PROF. DR. ÖZER: VAN'IN HALİNE ÜZÜLÜYORUM
Mersin Toros Üniversitesi Rektör Yardımcısı gazetemiz yazarı Prof. Dr. Ahmet Özer, Van Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen Geçmişten Geleceğe Van'ın Kalkınma Dinamikleri Sorunlar ve Çözümler Paneline konuşmacı olarak katılmak üzere memleketi Van'a geldi. Prof. Dr. Özer, 'Geldiğim günden bu yana gezerek gördüğüm trafikteki durum, imar yapısındaki iç içe geçmiş çarpık kentleşme Van'ın bir evladı olarak beni çok üzüyor. Van'ın entelektüelleri, aydınları, okumuşları, mühendisleri, uzmanları bu yapıyı nasıl ayağa kaldıracakları konusunda mutlaka bir araya gelerek konuşmalıdırlar. Van'ın sermayesi de en azından Van'ın gelişmesi açısından tarımına, turizmine, ticaretine katkıda bulunması için elinden geleni yapması gerekir' dedi.
Burhan Ergin
Van TSO tarafından gerçekleştirilecek olan "Geçmişten Geleceğe Van'ın Kalkınma Dinamikleri Sorunlar ve Çözümler Paneline katılmak üzere Van'a gelen Mersin Toros Üniversitesi Rektör Yardımcısı gazetemiz yazarı Prof. Dr. Ahmet Özer gazetemiz imtiyaz sahibi Erdal Perihan'ı ziyaret ederek sohbet etti.
Moderatörlüğünü Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva'nın yapacağı Geçmişten Geleceğe Van'ın Kalkınma Dinamikleri Sorunlar ve Çözümler Panelinde Van YYÜ Erciş İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A.Menaf Turan ile birlikte Van'ı konuşacaklarını belirten Prof. Dr. Ahmet Özer, 15 Ocak 2022 Cumartesi günü saat: 13.30'da düzenlenecek panele vatandaşları davet etti.
“Van'ı kalkındıracak bir yapıya kavuşturmamız lazım”
Van'ın gelişip kalkınması için herkese görev düştüğünü belirten Prof. Dr. Ahmet Özer, “Gazetemize açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ahmet Özer, Van TSO tarafından organize edilen Geçmişten Geleceğe Van'ın Kalkınma Dinamikleri Sorunlar ve Çözümler Paneline konuşmacı olarak katılmak için Mersin'den memleketim Van'a geldim. Bu vesileyle ilimizdeki kurumları, sivil toplum örgütlerini, siyasi partileri, dostlarımı ve arkadaşlarımı ziyaret ettim. Van'da bir iki televizyon programına konuk olarak katıldım. Van'ımız uzun bir dönemden beridir maalesef bir türlü o kalkış aşamasını yakalayamadı. Bunun gerçekleşebilmesi için iki önemli şeye ihtiyacımız var. Birincisi fikri bir altyapının oluşması gerekir. Burada da üniversiteye çok büyük iş düşüyor. Çünkü çağımız bilgi çağıdır. Bilgiyi üretenler toplumları yönetecek. Onu sadece kullananlar ise yönetilmeye mahkum olacak. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin kentin gelişmesi, kalkınması için çok büyük çaba sarf etmesi gerekmektedir. İkinci önemli dinamik de Van'ın temel kentsel iç dinamikleri olan sermaye, zenginlik, beyin, okumuş insanlar ve kentleşmiş nüfustur. Bizim yatırımları teşvik edeceğimiz,Van'ı kalkındıracak bir yapıya kavuşturmamız lazım” ifadelerini kullandı.
“Hiç olmazsa elimizde kalanı yitirmeyelim”
Van'ın değerlerine sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Özer, “Görebildiğim kadarıyla uzunca bir süreden beri biz Van olarak etraftan yoksul köylü göçü alıyoruz ama Ankara, İstanbul, İzmir'e zenginliklerimizi göç olarak veriyoruz. Dolayısıyla gelenler dönüşüp kentleşmeleri gerekirken bu gerçekleşemiyor. O nedenle ben aynı zamanda Van'dan çıkmış zenginlerimize de çağrıda bulunmak istiyorum. İstanbul'da katları, Antalya'da yatları olsun ama Van'dan çıkmış olmalarının bir şükran borcu olarak da buralarda da küçük bir imalathaneleri olması lazım. Van dünyada eşi benzeri olmayan nadide bir kentimizdir. Van Gölü gibi bir velinimetimiz var. Van Kalemiz kadim bir kaledir. Muradiye Şelalesi, Hoşap Kalesi Akdamar Adası, Çarpanak Adası gibi saymakla bitiremeyeceğim tarihi turistik kültürel güzellikler var ama son yıllara baktığım zaman bir türlü o makus talihi yenemediğini görüyorum. Bir Vanlı olarak da, Van'ın bir evladı olarak da Van'ın bu haline üzülüyorum. Geldiğim günden bu yana gezerek gördüğüm trafikteki durum, imar yapısındaki iç içe geçmiş çarpık kentleşme beni çok üzüyor. Hâlbuki bizim gençliğimizde lisede, ortaokulda okurken dünyada Van ahirette iman, hatta Doğu'nun Paris'i Van diyorduk. Zararın neresinden dönülürse kardır misali bundan sonra hiç olmazsa elimizde kalanı yitirmeyelim. O nedenle de Van'ın entelektüelleri, aydınları, okumuşları, mühendisleri, uzmanları bu yapıyı nasıl ayağa kaldıracakları konusunda mutlaka bir araya gelerek konuşmalıdırlar. Van'ın sermayesi de en azından Van'ın gelişmesi açısından tarımına, turizmine, ticaretine katkıda bulunması için elinden geleni yapması gerekir” dedi.
“Bütün ilgili insanları toplantıya bekliyorum”
Cumartesi günü saat 13:30'da Van TSO'da düzenlenecek Geçmişten Geleceğe Van'ın Kalkınma Dinamikleri Sorunlar ve Çözümler Panelinde Van'ı konuşacaklarını kaydeden Prof. Dr. Özer, “Bu vesileyle Vansesi Gazetesi İmtiyaz Sahibi Erdal Perihan'a çok teşekkür ediyorum. Erdal bey yıllardan beridir bu anlamda çok önemli hizmetler veriyor. Bütün ilgili insanları da toplantıya bekliyorum” şeklinde konuştu.