PROF. DR. TÜFENKÇİ: VAN'IMIZA KATKI SUNACAĞIZ
Uluslararası Üniversiteler Konseyi (IUC) Genel Sekreter Yardımcılığı ve Danışma Kurulu Üyeliğine atanan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi yönetim kurulu üyeliğine seçildi. Prof. Dr. Tüfenkçi 'Uluslararası Üniversiteler Konseyi'nin bölgemize ve Van'ımıza katkı sunacağına yürekten inanıyorum. Van'ın akademik anlamda gelişmesi için elimizden gelen her türlü çabayı sarf edeceğiz' dedi.
Rıdvan Can
IUC Yönetim Kurulu Kurucu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Genel Koordinatör Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın Başdanışmanı Prof. Dr. Uğur Çevik, Yönetim Kurulu Üyeleri Erbil Selahaddin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmed Enver Dizayi ve Van YYÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi Bak Hele Bak Kahvaltı Salonunda gazetecilerle bir araya geldi.
“Güzel projeler üretmek için çalışacağız”
Van YYÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı ve IUC Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi yaptığı açıklamada güzel projeler üretmek için çalışacaklarını belirterek, “Van Anadolu'da önemli kadim bir kenttir. Van geçmişten bugüne kadar bakıldığında tarihi gelişim içerisinde hakikaten çok büyük olaylara imza atan bir kenttir. Üniversiteler lokomotif ve önderlik görevi görüyor. Bu nedenle üniversitelerin evrensel bakış içerisinde Uluslararası Üniversiteler Konseyi'nin misyonunu üstlenip ülkemize, yerelde bölgemize ve Van'ımıza katkı sunacağına yürekten inanıyorum. Bu anlamda bakıldığında üniversitelerdeki sorunlar Van'ın özellikle sınır şehri olması nedeniyle yabancı uyruklu öğrencilerin ve buradaki eğitimle ilgili konularda güzel işler yapacağımıza, güzel projeler üreteceğimize yürekten inanıyorum. Başarı halinde hem ülkemize hem de bölgemize katkılar sunacaktır. Bu anlamda başkanıma, değerli yönetim kurulu üyelerine saygılar sunuyorum. Van YYÜ'nün Vanlı bir akademisyeni olarak her türlü desteği vereceğime, çalışacağıma yürekten inanıyorum. Van'ın akademik anlamda gelişmesi için elimizden gelen her türlü çabayı sarf edeceğiz” dedi.
“Van'a akademik ve kültürel alanlarda katkılar sunacağız”
Van'ın terörden dolayı hak ettiği yerde olmadığını söyleyen Uluslararası Üniversiteler Konseyi Yönetim Kurulu Kurucu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, “Uluslararası Üniversiteler Konseyini 2010 yılında 7 kişiyle birlikte kurduk. Kuruluşundan hemen sonra Cumhurbaşkanımızın Başbakan olduğu dönemde bakanlar kurulu kararıyla resmi gazete yayımlanarak aktif hale getirildi. Bakanlar kurulu kararıyla uluslararası nitelikli bir kurum'uz. Kurumumuza 29 ülkeden birçok üniversite üyedir. Uluslararası saygın akademik kurum olmasındaki en önemli etken ise Türkiye'nin gelmiş olduğu saygın ve güçlü konumundan alınan güven ve onursal saygınlıktan kaynaklanmaktadır. Van YYÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi konseyimizin asil üyeliğine seçilmiştir. Bu karar bizi son derece memnun etmiştir. 100'e yakın rektörün karar aldığı uluslar arası üst kurulda yönetim kurulunu 11 rektör temsil ediyor. Van YYÜ'den Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi küresel kurumda bundan sonra en üst karar merciinde görev alacak. Doğu'nun incisi olarak kabul ettiğimiz Van turizm, ekonomi, sosyolojik, kültürel, akademik alanlarda terörden dolayı hak ettiğini alamamıştır. Bizde Şefik hoca gibi kıymetli bir arkadaşımızı üst kurulumuza alarak, Van'da akademik ve kültürel alanlarda katkılar sunacağız. Kurumumuzun konferanslarına dünyanın çeşitli ülkelerinde onlarca rektör katılıyor. Kurulumuz tarafından Van'da bir konferans veya çalıştay yapılırsa kentin tanıtımına çok büyük katkısı olur. Bu vesileyle Şefik hocamızı tebrik ediyoruz. Kendisi bizim için çok değerlidir. Sosyal anlamda önemli katkılar sunabilecek bir arkadaşımızdır” ifadelerini kullandı.
