Putin: Terör işbirlikçileri tarafından sırtımızdan bıçaklandık

TSK, Türk hava sahasını ihlal eden bir uçağın 5 dakikada 10 kez uyarıldığını ve angajman kuralları çerçevesinde iki F-16 ile Suriye sınırında düşürüldüğünü duyurdu. Putin, Soçi'de Ürdün kralı Abdullah ile görüşmesi öncesi yaptığı açıklamada, uçağın Türkiye sınırına 1 kilometre mesafede düşürüldüğünü açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ürdün Kralı Abdullah ile Soçi'de yaptığı görüşmede, Rus uçağının Türkiye tarafından düşürülmesiyle ilgili çok sert açıklamalar yaptı. “Bu olay terörle mücadelenin ötesine geçmektedir. Elbette ki yetkililerimiz hayatlarını riske atarak teröre karşı kahramanca savaşmaktadır. Bugün olanlar, teröristlerin suç ortaklarının bizi arkamızdan bıçaklamasıydı. Bugün yaşananları başka bir biçimde tanımlayamıyorum” diyen Putin, şöyle konuştu:

'UÇAĞIMIZ HAVADAN HAVAYA FÜZE İLE VURULDU'

“Uçağımız Suriye hava sahası üzerinde bir Türk F-16'sı tarafından havadan havaya füze ile vuruldu. Suriye hava sahasına, Türkiye sınırından 4 kilometre öteye düştü. Vurulduğunda Türk topraklarından 1 kilometre uzaklıkta uçuyordu. Bu olay Rusya ile Türkiye ilişkileri açısından çok ciddi sonuçlar yaratacak.”

'IŞİD BİR DİZİ ÜLKENİN ORDUSU TARAFINDAN KORUNUYOR'

Rus uçaklarının, Rusya kökenli IŞİD militanların konuşlandığı bölgeyi vurduğunun altını çizen Putin, “Teröristlerin elindeki bölgelerden büyük miktarda petrol ve petrol ürününün Türkiye'ye gittiğini uzun zamandır biliyoruz. Buradan terörist grupların eline büyük paralar geçiyor” dedi.

Putin ayrıca, “IŞİD bir dizi ülkenin ordusu tarafından da korunuyor. Bu da, (IŞİD militanlarının) insanları en acımasız yöntemlerle nasıl öldürebildiklerini ve Avrupa'nın kalbinde nasıl terör saldırıları düzenleyebildiklerini açıklıyor” diye konuştu.

17.28 PENTAGON: UÇAĞIN TAM OLARAK NEREDE VURULDUĞUNU HENÜZ TEYİT EDEMİYORUZ

Pentagon Sözcüsü Michelle Baldanza, Türkiye'nin hava sahasını korumak amacıyla Rus uçağını vurduğu, olayın uluslararası koalisyon dahilinde gerçekleşmediği açıkladı.

'Her ülkenin kendi hava sahasını kontrol etme ve koruma hakkına sahip olduğunu düşünüyoruz. Rus uçağının düşürülmesi, bu bağlamda gerçekleşti. Olayın uluslararası koalisyonun faaliyetlerle bir ilgisi yok' diyen Baldanza, Moskova ile Washington arasındaki Suriye hava sahasında çatışmaların engellenmesi anlaşmasının bu olay için geçerli olmayacağını da kaydetti.

‘TÜRKİYE RUS UÇAKLARI DEFAATLE UYARDI ANCAK YANIT ALAMADI'

Türkiye'nin uçağın düşürülmesi konusunda ABD'yi bilgilendirdiğini de ifade eden Baldanza, “Düşürülen uçak sınırdaydı ancak tam bir konum değerlendirmesi veremeyiz” diye konuştu. Baldanza, Türkiye'nin olaydan önce Rus uçaklarını defaatle uyardığını ancak Rus pilotların bu uyarılara yanıt vermediğini de belirtti.

17.17 SURİYE: TERÖRÜ DESTEKLEYEN ÜLKELERİN YENİ BİR SUÇU

Suriye Enformasyon Bakanı Umran Zuabi, Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili olarak “Bu durum Suriye'deki isyancı güçlerin ve onları finanse ederek silah veren ülkelerin işlediği suçlar listesine eklenen yeni bir suçtur” dedi.

Zuabi, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmeye çalışan isyancıların başlıca destekçilerinden olduğunu söyledi.

17.15 ROSTURİZM: TÜRKİYE'YE TUR SATIŞLARINI DONDURUN

Rusya'nın turizm ajansı Rosturizm'den yapılan açıklamada, tur şirketlerine Türkiye'ye seyahat paketi satışlarının dondurulmasını tavsiye ettikleri belirtildi.

16.56 MOGHERİNİ: GERİLİMDEN UZAK DURULMALI

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Rus uçağının düşürülmesi sonrasında 'gerilimden uzak durma' çağrısı yaptı.

Twitter hesabından açıklama yapan Mogherini, 'Bu sabah NATO Genel Sekreteri ile görüşme yaptım. Gerilimden uzak durulmalı' ifadelerini kullandı.

16.52 #SIRTIMIZDANBIÇAKLANDIK ETİKETİ RUSYA'DA TT OLDU

Rusya lideri Vladimir Putin'in açıklamaları ardından Ruslar Twitter'da #SırtımızdanBıçaklandık (#УдарВСпину) etiketiyle iletiler paylaşmaya başladı. Bu etiket Rusya'da en çok paylaşılanlar arasına girdi.

16.48 RUSYA'NIN NATO DAİMİ TEMSİLCİSİ, LONDRA ZİYARETİNİ İPTAL ETTİ

Rusya'nın NATO Daimi Temsilcisi Aleksandr Gruşko, NATO'nun bu akşam yapacağı olağanüstü toplantı nedeniyle Londra ziyaretini iptal etti.

