REKTÖR ŞEVLİ: SEFERBERLİK BAŞLATIYORUZ

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, 'Üniversitemize aidiyet duygusu içerisinde hareketle hizmet edeceğiz. Üniversitemizi iyi bir noktaya getirmek için bugünden itibaren seferberlik başlatıyoruz. Yeni dönemde eksikleri tamamlayacağız ama daha çok üniversitemizin niteliğini, kalitesini arttırmaya yönelik çalışacağız. Akademik kadromuzu güçlendirerek, uluslararası öğrenci sayımızı arttırarak, Yüksek Öğretim Politikalarında Yeni YÖK vizyonunu hayata geçireceğiz' dedi.

Rıdvan Can-Burhan Ergin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 37 yıl sonra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine rektör olarak atanan Vanlı Prof. Dr. Hamdullah Şevli, iftarda basınla bir araya gelerek yeni dönemde yapacağı çalışmalar ve hedefler hakkında bilgi verdi. Rektör Şevli'ye Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Hakkı Ekin, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Gökhan Oto, Genel Sekreter Doç. Dr. Sebaheddin Şevgin, Özel Kalem Müdürü Dr. Ali Kılıçer eşlik etti.

"Üniversitemizde görev alan herkese yürekten teşekkür ediyorum"

1996 ile 2010 yılları arasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde görev yaptığını söyleyen Rektör Şevli, "Üniversitemizde birçok kurumumuzu, akademik ve idari personelimizi yakından tanıyorum. Göreve atandıktan sonra akşam saat 22:00'a kadar tebrikleri kabul ettik. Amacımız bir an önce bu sürecin bitip, çalışmalarımıza başlamaktır. Ramazan ayından dolayı şuan saat 18:00'a kadar kabul ediyoruz. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi 37 yıllık köklü bir üniversitesidir. Üniversite deprem sonra fiziksel anlamda güzel yatırımlar almıştır. Üniversitemizde akademik, idari ve sözleşmeli olarak yaklaşık 5 bin kişi çalışıyor. 30 bin civarında öğrencimiz ve 17 fakültemiz var. Meslek yüksek okullarımız var. Bir tane konservatuarımız var. Hem nüfus olarak hem de yapı olarak büyük bir üniversiteyiz. Kurumsallık anlamında geçmiş dönem rektörlerimiz gayet güzel çalışmalar yapmış, özellikle iki dönem üniversitemizde birçok yeniliğe imza atan Prof. Dr. Peyami Battal hocamıza ve üniversitemizde görev alan herkese yürekten teşekkür ediyorum" dedi.

"Vanlı olmamız üniversiteyi yerelleştireceğimiz anlamına gelmez"

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin gelişmesi için uluslararası ve ulusal alanlar üzerine çalışacaklarını belirten Şevli, "Atama sürecinde basın tarafından Vanlılık kimliği çok ön plana çıktı. Ben Vanlıyım ama üniversitenin gelişmesi, büyümesi, enternasyonelleşmesi, küreselleşmesi için en büyük tehditlerden biri yerelleşme ve bölgeselleşmedir. Üniversite evrensel olmak zorundadır. Üniversitede farklı illerden, ülkelerden gelen öğrenci ve akademisyenin olması gerekiyor. Vanlı olmamız üniversiteyi yerelleştireceğimiz anlamına gelmez. Tam aksine biz yerelleşmeye karşıyız. Bizim için liyakat, ehliyet ve dürüstlük çok önemlidir. Bunları göz önüne alarak kadromuzu oluşturuyoruz. Üniversitemizin küresel ve uluslararası bir üniversite olması için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz. Üniversitemize ülkemizin ve dünyanın bütün bölgelerinden öğrenci gelmesini istiyoruz. Her ilde üniversite açıldığı için şuan üniversiteler arasında bir rekabet var. Dolayısıyla biz ne kadar iyi bir hizmet sunarsak, akademik kadromuzu ne kadar zengin tutarsak o kadar öğrenci çekebiliriz. Şuan avantajlarımız ve dezavantajlarımız var. Önümüzdeki süreçte avantajlarımızı ve dezavantajlarımızı saptayarak değerlendirmeler yapacağız. Üniversitemizin iyi noktaya gelmesi için her türlü çabayı sarf edeceğiz. Bölümlerimizin yüzde yüz doluluk oranına sahip olması içinde yüksek puanlı öğrenci almayı arzuluyoruz" ifadelerini kullandı.

