REKTÖR ŞEVLİ: ÜNİVERSİTEMİZİ EN YÜKSEK NOKTALARA TAŞIYACAĞIZ

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlük görevine atanan Prof. Dr. Hamdullah Şevli düzenlenen törenle görevi Prof. Dr. Peyami Battal'dan devraldı. Konuşmasında bölgemizin ve ülkemizin en güzide üniversitelerinden biri olan Van YYÜ'yü bulunduğu yerden en yüksek noktalara taşıyacağız diyen Rektör Şevli, 'Vanlı olmam Van YYÜ'de görev yapmamın sorumluluğunu daha da büyütmektedir. Hem memleketime hem de üniversitemize hizmet etmek boynumun borcudur' dedi. Eski Rektör Prof. Dr. Battal ise 'Bundan sonra Van YYÜ'yü daha fazla geliştirmek için fikirlerimi paylaşmaya ve elimden gelen her türlü desteği vermeye devam edeceğim. Van benim için Türkiye'nin olmazsa olmazıdır' şeklinde konuştu.

Burhan Ergin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Rektörlüğüne atanan 45 yaşındaki Prof. Dr. Hamdullah Şevli, görevi eski Rektör Prof. Dr. Peyami Battal'dan düzenlenen törenle devraldı. Şevli, 37 yıl sonra ilk Vanlı rektör olma ünvanını aldı.

Van YYÜ Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen devir teslim törenine Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, eski rektör Prof. Dr. Peyami Battal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, Prof. Dr. Murat Demirel, Prof. Dr. Yusuf Uzun, Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Ekin, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Aslan, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Taştan, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Çelik, Erciş İşletme Fakültesi Dekanı Tunay Bilgin, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Tunç, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Aygün, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Salih Arı, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Tunçtürk, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Süleyman Cem Şaktanlı, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fazıl Şen, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Tuncer, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Soygüder, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semra Demir, Van YYÜ Teknokent Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Necat Görentaş, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Jandarma Albay Erhan Altıntaş ve çok sayıda davetli katıldı.

“Van YYÜ'nün misyonunu çok iyi biliyorum”

Devir teslim töreninde ilk söz alan Van YYÜ Eski Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, iki dönem rektörlük görevini yürüttüğünü belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz günlerde üniversitemizin 10. dönem rektörünü atadı. Hamdullah Şevli benim öteden beri kadim dostumdur. Öncelikle kendilerini tebrik ediyor yeni görevinde başarılar diliyorum. Van YYÜ 1982 yılında kuruldu ve iki dönem rektörlük görevini yürüttüm. Beni iki dönem seçerek rektörlük görevini layık gören bütün akademisyenlere teşekkür ediyorum. Van YYÜ'de yaklaşık 30 yıldır hizmet ediyorum. Dolayısıyla Van YYÜ'nün misyonunu çok iyi biliyorum. O yüzden Van YYÜ'nün misyonuna uygun projeler hazırladık ve akademisyenlerimizin beğenisine sunduk. Bu hem devir teslim töreni hem de bir ilk olması hasebiyle 8 yıllık hesabımı kamuoyuna vereceğim. Zira akademisyenlerimiz bana güvenerek rektör seçti. Bütün çalışmalarımızı kitapçık halinde hazırladık ve akademisyenlerimize ulaştıracağız. Van YYÜ'ye rektör atandıktan 6 ay sonra Van'da deprem oldu. Bütün hesaplarımız alt üst oldu. Tabi seçim kampanyasında verdiğim sözü gözardı etmeden hesap yaptık. Deprem döneminde biz şuan kampüste bulunan bütün binalar dahil, ağaçları, suyu, altyapısı ve üst yapısıyla hepsini elden geçirdik. Ekibimizle birlikte o süreçte akademik idari personellerimiz ve öğrencilerimize hiçbir sorun yaşatmadan üniversitemizi güçlü bir şekilde ayağa kaldırdık. Tabi rektör olmam sürecinde ve depremde metanetle durmam aşamasında bana en büyük desteği eşim Sabiha Battal, çocuklarım Halise Battal, Şeymanur Battal ve Fetullah Battal verdi. Benim arkamda her zaman dik durdular” dedi.

