin eğitim gördüğü Yusuf Gökçenay Bilim ve Sanat Merkezinde gerçekleşti. Projenin Koordinatörlüğünü ise okul öğretmenlerinden Mehmet Aziz Şahin ve Betül Duran İnci yaptı.
Proje hakkında kısa bir bilgi veren Yusuf Gökçenay Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Mehmet Refik Bayram, dünyanın dördüncü sanayi devrimine geçtiğini belirterek, bu gelişmenin eğitimde de çağa uygun yenik yapma zorunluluğu getirdiğini belirtti. 21. yüzyılda yeni nesil teknolojileri kullanabilen, teknoloji üreten, ürettiklerine inovasyon yapabilen ve rekabet edebilen toplumların ayakta durabildiğini ifade eden Bayram, “Üreten bir toplumun temeli eğitim ile atılır. Endüstri 4.0 devrimine geleceğin nitelikli ve donanımlı insan kaynağını yetiştirmek önem arz etmektedir. Bu nedenle TRB2 Bölgesinde öğretim yapılan kurumumuzda çağımızın gerekliliği olan Endüstri 4.0 devrimine öğrencileri ve öğretmenleri hazırlamak amacı ile temel yazılım ve robotik eğitimi verildi. Bu gelişen teknoloji karsısında bizde bu eğitimlerle yerimizi almalıyız. Projemiz, eğitim sistemimizdeki ve kurumumuzdaki bir ihtiyaçtan yola çıkarak hazırlanmış, Milli Eğitim Bakanlığı'nın buluş, girişimcilik, sorgulama, merak etme gibi bireysel özellikleri koruyan ve güçlendiren, toplumun bilime olan ilgisini artıran yeni eğitim modeliyle uyum içindedir. Kurumumuz; ülkemizdeki ve dünyadaki yazılım ve robotik teknolojileri alanındaki gelişmeleri yakından takip etmesi amaçlanmıştır. Öğrenciler Bilişim Teknolojileri ile Endüstriyi bir araya getirmeyi öğrendiler. Temel Yazılım ve Robotik eğitimi ile bölgemizin ve ülkemizin geleceği olan özel yetenekli öğrencilerimiz ilgili alanlara farkındalık oluşturuldu” şeklinde konuştu.
Öğrencilerin yaptığı çalışmaları değerlendiren ve aynı zamanda paydaş kurum görevini yapan Bilim ve Sanayi İl Müdürlüğü'nün her zaman bu tür çalışmalar destek verdiğini belirten Bilim ve Sanayi İl Müdürü Nevzat Gün ise, öğrencilere sanayi devrimi hakkında bilgiler aktardı.
Teknolojide üreten ülke Türkiye” vizyonuyla gençleri 4. Sanayi Devrimi'ne hazırladıklarını belirten İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Nuran Altan Göl, “Her biri ‘zeka küpü' olan bu öğrencilerimiz için Bilim Sanat Merkezi'miz önemli bir kazanım. Burada bizim seçkin öğrencilerimiz hem okullarına devam ediyor hem de yaz tatillerinde yeteneklerine uygun eğitimler alıyorlar. Bu açıdan bakıldığında bu proje kapsamında öğrencilerin yetenekleri ortaya çıkmış oluyor. Bu öğrencilerimiz için büyük bir kazanım. Değişen ihtiyaçlarımıza göre yeni yeni yöntemler, metotlar ortaya çıkıyor. Bu Bilim ve Sanat Merkezi'nin ortaya çıkış amacı da budur. Daha yetenekli ve daha farklı çocukların yeteneklerine göre iyi eğitimler almasını hedeflemektir” dedi.
Elektrik ve Elektronik Mühendisi Yardımcı Doçent Özkan Atan'ın, endüstri 4.0 hakkında öğrencilere bilgi verdiği tanıtım toplantısına, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Burhanettin Elçi, İpekyolu İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Abdulhabip Yıldız, okul öğretmenleri, öğrenciler ve veliler katıldı.