SAADET PARTİSİ İL BAŞKANI İLHAN: SALDA GÖLÜ YOK OLDU VAN GÖLÜ YOK OLMASIN
Van Gölü'nün akıtılan kanalizasyon atıklarından dolayı yok olmayla karşı karşıya kaldığını belirten Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, 'Göl havzasındaki belediyelerin kanalizasyonu ne yazık ki arıtılmadan direk Van Gölü'ne deşarj edilmektedir. Çevre belediyelerle birlikte Van Gölü'nün tamamen korunması için harekete geçilmelidir. Yok olma nedenlerinden biri olan atıklar yüzünden Allah muhafaza Van Gölü yok olabilir. Dünyada birçok göl yok olmuştur. Ülkemizde de birçok göl ve gölet yok olmuştur. Bunun en basit örneği yok olan Salda Gölü'nde şuan inşaat yapılıyor' dedi.
Burhan Ergin
Her hafta yaptığı basın açıklamalarıyla Van'ın sorunlarını gündeme getirerek çözüm arayan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, bu hafta Van Gölü'nü gündeme taşıdı. İlhan, 180 milyon liraya mal olan Van Merkez Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin yeterli olmadığını belirterek, “1990'lı yıllarda yapılan arıtma tesisi ne yazık ki yok edildi, heba edildi. Haziran ayında Van Gölü kıyısında Merkez Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi faaliyete geçti ancak hali hazırda yeterli olmadığını gördük” diye konuştu.
Sessiz sedasız yapılan Van çevre yolu ihalesini Meclis gündemine taşıyacaklarını anlatan İlhan, “11 yıl önce yapılan ihale de 41 km'lik yol ihale bedeli 43 milyonken şu anda 31 km'lik kısmı 534 milyona ihale edilmiştir. Van Çevreyolu ihalesi niçin sessiz sedasız yapılmıştır. Önceki hafta basın açıklaması yaparak gündeme getirdik. Şimdi milletvekili aracılığıyla Meclis gündemine taşıyacağız” şeklinde konuştu.
“Van Gölü geldiğimiz noktada büyük tehdit altındadır”
Van Gölü'nün tehdit altında olduğunu söyleyen İlhan, “Van Gölü ülkemizin en büyük gölü olmasının yanı sıra, dünyanın da en büyük sodalı gölüdür. Van Gölü'nün 1646 metre rakımda bulunması, bölgemizdeki soğuk iklimi yumuşatarak Van başta olmak üzere çevresine daha ılıman iklimsel özellikler sağlamaktadır. Van Gölü'nün maviliği şiirlere konu olacak kadar kendine has, dünya genelinde yapılan yarışmada birinci olacak derecede güzeldir. Fakat böylesine önemli böylesine kıymetli olan Van Gölü geldiğimiz noktada büyük bir tehdit altındadır” dedi.
“Van Gölü geleceğimiz, Van Gölü yok olmamalıdır”
Van Gölü'nün korunması için gereken adımların atılması gerektiğini belirten İlhan, “Van Gölü çevresinde bulunan belediyelerin kanalizasyonlarının neredeyse tamamına yakınının doğrudan deşarj edilen bir göl konumundadır. Van Gölü'nde son yıllarda bölgemizde etkili olan kuraklık nedeniyle sular çekilmeye başlamış durumdadır. Van'ı Van yapan en kıymetli değerlerin başında gelen Van Gölü'nün yok olmaması için bir an evvel harekete geçilmelidir. Van Gölü çevresindeki belediyelerin insafına terkedilemeyecek kadar bölgemiz ve ülkemiz için önemlidir. Kayseri ve Erzurum gibi birçok büyükşehir göl ve deniz bağlantısı olmadığı halde nasıl kanalizasyon sorununa çözüm üretiyorsa, Van ve çevre belediyelerde kanalizasyon sorununu gölsüz çözüm üretmelidir. Yıllardır ilimiz ve bölgemiz gündeminde olan ve bir türlü çıkarılmayan Van gölü koruma kanunu mutlaka çıkarılmalıdır. Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak Van Gölü için iktidarın sözde temsilcilerini ve kurumlarımızı derhal göreve davet ediyoruz. Van Gölü geleceğimiz, Van Gölü yok olmamalıdır” diye konuştu.