“Rektörlük görevine atanırken 46 yaşındaydım”

Göreve seçildikten 6 ay sonra deprem olduğunu söyleyen Prof. Dr. Battal, “Depremde 18 bin öğrenci, 4 bin personel olmak üzere kimse mağdur olmadı. Bir öğrencimiz bile mağduriyet yaşamadı. Sayın Cumhurbaşkanımız o dönem başbakandı. Kendilerinin ve hükümetin desteğiyle hem Van'ı hem de Van YYÜ'yü ayağa kaldırdık. İkinci dönemde tekrar rektör adayı olma kararı aldım. Birinci dönemde yaptığım bütün çalışmaları akademisyenlerimizin takdirine sundum. Tabi o zaman biraz da gençtim. Rektörlük görevine atanırken 46 yaşındaydım. Yapmış olduğum bütün çalışmaları kaç paraya yaptıysam hesabını verdim. Türkiye'de bir ilki başardım. Bütün çalışmalarımı ekibimizle ve akademisyenlerimizle yaptık. Bizim temel felsefemiz insanı merkeze aldık. Bütün çalışmalarımızda insan odaklı bir yönetim tarzı yürüttük. Buna hem öğrencilerimiz hem de akademisyenlerimiz şahittir. Kapımız ve telefonlarımız 24 saat açıktı. Bize ulaşan herkesin sorununu çözmek için canla başla uğraştık. İlk seçimde 6 oyla birinci oldum fakat ikinci seçimde yüzde 70'in üzerinde oy aldık. Dolayısıyla doğru hizmetin doğru karşılığını aldık. Bu yüzden hizmetimiz insan odaklı olunca sonuç alıyoruz. Geçtiğimiz günlerde bütün birimleri toplayarak veda ziyaretlerinde bulundum. 12 yıldır yöneticilik yapıyorum ve Allah razı olsun arkadaşlarımız haklarını helal etti” diye konuştu.

“Van benim için Türkiye'nin olmazsa olmazıdır”

Van için çalışmaya devam edeceğini kaydeden Battal, “Üniversitemizde birçok yeniliği başlatan idarecileriz. Göreve geldiğimiz zaman öğrenci sayımız 18 bindi. Şuanda öğrenci sayımız 30 bin civarındadır. Hemen hemen yüzde 80 artış olmuş, öğretim üyesi sayısı göreve başladığımızda 520 iken, şuan 840 öğretim üyemiz var. Herkesin kararnamesinin altında imzam var. Yeni fakülteler, yeni yüksek okullar, yeni bölümler açmak suretiyle öğrenci sayımızı 30 bine yaklaştırdık. Üniversitemizde bir ilki gerçekleştirerek organ naklini yaptık. Yabancı öğrenci sayımızda istediğimiz kadar artış sağlayabiliriz fakat kaliteden ödün vermemek için kontrollü bir şekilde emin adımlarla ilerliyoruz. Yurt dışı ilişkilerimizi depremle mücadele ederken, senato üyeleriyle birlikte İran'a gittik ve protokol yaptık. Kuzey Irak ve Ürdün'de Tümer kurduk. Bundan sonra Van YYÜ'yü daha fazla geliştirmek için fikirlerimi paylaşmaya ve elimden gelen her türlü desteği vermeye devam edeceğim. Van benim için Türkiye'nin olmazsa olmazıdır. O yüzden Van'ımızı ne kadar güçlü kılarsak, ülkemiz o kadar güçlü olur felsefesi içerisinde bizim elimize süpürge verilirse Van için süpürürüz” ifadelerini kullandı.

“Üniversite kent ilişkisini çok iyi bir noktaya getirdik”

