Riskli binalar tehlike saçıyor

23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihinde Van'da meydana gelen depremlerin ardından şehir merkezinde birçok bina hasar gördü. Aradan geçen 12 yılda birçok hasarlı bina yıktırılırken, bazı yıktırılmayan riskli binalar ise tehlike saçıyor. Yetkililere seslenen vatandaşlar, 'Van depreminden sonra hasar gören birçok bina hala yıkılmayı bekliyor. Deprem bölgesinde yaşıyoruz. Yetkililer bir an evvel riskli binaları yıktırmalı' dediler.

23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen 7.2 ve 5.6 şiddetindeki iki büyük depremde 644 kişi hayatını kaybetmiş, bin 966 kişi yaralanmış ve 252 kişi de yıkılan binaların altından sağ olarak çıkarılmıştı. Van depreminin üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen hala birçok hasarlı bina yıktırılmayı bekliyor. Şehrin prestijli noktalarında bulunan hasarlı binaların bulunduğu yerlerden geçmekte olan vatandaşlar hem tedirgin oluyor hem de görüntü kirliliği yaratıyor.

Geçtiğimiz yıl Haziran ayında Büyükşehir Belediyesi'ne ait Eski Belediye İş Merkezi'nde başlatılan yıkım çalışmalarına ara verilmesi nedeniyle yıkımı yarım kalan bina tehlike saçıyor. Harabe şekilde kent merkezinde binanın yıktırılmasını isteyen vatandaşlar yetkilileri göreve davet etti.

Kamu kurumlarına ve özel mülkiyete ait birçok hasarlı binanın yıktırılması gerektiğini belirten vatandaşlar, 'Deprem ülkesinde ve sık sık depremlerin yaşandığı Van'da yaşıyoruz. 2011 yılında yaşamış olduğumuz Van depremini unutmayalım. 10 ilde yıkıma yol açan Kahramanmaraş depremlerinden ders çıkarmamız gerekiyor. Van depreminin üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen maalesef kimse ders çıkarmadı. Hala hasarlı binalar yıktırılmayı bekliyor. Van'da sık, sık depremler oluyor. Şimdiden gereken önlemleri almalıyız. Keşke dememek için yetkililer bir an evvel harekete geçerek hasarlı, risk taşıyan binaları yıktırmalıdır' dediler. EVREN DOĞRUER

Bakmadan Geçme