Petroldeki ÖTV artışı toplu ulaşımı vurdu Araç sahipleri zam bekliyor
Son günlerde akaryakıta peş, peşe yapılan zamlardan sonra maddi sıkıntı yaşadıklarını belirten Vanlı toplu taşıma araç sahipleri yetkililere seslenerek zam istedi.
Akaryakıta gelen ÖTV artışı ve petrole yapılan zamlar il il ulaşım fiyatlarına yansıdı. Ankara, Antalya, Eskişehir, Kayseri gibi illerde yapılan zamların ardından Vanlı toplu taşıma araç sahipleri gazetemize açıklama yaparak gelirin gideri karşılamadığını, zam istediklerini söylediler.
Geçtiğimiz ay Büyükşehir Belediyesi Ulaşım ve Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından şehir içi yolcu taşıma ücretlerine yapılan zammın akaryakıttaki ÖTV artışı ve peş, peşe yapılan son zamlardan sonra yetersiz kaldığını söyleyen toplu taşıma esnafları, 'Akaryakıtta yapılan ÖTV artışının ardından fiyatların yükselmesi en çok bizleri mağdur etti. Devletimizden destek bekliyoruz. KDV ve ÖTV'de yeniden düzenleme yapılmasını istiyoruz. Vergilerde de gerekli destek sağlanmalı. Yoksa hiçbir esnaf vergisini ödeyemeyecek' diye konuştular.
'HİÇ KİMSE BU MALİYETLER KARŞISINDA DAYANAMAZ'
Toplu taşıma sektöründe hizmet veren esnaflar, yetkililere seslenerek, 'Akaryakıta yapılan büyük ÖTV zammı sonrası benzin ve motorinde yaşanan fiyat artışı toplu ulaşımı ulaşılamaz hale getirdi. Benzinin litresinde 2,52 TL olan ÖTV'nin 7,52 TL'ye, motorinde 2,05 TL olan ÖTV'nin ise 7,05 TL'ye yükseltilmesi sonucu motorinin litresi 34 lirayı, benzinin litresi ise 35 lirayı geçti. Döviz kurundaki yükseliş, akaryakıta gelen zam, personel ve diğer giderlerin maliyetlerdeki artışlar sonucu toplu taşımada maliyetlerimiz inanılmaz derecede arttı. Bu işin A partisi, B partisi yok. Hiç kimsenin bu maliyetler karşısında dayanacak gücü kalmadı. Zamlar nedeniyle, toplu ulaşım; hizmet verenler açısından sürdürülemez, hizmet alanlar açısından ise ulaşılamaz hale geldi. Akaryakıt fiyatlarına yapılan bu büyük zam yayılma etkisi gösterdi ve piyasada zincirleme olarak birçok ürünün fiyatının da artmasına neden oldu. Vatandaş en temel ihtiyaçlarını karşılayamaz, hayatını sürdüremez noktada. Zamlar belimizi büktü. Akaryakıtın yanı sıra yedek parça. lastik, kaporta, tamir, bakım, sigorta ve artan vergilerden dolayı ödemelerimizi yapamıyoruz. Bu nereye kadar böyle devam edecek? Artık yetkililerin elini taşın altına koymalarını bekliyoruz. Bu aşamada devletimizden destek bekliyoruz. En azından KDV ve ÖTV'de yeniden düzenleme yapılmasını istiyoruz. Vergilerde de gerekli destek sağlanmazsa hiçbir esnaf vergisini ödeyemeyecek. Arkadaşların birçoğu çalışmak istemiyor. Zarardalar. Son zamdan sonra, mazotu telaffuz etmiyoruz. Diğer zamlar çok önemli. Külliyen zarar ediyoruz' ifadelerini kullandılar.
TOPLU ULAŞIM ÜCRETLERİ
Van'da ulaşım sektöründe hizmet veren esnaflar şehir içi yolcu taşıma 7 buçuk liraya, şehir içi öğrenci bilet 6 liraya, kampüs tam bilet 9 liraya, kampüs öğrenci bilet 7 buçuk liraya, kampüs içi bilet 2 buçuk liraya, Topaktaş tam bilet 9 buçuk liraya, Topaktaş öğrenci bilet 7 buçuk liraya, F Tipi Cezaevi tam bilet 10 liraya, F Tipi Cezaevi öğrenci bilet fiyatı 7 buçuk liradan hizmet veriyor.
Van-Edremit yolcu taşıma ücretleri tam bilet 12 liraya, öğrenci bileti 8 liraya, Van-Elmalık tam bilet 12 liraya öğrenci bileti 8 liraya, Van-Kadembas tam bilet 12 liraya, öğrenci bileti 8 liraya, Van-Hidroelektrik tam bilet 15 liraya, öğrenci bileti 10 liraya, Van-Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü tam bilet 15 liraya, öğrenci bileti 10 liraya, Van-Çiçekli tam bilet 15 liraya, öğrenci bileti 10 liraya, Edremit Kocaelipark- TOKİ'ler tam bilet 8 liraya, öğrenci bileti 7 liraya, Kurtoğlu-TOKİ'ler tam bilet 10 liraya, öğrenci bileti 8 liraya, TOKİ etap içi tam bilet 5 liraya, Çiçekli-Kurtoğlu tam bilet 12 liraya, öğrenci bileti 10 liraya, Zirve-TOKİ'ler tam bilet 7 liraya, öğrenci bileti 5 liraya, Güzelkent tam bilet 12 liraya, öğrenci bileti 10 liraya, Çiçekli-Kocaeli tam bilet 10 liraya, öğrenci bileti 7 liraya hizmet veriyor.