Görev yaptığı süreçte Van'da önemli çalışmalara imza attığını söyleyen Peyami Battal, “Üniversitelerin en önemli noktalarından iki tanesi öz gelirler ve döner sermayedir. Öz gelirlerimiz bizim dönemimizde en az 10 kat artan kalemler var. Döner sermayemize yeni birimler kurduk. Bu da üniversitemizde çok ciddi bir miktarda döner sermaye gelirlerinin oluşmasına neden oldu. Bu üniversitelerde çok önemsenen bir durum ve Van YYÜ'de ciddi bir şekilde bu noktalarda fark yarattık. Rektör seçilirken verdiğim sözlerden biri de STK'larla, meslek odalarıyla sanayicilerle, kurum kuruluşlarla toplantı yapacaktık. Allah'a şükür seçildikten hemen sonra biz burada toplantımızı yaptık. Şehir üniversite ilişkisi Van YYÜ'nün tarihinde olmadığı kadar etkin bir şekilde gelişti. Biz üniversite kent ilişkisini çok iyi bir noktaya getirdik. Dilerim bundan sonra yeni rektörüm ve ekibi bu ilişkileri daha zirveye çıkaracaktır. Çünkü üniversitemizin kapasitesi çok güçlüdür. Elbette şehrin hizmetine mutlaka açık tutmamız gerekiyor. Sanayicilerimiz ve akademisyenlerimiz ciddi bir şekilde proje yapmaya başladılar. Tekno Kent kurulduktan sonra Van'da inovasyon ve Ar-Ge konuşulmaya başlandı. Üniversitelerinde amacı zaten budur. Şuan inovasyon ve Ar-Ge çok ciddi bir şekilde konuşulup Vanlı işadamlarımızda sahip çıkıyor. Bu üniversitemiz sayesinde oldu” şeklinde konuştu.

“Tekno Kentimiz Türkiye'de ilk 8 arasındadır”

Van YYÜ bünyesinde hizmet veren Tekno Kentin Türkiye'de 8. sırada olduğunu vurgulayan Battal, “Türkiye'nin birçok yerinde Tekno Kent var ama bizim Tekno Kentimizin uluslararası özelliği var. Bir özelliği daha var. Genellikle Tekno Kentlerde yazılım firmaları ağırlıklıdır ama bizim Tekno Kentimizde bütün alanlarda girişimci var. İnovasyon ve Ar-Ge yapmak için şirket var. O yüzden Tekno Kentimiz Türkiye'de ilk 8 arasındadır. Bu yüzden Tekno Kentimiz hem ilimize, hem bölgemize hem de ülkemize çok ciddi katkılar sağlamaya başladı. Normalde Tekno Kentlerde üç tane fabrika yapılıyor. İstihdam alanları oluşturarak üretim yapacak. Bizim için hizmette sınır yok. Öğretim üyelerimizin Van'da hizmet vermesi için özlük haklarına asla kastetmedik ve ertelemedik. Lojman ve araştırma imkanlarını arttırdık. Yeni yurtlarla birlikte şuan Türkiye'deki yurt kapasitesi oransal olarak en yüksek yurda sahip olan kent Van'dır. Yurtlar her ne kadar bize bağlı olmasa da güçlendirmesini biz yaptırdık” dedi.

“Kimsenin hayal etmediği çalışmalara imza attık”

Van YYÜ'yü yaşanabilir bir hale getirdiklerini belirten Battal, “Hastanemiz ve diş hekimliği fakültemiz bölgemizde ve bize sınır olan komşu ülkelere göre çok iyi bir noktadadır. Üniversite hastaneleri şuan iflas ediyor fakat bizimki şuan çok iyi durumdadır. Hastanemizde ilik nakli ve kornea nakli yapılıyor. BAP üzerinden Tüp Bebek Merkezini hizmete açacağız. Kimsenin hayal etmediği çalışmalara imza attık. Hastanemiz faaliyete geçtiğinde 400 yataklıydı, şuan 750 kapasiteye ulaştırdık. Van YYÜ Kampüsü artık yaşanabilir, insanların mutlu olabileceği, zamanlarını rahat geçirebileceği bir hal aldı ve bundan sonraki süreçte de güçlenerek yoluna devam edecek. Kampüsümüzün 50 yıla kadar su sorunu olmaz. Kampüsümüz 7-24 güvenlik kameralarıyla izlenmektedir. Biz göreve geldikten sonra kayda değer ciddi bir olay yaşanmadı. Bu da öğrencilerle doğru diyalog kurmamızdan ve insan merkezli davranışlarımızın hakim olmasından kaynaklanıyor. Temel atmış olduğumuz bütün projelerimiz bitti sadece kütüphanemizin teftişi yapılıyor. İnşallah bir aya kadar kütüphanemizde hizmete açılır. Dolayısıyla yürüyen hiçbir projemiz kalmadı. Ancak bizim bakanlığa sunmuş olduğumuz üç tane projemiz var. Onlarda bütçe komisyonundan çıktı. Sadece ekonomik tedbirlerden dolayı bekliyor” diye konuştu.