"Üniversitelerin birinci görevi bilim üretmektir"

Van YYÜ'de yeni dönemin başladığını söyleyen Şevli, kalite odaklı hizmet üreteceklerini kaydederek, "Üniversitemizin fiziki alt yapısı büyük ölçüde tamamlanmış, kadrolaşma olarak da akademik ve idari personel sayımızda büyük oranda tamamlanmıştır. Yeni dönemde kalite odaklı çalışacağız. Üniversitemizin kalitesinin artmasına yönelik çalışmalara imza atacağız. Zaten geçtiğimiz yıl üniversitemizde kalite kurulu kurulmuştur. Biz bunları daha aktif hale getirerek üniversitemizin gerek araştırma, geliştirme, eğitim, öğretim, bilimsel araştırma, kurumsallık anlamında daha da nitelikli bir hale gelmesi için bütün ekibimizle el ele vererek, hiç kimseyi ayrıştırmadan, ötekileştirmeden Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine aidiyet duygusu içerisinde hareket ederek, hizmet edeceğiz. Üniversitemizi iyi bir noktaya getirmek için bugünden itibaren seferberlik başlatıyoruz. Yeni dönemde biz eksikleri tamamlayacağız ama daha çok üniversitemizin niteliğini, kalitesini arttırmaya yönelik çalışacağız. Akademik kadromuzu güçlendireceğiz. Uluslararası öğrenci sayımızı arttıracağız ve çok önemsediğimiz Yüksek Öğretim Politikalarında Yeni YÖK vizyonunu hayata geçireceğiz. Yeni YÖK vizyonunda üniversitelerin performansları değerlendirilerek karne verilecek. Onun için üniversitelerin birinci görevi bilim üretmektir. En önemli misyonu iyi insan yetiştirmektir. Uluslararası üniversiteler hangi teknolojiyi kullanıyorsa bizde eğitim ve öğretimi bu doğrultuda iyileştireceğiz" şeklinde konuştu.

"Akademisyenlerimizi hem motive edeceğiz hem de destekleyeceğiz"

Van YYÜ'de görev yapan akademisyenlerin yaptığı çalışmalara destek vereceklerini belirten Rektör Şevli, "Bilimsel araştırmalar çok önemlidir. Rektör Yardımcısı olarak göreve başlayan Prof. Dr. İsmail Hakkı Ekin hocamız daha önce bilimsel araştırma projeleri BAP koordinatörüydü. Bir üniversitenin en önemli kurumlarından birisidir. Çünkü üniversitedeki akademisyenlerin asıl görevi sadece sınıfta ders vermek değildir. Akademisyen ve öğretim üyelerinin asıl işi bilim ve proje üretmektir. Yeni patentler, yeni buluşlar, topluma faydalı olacak yeni çalışmalar yapmaktır. Üniversite bir şehrin dünyaya bakan gözleridir. Van YYÜ'de bir akademisyenimizin yaptığı bir yayın uluslararası, impakt faktörü yüksek olan bir dergide yayımlandığı zaman bütün dünya görüyor. Haliyle adres olarak da Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi gösteriliyor. Bu da üniversitenin tanınır ve bilimsel anlamda gücünü gösterir. Bizde yeni dönemde üniversitemizin yayın, patent, bilimsel proje sayısını ve ulusal, uluslararası sempozyumlara katılım oranlarını artırmak için hem akademisyenlerimizi motive edeceğiz hem de destekleyeceğiz. Akademisyenlerimize ne kadar destek olursak daha çok çalışıp üretecekler. Bu yüzden biz her konuda akademisyenlerimizin yanındayız. Bu da üniversitemizin uluslararası arenada hem tanınırlığını artıracak hem de puanını yükseltecek" diye konuştu.