“Van Gölü'nün ciddi manada korunması sağlanmalıdır”
180 milyon liraya mal olan Van Merkez Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin yeterli olmadığını söyleyen İlhan, “1990'lı yıllarda yapılan arıtma tesisi ne yazık ki yok edildi, heba edildi. Haziran ayında Van Gölü kıyısında Merkez Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi faaliyete geçti ancak hali hazırda yeterli olmadığını gördük. Tam kapasite çalışmamakta, sadece Van merkezin değil, Van'ın çevresinden Edremit'ten, Gevaş'tan, Erciş'ten, Ahlat'tan ve Adilcevaz'dan kanalizasyon doğrudan Van Gölü'ne akmaktadır. Bugün birçok il ve ilçe belediyesi gölü olmadığı halde, denizi olmadığı halde kanalizasyon sorununu çözmektedir. Fakat çevre belediyeler ne yazık ki kanalizasyonunu direk Van Gölü'ne akıtmaktadır. Belediyeler kanalizasyon sorununu mutlaka çözmelidir. Arıtılan su arıtılacaksa aktarılır. Bunun dışındaki çözüm çözüm değildir. Van Gölü'nü yok etmeyin. Çevre belediyelerle birlikte Van Gölü'nün tamamen korunması için harekete geçilmelidir. Belediyelerin değil Meclis'te alınacak kararla Van Gölü Koruma Kanunu ile Van Gölü'nün ciddi manada korunması sağlanmalıdır. Allah muhafaza Van Gölü yok olabilir. Dünyada birçok göl yok olmuştur. Ülkemizde de birçok göl ve gölet yok olmuştur. Bunun en basit örneği yok olan Salda Gölü'nde şuan inşaat yapılıyor. Allah korusun bu bölgeyi ayakta tutan, bu bölgenin iklimini ılımanlaştıran, hakikaten bugün çevreden farklı kılan, Van'ı Van yapan en büyük değerlerin başında Van Gölü gelmektedir. Buna sahip çıkmak zorundayız. Van Gölü bölge insanına ekonomik anlamda balık aracılığıyla katkı sunup geçimini sağlamaktadır. Bunun yanında bölgenin bir turizm şehri olmasının en büyük sebebi Van Gölü'dür" dedi.
“Sessiz sedasız yapılan Van çevre yolu ihalesi Meclis gündemine taşınıyor”
Van çevre yolu ihalesinin yerel gazetelerde yayınlanmadan sessiz sedasız Elazığlı firmaya peşkeş çekildiğini belirten İlhan, “2010 yılında 43 milyon bedelle ihalesi yapılan Van çevreyolu sessiz sedasız yapılan bir ihaleyle yaklaşık yapım bedeli olan 600 milyon üzerinden yüzde 11'lik kırımla 534 milyon civarında bir rakamla kalan 31 km'lik kısmı ihale edilmiştir. İhaleden Van'da bu işi yapabilecek konumda olan birçok firma temsilcisinin haberi bile olmamıştır. Elazığlı firmaya peşkeş çekilen Van çevre yolu ihalesi yerel basında yayınlanmadığı gibi herhangi bir duyuru da yapılmadı. 11 yıl önce yapılan ihale de 41 km'lik yol ihale bedeli 43 milyonken şu anda 31 km'lik kısmı 534 milyona ihale edilmiştir. Neden bu kadar büyük fark vardır? Van Çevreyolu ihalesi niçin sessiz sedasız yapılmıştır. Önceki hafta basın açıklaması yaparak gündeme getirdik. Şimdi milletvekilimiz aracılığıyla Meclis gündemine taşıyacağız” ifadelerini kullandı.