“Van YYÜ 35-40'ıncı sıradadır”

Van YYÜ'yü Türkiye'de iyi bir noktaya getirdiklerini belirten Battal, “Prefabrik ve TOKİ'ye yaptırmış olduğumuz 650'ye yakın yeni lojman var. Bilimsel açıdan üniversitemiz çok iyi bir durumdadır. Bütün badirelere rağmen 200 üniversiteden Van YYÜ 35-40'ıncı sıradadır. İnanıyorum ki üniversitemiz ileride çok daha iyi yerlere gelecek. Turizme üniversite olarak ciddi katkılar sunduk. Deprem döneminde halı kilim müzesi yaptık. Kedi Evimizi her zaman geliştirerek kedi villasına dönüştürdük. Kedi evimizin hemen yanında 500 kv'lık güneş enerjimiz var. Yap işlet devret modeliyle 6 mgb kapasiteli güneş enerjisi ihalesi yaptık. Mevzuattaki değişikliğe takıldılar. O sorun çözüldüğü zaman üniversitemize çok ciddi şekilde gelir sağlayacak. Hastanemizde en büyük sorun otel olmamasıydı. Yap işlet devret modeliyle hastanenin yanında otel yaptık. İş alanları, iş imkanları açtık. Çiftçiye eğitim merkezi kurarak ciddi şekilde çalıştırıyoruz. Van başta olmak üzere Bitlis, Hakkari, Muş'un çiftçilerine eğitim veriyoruz. Van YYÜ artık bölgesine ışık tutan bir üniversitedir” dedi.

“Van YYÜ'yü hak ettiği seviyeye taşıyacağız”

Daha sonra konuşan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Van YYÜ'yü hak ettiği noktaya taşıyacaklarını belirterek, “Bildiğiniz üzere Cumhurbaşkanımız Erdoğan tarafından Van YYÜ Rektörlüğüne atandım. Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Yüksek Öğretim Kurulumuza şükranlarımı arz ediyorum. Üniversiteler müreffeh bir nizamın tarih ve medeniyetin, kültür ve sanatın, bilim ve evrensel değerlerin yeşerdiği en güzide kurumların başında gelmektedir. Üniversiteler bulundukları şehirlerin dünyaya bakan gözleridir. Bu vizyonla yerelleşme değil, üniversitemizin küreselleşmesine yönelik çabalarımız olacaktır. Üniversiteye değer veren ve onu yücelten ülkeler geleceğine yatırım yaparlar. Bu vesileyle bizler ülkemizin geleceği ve yükselişi adına 2023 vizyonunu yakalamak amacıyla üniversitelere önem vermeli ve yükselmeleri için büyük çabalar sarf etmeliyiz. Van Yüzüncü Yıl Üniversitemizin bu anlamda bizler için oldukça kıymetli ve anlamlı olduğunu belirtmek isterim. Bölgemizin ve ülkemizin en güzide üniversitelerinden biri olan Van YYÜ'yü bulunduğu yerden en yüksek noktalara taşıyacağız. Üniversitemizi Yeni YÖK anlayışıyla yani dijitalleşme, uluslararası anlaşma, toplumsal fayda ve toplumsal sorumluluğa kadar birçok çalışma yapacağız. Tabi bunu ilerleyen toplantılarda ayrıntılarıyla paylaşacağız. Van YYÜ'yü bilimin ve evrensel değerlerin odağında hak ettiği seviyeye taşıyacağız. Bunu da değerli bilim adamlarımız ve öğrencilerimizle başaracağız” dedi.