"Farklı kurumlarla ortak projeler yapmak istiyoruz"

Devletin sunduğu imkanlarla kısıtlı kalmayacaklarını belirten Şevli, "Biz sadece devletimizin sunduğu imkanlar değil, bunun dışında hem ulusal hem de uluslararası fonlara akademisyenlerimizi ve öğrencilerimizi yönlendireceğiz. Farklı projeler var, çağrıya açılan duyurular var. Bunlarla ilgili de üniversitemizde mevcut olan proje ofislerini, fen bilimleri ve sosyal bilimler kategorisinde ayrıştırarak, bazı alanlarda disipliner arası yaklaşımla birleştirerek, bu projelerle ilgili çok ciddi atılım yapmak istiyoruz. Üniversitemizin ulusal ve uluslararası projelerde kazandığı başvuru projelerini kabul edilir düzeyini artırmak istiyoruz. Bununla ilgili hem akademisyenlerimize ve şehirle bir köprü kurarak, farklı kurumlarla ortak projeler yaparak bunların sayısını arttırmak istiyoruz" dedi.

"Van'ımızın gelişmesi için ufuk açıcı yol göstermek istiyoruz"

Van'ın gelişmesi adına kamu kurumlarına her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyleyen Şevli, "Yeni YÖK'de belki de ilimiz için en önemli olan başlıklarından birisi de topluma katkı ve sorumluluktur. Bir Vanlı hemşehriniz olarak bizi en çok ilgilendiren başlıklardan birisi de budur. Üniversitemiz şehrin dışında biraz uzaktadır. Üniversitenin şehirle kopuk olduğu yönünde şikayetler alıyoruz. Geçmiş dönemde rektörlerimiz şehirle bütünleştirme anlamında güzel çalışmalar yapmıştır. Biz bunları daha da arttırarak, şehirle olan irtibatımızı artırmak istiyoruz. İlimizdeki bütün kurumlarla işbirliği yaparak ortak projeler hayata geçireceğiz. Farklı kurumların bizden danışmanlık ve akademik isteklerini her türlü şekilde yerine getireceğiz. Çünkü Van tarım ve hayvancılık şehridir. Geçmiş dönemde Van'da küçükbaş hayvan sayısı 7 buçuk milyondu ama şimdi maalesef 2 buçuk milyon civarındadır. Ziraat ve Veteriner Fakültemiz akademik anlamda Türkiye'deki çoğu üniversiteden daha güçlüdür. Bu fakültelerimiz şehirle daha fazla ortak proje yaparak hem tarım anlamında hem de hayvancılık anlamında işadamlarımıza, hemşehrilerimize çiftçilerimize eğitim merkezlerini açarak destek olacak. Girişimcilerimizi teşvik etmek için her türlü çaba sarf edeceğiz. Van'ımızın gelişmesi için ufuk açıcı yol göstermek istiyoruz. Bize bu konuda başvuran insanlarımıza her türlü katkıyı vermeye hazır olduğumuzu bilmenizi istiyorum" dedi.

"Tekno Kentte çok sayıda ulusal ve uluslararası firma var"

Van YYÜ bünyesinde hizmet veren Tekno Kente bağlı birçok firmanın olduğunu belirten Şevli, "Van ilkokul, ortaokul ve lise dönemi eğitim sıralamasında Türkiye'de çok iç açıcı bir durumda değil. Aynı zamanda gelişmişlik durumunda da Van'ın hali ortadadır. Türkiye'de kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasılaya baktığımız zaman maalesef ilimizin çok iyi bir durumda olduğunu söyleyemeyiz. Güçlü bir akademik desteğe ihtiyaç var. Üniversitemiz bununla ilgili Tekno Kent hizmete açmıştır. Burada bazı firmalarımız ofislerini açıp çalışıyorlar fakat biz bunların teknoloji ve katma değer üreten hale gelmesini istiyoruz. Üniversitemiz bünyesinde hizmet veren Tekno Kentte çok sayıda ulusal ve uluslararası firma var. Sınır ili olduğumuzdan dolayı İran, Irak, Azerbaycan'daki girişimcileri Van'a çekmek istiyoruz. Van'a ve topluma faydalı olacak sadece üniversiteyi ilgilendiren projelerde değil, ilimizin, bölgemizin kalkınmasına yönelik her türlü çalışmanın içinde bulunarak destek veririz. Zaten bazı hocalarımız şuan farklı kurumlarla projelerini yürütmektedir ama bunlar daha çok bireysel bazda devam etmektedir. Biz bununla beraber daha kolektif birliktelikle fakülte bazında çalışma yapacağız" şeklinde konuştu.

"En büyük derdimiz Van'daki gençliğimizdir"

Van'da genç işsizliğin had safhada olduğunu kaydeden Şevli, "Şuan Van'daki en büyük beklenti istihdamdır. Bazı insanlar Vanlı rektörümüz oldu hepimizi işe alacak. Böyle bir şey mümkün değil, daha ilk günden itibaren iş konusunda çok ciddi taleplerle karşılaşıyoruz ama maalesef şuan bir kişiyi dahi alabileceğimiz bir kadromuz yok. Kadrolar sınırlı ve dolmuş durumdadır. Van'da yaş ortalamasında çok genç bir nüfus var. Bu bizim için avantajdır. Bunu istihdam ve üretime dönüştürmezsek memleketimiz için çok kötü olur. Gençlerimizi mutlaka istihdama kazandırmalıyız. Aksi takdirde istihdam alanı yaratamazsak madde bağımlılığına yönelirler. En büyük derdimiz Van'daki gençliğimizdir. Bir kişi veya iki kişi işe alabiliriz ama hepsini almamız mümkün değil. Van'da istihdama ve üretime yönelik ciddi bir hamle başlatamazsak gençlerimize yazık olur. Biz üniversitede üzerimize düşen görevi hakkıyla yapacağız" dedi.

"İhtisaslaşmaya elimizden gelen desteği vereceğiz"

Üniversitelerin ihtisaslaştığını belirten Rektör Şevli, "Yeni YÖK de artık üniversiteler ihtisaslaşıyor. Bazı üniversiteler araştırma üniversiteleri oluyor. Bazı üniversitelerde ise bulundukları ilin, bölgenin coğrafi, tarım arazi konumuna göre ihtisaslaşıyor. Orada jeotermal bir enerji varsa ona göre tarım politikaları geliştiriliyor. Üniversite hem o sudan fizik tedavi merkezleri açıp sağlık turizmini geliştiriyor. Bunun yanında bir de seracılığı yaygınlaştırıyor. Bizde Van'ımızın ve bölgemizin tarım, hayvancılık, organize sanayi bölgesi, tekstil gibi alanlarda ihtisaslaşması için gereken çabayı sarf edeceğiz. Bölgemiz küçükbaş hayvan sayısı ve mera alanlarında çok büyük bir potansiyele sahip olduğu için ilk etapta Ziraat ve Veteriner Fakültelerimizle birlikte bu alanlarda projeler yapacağız" ifadelerini kullandı.

"Doktorlarımızın imkanlarını artıracağız"

Yeni dönemde Mimarlık, Mühendislik ve Denizcilik Fakültelerine yoğunluk vereceklerini söyleyen Şevli, "Bizim şehre bakan yönümüz hastanemizdir. Toplumla en çok yüz yüze geldiğimiz yer hastanemizdir. Hastanemizin de hastalara daha kaliteli ve profesyonel hizmet sunabilmesi için doktorlarımızın imkanlarını artıracağız. Tabi bunun yanında daha fazla doktor getirmek için arayışlar içerisine gireceğiz. Bazı alanlarda doktor sıkıntımız var. Bazı alanlarda hiç doktorumuz yok. Bunu Sağlık Bakanlığımızla çözeceğiz. Bazılarını farklı üniversitelerden getirmeye çalışacağız. 17 fakültemizde üniversitemiz için çok önemlidir. Biz yeni dönem kadrolaşmamızı Mimarlık, Mühendislik ve Denizcilik Fakültesine yoğunlaştıracağız. Bakın bir üniversite dijital dönüşümünü tamamlamak zorundadır. Çünkü artık dijital eğitimci, dijital öğrenci, dijital öğrenme ortamları, dijital araştırma ortamları, dijital veri, yapay zeka, taşınabilir teknojiler gibi alanlara daha çok önem vereceğiz. Van YYÜ'yü dünya üniversitesi yapmak istiyorsak, Türkiye'nin sayılı üniversiteleri arasına ismini yerleştirmek istiyorsak bizim bu alanlara önem vermemiz gerekiyor" diye konuştu.

"Van'ın sorunlarını raporlaştıracağız"

Van'da saha çalışması yaparak sorunları raporlaştıracaklarını belirten Şevli, "Bilimsel çalışmalara'da, kültürel çalışmalara da ağırlık vereceğiz. Üniversitemizde müzik ve sahne sanatları fakültesi var. Şuan öğrenci almıyor ama yeni dönemde bu fakültemizin bazı bölümlerini aktif hale getirerek, üniversitemizin kültürel anlamda da sesini duyuracağız. İlimizde sesi çok güçlü olan insanlarımız var. Biz bu insanlarımızı kazanmak istiyoruz. Üniversitemizde spora gereken önem verilerek, milli sporcular yetiştirmek istiyoruz. Nur Tatar Avrupa şampiyonu olduğunda hepimizin göğsü kabarıyor. Bizim hakikaten Van'da özellikle koşuda çok yetenekli gençlerimiz var. Allah vergisi bir gençliğimiz var. Dünyada adını duyurabilecek gençlerimiz var ama maalesef bunlara destek veren olmadığı için keşfedilmediler. Biz üniversite olarak her konuda gençlerimizin yanındayız. Van'da hangi alanlarda sıkıntı varsa, hangi sosyal problemler varsa bu anlamda gerekli tedbirleri, saha çalışmalarını rapor haline getirerek, ilgili devlet yetkililerine ulaştıracağız" dedi.

"Van ve üniversite hepimizindir"

Van'ın ve üniversitenin şehirde yaşayan herkesin olduğunu söyleyen Rektör Şevli, "Bölgemizin uzun süredir devam eden sıkıntılarından kurtulmasını istiyoruz. Daha çok uluslararası arenada evrensel normlar ışığında, kimseyi ötekileştirmeden, yabancılaştırmadan bilimin ışığında yürümek istiyoruz. Üniversitemizde yeni ofisler açacağız. Kurumsal iletişim direktörlüğü bunlardan biri olacak. Üniversitemizde yüzde yüz İngilizce eğitim veren bölümler açacağız. Van ve üniversite hepimizindir. Hepimiz birlikte el ele vererek, daha iyi yerlere getirelim. Yeni tercih döneminde öğrenciler sınava girecek ve tercih yapacaklar. Üniversitemizin ve ilimizin hep güzel yönlerini anlatmamız gerekiyor. Geçtiğimiz gün mezuniyet töreninde öğrencilerimize Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden gururla mezun olduğunuzu söyleyin. Yeni dönemin Van'ımız, bölgemiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Rektör Şevli açıklamalarının ardından basınla sohbet ettikten sonra toplantı sona erdi.

Bakmadan Geçme