Rusya geri adım atıyor

Uçak krizi sonrası turizmden tarıma, inşaattan tekstile birçok sektörde Türkiye'ye ekonomik yaptırımlara imza atan Rusya geri adım atıyor.

Rusya, Türkiye'nin sunduğu hizmetleri başka yoldan karşılayamaması durumunda Türk şirketlerine 'Rusya ile iş yapabilir' statüsü tanımaya hazırlanırken, Rusya Tur Operatörleri Birliği de 'Rus vatandaşları Türkiye'den vazgeçmiyor' açıklaması yaptı.

GEREKLİ DURUMLARDA

Türkiye ile mevcut ekonomik bağların kopartılmasının Rusya'ya ek maliyet getireceğini hesaplayan Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, Rusya hükümetine Türkiye ile ilgili yeni bir 'İstisnai durumlar' tasarısı hazırlayıp yayınladı. Rusya Federal Yönetmelik fihristinde yayınlanan taslağa göre gerektiğinde yaptırım alanına girse bile Türk şirket ve firmalarına Rusya ile iş yapmalarına izin verilmesi öngörülmekte.

BÜROKRATLAR SEÇECEK

Taslağa göre, Türkiye dışında başka kaynaklardan sağlanması imkansız veya Rusya'daki yerli üretimin ciddi ek maliyet getireceği durumlarda Türk şirket ve firmalarının ürün ve hizmetlerinden yararlanılabilecek. Bu kategoriye hangi Türk menşeli mal ve hizmetin dahil edileceği ise Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı bünyesinde diğer ilgili bakanlıklarla ortaklaşa kurulacak karma komisyon belirleyecek. Böylece hangi Türk şirketinin Rusya ile çalışabileceği bürokratlar tarafından seçilerek karara bağlanabilecek. Yine aynı belgeye göre Rusya'daki devlet kuruluşlarıyla özel şirketler Türk partnerlerle yapacakları işin muadili olmadığını komisyona ispat etmesi gerekecek. Taslağın Rusya hükümeti tarafından onaylanarak yürürlüğe girmesi durumunda imtiyazlı Türk şirketlerinin Rusya'da sicil kaydı da oluşturulacak.

TÜRKİYE'YE NASIL GİDERİZ

Rusya Tur Operatörleri Birliği de, dün yaptığı açıklamada Rus vatandaşlarının Türkiye'den vazgeçmediğini dile getirdi. Açıklamada şunlara yer verildi: 'Tur satış yasağı ve Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'ye gitmeyin tavsiyesine rağmen vatandaşlarımız tatillerini tek başına organize etmenin formülünü aramaya başladı. İnternetteki sosyal ağlarda 'Türkiye'de tatil yapmanın en pratik ve en ucuz yolu' başlıklı yazıların sayısı çığ gibi büyüyor. En yaygın öneri ise internetten otel rezervasyonu yapmak ve THY ile uçmak.'

PETROLDEKİ DÜŞÜŞ DRAMATİK

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, 30 doların altına inen petrol fiyatını Rusya açısından 'dramatik' gelişme olarak tanımladı. Medvedev, 'Petrolün 30 dolara düşeceğini kimse aklından geçirmediği gibi hükümetimiz için de çok kötü bir sürpriz oldu. Bu gidişle bütçenin şimdiki haliyle yerine getirilmesi mümkün olmayacak gibi görünüyor' diye konuştu.

BU ÇAĞDA YAPTIRIM OLAMIYOR

Geride bıraktığımız 2015 yılının son ayı. Uçak düşürme krizi sonrasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ekonomik yaptırımların daha da derinleşeceğini duyuruyor. O günlerde, Rusya'ya alışıldık düzende gitmeye çalışan işadamlarımız, THY personelimiz sınır kapılarında resmen çile çekiyor. Türk malları gümrüklerde süründürülüyor akla gelmeyecek kontrollere tabi tutuluyor. Aradan çok değil 1 ay geçiyor ve dün Moskova'dan Nerdun Hacıoğlu bildiriyor. Öyle ya da böyle yaptırımlar bir bir yumuşuyor. Peki ama neden? Nedeni çok basit. Ekonominin bu kadar globalleştiği bir çağda bir asır öncesinin yöntemleriyle sınır kapılarını kapatmanız siyasi kapışmaları ekonomik savaşa döndürme çabanız artık sökmüyor da ondan. Bakın hâlâ İran'a hem de yıllarca uygulanan ekonomik ambargonun nasıl delindiğine ilişkin haberler yazmaya devam ediyoruz. Rusya ve Türkiye gibi dostu çokmuş gibi görünen ama özünde pek de öyle olmayan iki komşu ülke aslında birbirine muhtaç. İşadamıyla, turistiyle girişimcisiyle, müşterisiyle kaynaşan bu iki ülkeyi öyle bir gecede birbirinden koparmanız teknik olarak mümkün değil. Kapıları kapatsanız, bu iki ülkenin insanları birbirinin ülkesine bacadan girer. Yaptırımlar yeni Reza Zarrab'lar (Rıza Sarraf) oluşturmadan siyasi tartışmayı masada yapıp orada hesaplaşmak en doğrusu. Ekonomiyi hiç bulaştırmadan...

(Hürriyet)

Bakmadan Geçme