“Peyami Battal'ın bıraktığı yerden devam edeceğiz”

Eski Rektör Prof. Dr. Peyami Battal'ın bıraktığı yerden çalışmaya devam edeceğini belirten Rektör Şevli, “Göreve başladığım ilk gün itibariyle bilime, sanata kültüre ve evrensel değerlere yatırım yapan üniversitemizi yükseltmek adına çaba sarf eden her bilim insanıyla bir olacağım. Birlik ve beraberlik ruhuyla çabalayacağımızı, geleceğe huzurla yürümek adına elimden gelen her türlü katkıyı sunacağım. Bizim için üniversitede en önemli şey huzurdur. Çünkü ne kadar nitelikli bilim insanları olursa olsun, ne kadar modern teknolojileriniz, laboratuarınız olursa olsun eğer akademisyenler, öğrenciler huzurlu değilse, mutlu değilse, refahları yerinde değilse orada hiçbir bilimsel çalışma olmaz. Bizim birinci önceliğimiz Peyami Battal'ın bıraktığı yerden devam ederek, üniversitedeki huzur ortamını, mutlu bir çalışma ortamını sağlamak olacaktır” diye konuştu.

“Üniversitenin üzerimde emeği ve hakkı çoktur”

Van YYÜ'de 14 yıl çalıştığını söyleyen Rektör Şevli, “Van Yüzüncü Yıl Üniversitemiz sadece Van'a ve bölgemize hitap eden bir üniversite olmayacak. Aksine tüm Türkiye'nin üniversitesi olacaktır. Bu anlayışla sadece bulunduğumuz bölgede değil, ülkemizin her bölgesinden hatta çevre ülkelerden öğrencileri ve bilim insanlarını üniversitemize çekmenin çabasını gösteren bir anlayışımız olacaktır. Van YYÜ benim için anlamlı ve değerlidir. Bilim insanı olma yolunda ilk adımı Van YYÜ'de attım. 1996-2010 yıllarında 14 yıl Van YYÜ'de araştırma görevlisi ve sonrasında doktor üyesi olarak çalıştım. Bu vesileyle bu üniversitenin üzerimde emeği ve hakkı çoktur. Vanlı olmam Van YYÜ'de görev yapmamın sorumluluğunu daha da büyütmektedir. Hem memleketime hem de üniversitemize hizmet etmek boynumun borcudur. Bu büyük görevin üstesinden gelmek için hep birlikte el ele vererek gece gündüz demeden çalışmayı ve üniversiteyi yarınlara daha güçlü bir şekilde taşımayı kutsal bir görev olarak ahdettiğimi bilmenizi isterim” dedi.

“Van YYÜ'deki yeni dönemin hayırlı olmasını diliyorum”

Van YYÜ'nün önemine değenin Prof. Dr. Şevli, “Geçmişte farklı görev almış olabiliriz, farklı kimliklerimiz olabilir ama benim akademik hayatımda tüm öğrencilerim, mesai arkadaşlarım buna şahittir. Ben üniversiteye girdiğim andan itibaren bütün kimliklerim orada kalır. Üniversitede sadece bir bilim insanı, bir profesör, bir akademisyen olarak çalışırım. Bütün arkadaşlarımızın da bu hassasiyet içerisinde çalışmasını beklerim. Eski Rektörümüz Peyami Battal 30 yıldır Van YYÜ'de hizmet ediyor. Ben kendisine ve ailesine yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür ederim. Kurulduğu günden bu yana görev yapan bütün meslektaşlarıma ve idari personele minnettar olduğumu belirtmek istiyorum. Vefat eden üniversitemiz mensuplarına da Allah'tan rahmet diliyorum. Türkiye'nin ve dünyanın farklı bölgelerinde binlerce öğrenci ve akademisyene kucak açan Van YYÜ'yle ne kadar övünsek azdır. Van YYÜ bu zamana kadar çok önemli öğrenciler yetiştirdi. Öğrencilerimiz bizler için çok kıymetlidir. Onlar bizim varolma sebebimiz ve yarınımızdır. Bu vesileyle çalışmak ve evrensel değerler ışığında yarınlara ulaşmak için canla başla çalışacağız. Van YYÜ'deki yeni dönemin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Devir teslim töreninde rektör yardımcıları, dekanlar, yüksekokul ve enstitü müdürlerine teşekkür plaketi verildi. Yeni Rektör Şevli'nin ailesi ve yakınlarının da törene katıldığı gözlendi.

Bakmadan Geçme