Rusya'nın Londra Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, Kraliyet Silahlı Kuvvetler Enstitüsü'nde (RUSI) Rusya-NATO ilişkilerinin geleceği hakkında ders vermesi beklenen Gruşko'nun, NATO'daki toplantı nedeniyle programını iptal ettiği belirtildi. © SPUTNİK/ ГРИГОРИЙ СЫСОЕВ 16.41 LAVROV: TÜRKİYE ZİYARETİMİ İPTAL ETTİM

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yarın için planlanan Türkiye ziyaretini iptal ettiğini açıkladı. 'Rusya Devlet Başkanı Putin, yaşanan olayın Türkiye ile olan ilişkilerimizi etkilememesinin mümkün olmadığını açıkça belirtti'' diyen Lavrov, ''Bu nedenle, Rusya ve Türkiye'nin dışişleri bakanları düzeyinde yarın İstanbul'da yapılacak görüşmenin iptal edilmesine karar verildi'' ifadelerini kullandı.

Lavrov ayrıca, Rusya vatandaşlarına Türkiye'ye seyahat etmeme uyarısında bulunup, ''Türkiye'deki terör tehdidi giderek büyüyor. Bizim değerlendirmelerimize göre buradaki tehdit, Mısır'dakinden az değil'' dedi.

16.28 MİRONOV: DOSTÇA OLMAYAN BU EYLEMDEN GEREKLİ ÇIKARIMLARI YAPACAĞIZ

Adil Rusya Partisi Genel Başkanı Sergey Mironov, Türkiye'nin tutumunun dostça olmadığını belirtti.

Mironov, 'Birçok ülkenin güvenliğin tesisi için çabaları koordine etme konusunda kararlılık ifade ettiği bir dönemde, bu tür eylemler, IŞİD ve uluslararası terörle mücadeleye ciddi darbe indiriyor. Hiç şüphe yok ki, dostça olmayan bu eylemden gerekli çıkarımları yapacağız' dedi.

16.26 'RUSLAR TÜRKİYE TATİLLERİNİ İPTAL EDİYOR'

Rusya'nın en büyük tur operatörlerinden biri olan Natalie Tours, Rus savaş uçağının düşürülmesi ardından Türkiye turları satışlarını durdurma kararı aldı.

16.12 PUŞKOV: TÜRK-RUS İLİŞKİLERİNE CİDDİ ŞEKİLDE YANSIYACAK

Rusya Devlet Duması Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov, Suriye'de yaşanan gelişmenin Türk-Rus ilişkilerine ciddi şekilde yansıyacağını söyledi.

RİA Novosti haber ajansına konuşan Puşkov, 'Türkiye'nin Su-24 savaş uçağına yönelik düşmanca tutumu, Türk-Rus ilişkilerinde ciddi sonuçlara yol açacak. Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaptığı açıklamada, bunun sinyalini verdi' dedi.

16.04 TUSK: SOĞUKKANLI OLMALIYIZ

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, konuya ilişkin olarak Twitter hesabından, 'Rus jetinin düşürülmesinin ardından, bu tehlikeli dakikalarda hepimiz soğukkanlı ve sakin olmalıyız' diye yazdı.

15.33 'UÇAĞIMIZ TÜRK HAVA SAHASINI İHLAL ETMEDİ, F-16 TARAFINDAN DÜŞÜRÜLDÜ'

İnterfax haber ajansının ulaştığı bir Rusya Savunma Bakanlığı açıklamasında, ''Yaptığımız analizler uçağımızın Türk hava sahasını ihlal etmediğini gösterdi'' dendi.

Açıklamada ayrıca, Rus uçağının terör operasyonları ardından Hmeymim hava üssüne dönerken bir Türk F-16'sı tarafından düşürüldüğü belirtildi. Bakanlık'tan daha önce yapılan ilk açıklamada, Su-24'ün karadan havaya füzeyle düşürüldüğünün tahmin edildiği kaydedilmişti.

15.28 BMGK ÜLKELERİNİN ANKARA BÜYÜKELÇİLERİ DIŞİŞLERİ'NE ÇAĞIRILDI

Türk Dışişleri, Ankara'daki Rusya, ABD, Fransa, İngiltere ve Çin büyükelçilerini Bakanlık'a çağırdı. Reuters'e konuşan bir yetkili, 'P5 ülkelerinin büyükelçileri konuyla ilgili bilgi vermek üzere Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı' dedi.

15.15 'TÜRK ATAŞE SAVUNMA BAKANLIĞI'NA ÇAĞRILDI'

TASS haber ajansı, Türkiye'nin Moskova'daki askeri ataşesinin Rusya Savunma Bakanlığı'na çağrıldığını aktardı.

15.08 RUSYA: TÜRKİYE'YE DOĞALGAZ AKIŞINDA KESİNTİ YOK

Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Anatoliy Yanovskiy, Rus uçağının düşürülmesi nedeniyle Türkiye'ye doğalgaz sevkiyatının kesilmediğini açıkladı. TASS haber ajansına konuşan Yanovskiy, 'Sevkiyat, sözleşmedeki yükümlülüklere uygun şekilde devam ediyor. Aksi, mümkün değil' ifadelerini kullandı.

15.05 Bazı Rusya vatandaşları, Moskova'daki Türk Büyükelçiliği önünde Rus uçağının düşürülmesini, ellerinde ‘Türkiye IŞİD'in yanında mısın yoksa karşısında mısın?' yazılı dövizlerle protesto etti.

Bakmadan Geçme