“29 ülkeden 100'den fazla üniversiteyle çalışıyoruz”
IUC Yönetim Kurulu Başkanı Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan üniversite öğrencilerine katkı sunmak için yurt içi ve yurt dışında bulunan üniversitelerle işbirliği yaptıklarını belirterek, “Uluslararası Üniversiteler Konseyi'nin amaçlarından biri de Türkiye'deki üniversitelerle yurt dışındaki üniversiteleri bir araya getirebilmektir. Bunu da en üst düzeyde yapmaya çalışıyoruz. Şuan 29 ülkeden 100'den fazla üniversite olmasına rağmen bu sayıyı çok daha arttırmak istiyoruz. Avrupa'da ve uzak doğudaki üniversitelerle aynı zamanda çalışmaya başlayacağız. Biz Uluslararası Üniversiteler Konseyi olarak özellikle uzaktan erişimli dersler açarak, bu gönül coğrafyamıza ve diğer üniversitelerle beraber çalışabilmek, öğrencilere faydalı olabilmek, akabinde bunu başarabilirsek, elektronik kütüphane projemizi hayata geçireceğiz. Bu tür akademik çalışmaların ve faaliyetlerin üniversiteler arasındaki bağı çok daha güçlendireceğine inanıyoruz. Bu amaçla da açıkçası Ankara'dan sonra yönetim kurulu toplantımızı Muş'ta yaptık. Aslında bu Türkiye'deki bütün üniversitelere kapılarımızın açık olduğunu gösteriyor. Biz buradaki üniversitelerimizi yurt dışına en iyi şekilde tanıtmak için elimizden gelen her türlü çabayı sarf ediyoruz. İnşallah bu konuda hep beraber ortak çalışmalarla gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Gebze Teknik Üniversitesi olarak da Türkiye'nin 10 araştırma üniversitesinden biriyiz. Uluslararası Üniversiteler Konseyi'nin bir üyesi olarak bizde bu çalışmaları yürütmeyi sürdüreceğiz. Misafirperverliğinizden dolayı çok teşekkür ederim” dedi.
“Öğrencilere ve ülkemize faydalı işler yapıyoruz”
Uluslararası Üniversiteler Konseyi Genel Koordinatör Prof. Dr. Uğur Çevik, kurum olarak öğrencilere ve ülkemize faydalı işler yaptıklarını belirterek, “Kurumumuz yoluna durmaksızın devam etmektedir. Özellikle İslam coğrafyasındaki mazlum halkların umudu olan Türkiye'nin İslam coğrafyasının akademik merkezi olmasına katkı sağlamak temel hedefimizdir. Bizim kadim geleneğimizde üniversite kültürü çok eskilere dayanıyor. Kurum olarak öğrencilere ve ülkemize faydalı işler yapıyoruz. Bunun bilinciyle hareket ediyoruz” dedi.
ULUSLARARASI ÜNİVERSİTELER KONSEYİ'NİN MİSYONU
Uluslararası Üniversiteler Konseyi'nin amacı, öncelikle Asya, Afrika ve Balkan ülkeleri ile diğer bölgelerde bulunan Yükseköğretim Kurumlarının ekonomik ve akademik teknik proje ve eğitim alanlarında işbirliğini sağlamak ve yükseköğretimde bölgesel ve uluslararası ortak değerleri yaşatmak ve geliştirmektir. Bu amaçla IUC'nin dahili misyonu, üyelerini, üniversite Camiasının ve Yüksek öğretim Kurumlarını birbirine bağlayıcı nitelikte hizmetler sunmak; harici misyonu ise işbirliği sağladığı kurum, kuruluş ve üniversiteleri uluslararası düzeyde temsil etmektir. IUC, üyelerinin ve toplumun Yükseköğretim 'den yeterli düzeyde faydalanmasını sağlamayı sosyal bir sorumluluk olarak görmektedir.
Dahili misyonu kapsamında IUC'nin temel amacı, uluslararası taleplere yanıt verebilecek düzeye ulaşmaları için bilgi, işbirliği, açık görüşlülük ve iyi niyet çerçevesinde üniversitelere destek sağlamaktır. Konseyin biraraya getirdiği ve getireceği üniversiteler ve ülkeler açısından geniş tabanlılık ve çeşitlilik; ülkeler ve bölgeler arasında gelişmişlikteki düzey farklılıkları nedeniyle git gide daha çok büyüyen mesafeleri kapatacak niteliktedir.
IUC'nin harici misyonu kapsamında ise ihtiyaçları gereği öncelikle Asya, Afrika ve Balkan Ülkeleri olmakla birlikte tüm dünya genelinde üniversiteleri çeşitli uluslararası kuruluşlarla birebir ilişkilerde temsil ederek, topluma karşı sorumluluklarının yerine getirilmesi için Yüksek Öğretime destek sağlayan birliktelikler oluşturmaktır.
Uluslararası Üniversiteler Konseyi, faaliyet alanına giren üye Yüksek Öğretim Kurumlarının eğitim ve araştırmaya yönelik tüm faaliyetlerini teşvik edip geliştirilmesi amaçlarına ulaşmak için;
1. Ön lisans ve lisans alanlarında faaliyetlerini sürdüren kurum birimlerinin uluslararası öğrenci değişimlerini teşvik eder,
2. Yüksek lisans ve doktora yapan öğrencilerin ders ve tezlerinin tamamını veya bir kısmını başka ülkelerdeki üniversitelerde yapmasını özendirir ve gerekli altyapıyı oluşturmada yardımcı olur,
3. Araştırma projelerinin yürütülmesinde çeşitli ülkelerdeki üniversitelerin bir araya gelmelerini ve müşterek projeler üretmelerini destekler,
4. Eğitim ve araştırma alanlarında uluslararası ve yerel girişimlerin ihtiyaçlarının giderilmesi istikametinde eğitim ve öğretim amaçlı kurum ve kuruluşların kurulmasını sağlar.
5. Uluslararası eğitimle; üyeler, üye eğitimcileri, idareciler, danışmanlar ve öğrenciler arasında bilgi toplama, geliştirme ve yayma fırsatları oluşturur.