Sadettin Paşa'nın Anıları

Değerli okurlar Van konulu kitapları tanıtacağımız bu köşede ilk olarak Van ile ilgili önemli bilgilerin yer aldığı 'Sadettin Paşa'nın Anıları'' adlı kitabı tanıtmaya çalışacağım.

Değerli okurlar;

Van konulu kitapları tanıtacağımız bu köşede ilk olarak Van ile ilgili önemli bilgilerin yer aldığı 'Sadettin Paşa'nın Anıları'' adlı kitabı tanıtmaya çalışacağım.

Bir Osmanlı generali olan Sadettin Paşa, mahiyetinde bulunan heyetle beraber bizzat Padişah Abdülhamit tarafından görevlendirilerek bölgemize gönderiliyor. İncelemelerine 17 Mart 1895'te Trabzon'dan başlıyor, Gümüşhane, Erzurum, Bitlis ve Van bölgelerinde devam ediyor. Bu görevini 21 Kasım 1896'da tamamlıyor. Paşa Trabzon üzerinden İstanbul'a dönüyor. Çünkü o dönem Van-İstanbul arasında ulaşım en kısa süreli ve en güvenli olması itibarı ile Trabzon ya da Batum üzerinden sağlanabiliyor. Yaklaşık olarak 22 ay süren bu teftişinin 5 aylık günlükleri kitaplaştırılmış durumdadır. Geri kalan 17 aylık günlük notları ya kaybolmuş ya da henüz elde edilememiştir.

Van ile önemli bilgilerin yer aldığı 125 sayfalık el yazması defter Sadettin Paşa'nın oğlu Orhan Sadettin Bey tarafından yayıncı Sami Önal Beye ulaştırılmış. Araştırmacı yazar Sami Önal Bey de günlükleri günümüz Türkçesine çevirerek yayına hazırlayarak ''Sadettin Paşa'nın Anıları'' adıyla Remzi Kitapevi tarafından basılıyor. Kitabın ilk baskısı Ekim 2003'te,ikinci baskısı Ocak 2004'te yapılıyor.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme