Sağlık Müdürü Sünnetçioğlu'ndan KOAH hastalarına koronavirüs uyarı

Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, koronavirüs salgınının artış göstermesi üzerine KOAH hastalarına dışarı çıkmamaları uyarısında bulundu.

Vansesi Haber Merkezi

Dünya KOAH Günü nedeniyle bir açıklama yapan Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, yaşanan korona virüs salgını sırasında kronik akciğer hastalığı olanların sağlıklı bireylere göre daha fazla risk altında olduğunu söyleyerek, 'KOAH, en önemli halk sağlığı sorunlarından biri olarak biliniyor. Akciğerlerde bronş adı verilen hava yollarının tıkanmasına ve solunum güçlüğü, öksürük, nefes darlığı gibi şikayetlere yol açan kronik bir hastalık olan KOAH, çağımızın en önemli hastalıklarından biri olmaya devam ediyor. KOAH hastaları tıpkı diyabet ve kalp hastalığı olanlar gibi korona virüsün en sık belirtileri olan ateş, boğaz ağrısı, öksürük ve nefes darlığı görüldüğü gibi tercihen aile hekimine başvurmalarını önermekteyiz. KOAH hastalarından, korona virüsten korunmak için diğer tüm sağlıklı bireyler gibi el hijyeni ve sosyal mesafe kurallarına bağlı kalmalarını, yeterli ve sağlıklı beslenmelerini, günde yarım saat ev içinde, balkona ya da bahçeye çıkarak egzersiz yapmalarını, yeterli miktarda uyumalarını ve önerilen tedaviyi eksiksiz uygulamalarını istiyoruz' dedi.

KOAH NEDİR?

KOAH tam olarak geri dönüşümlü olmayan hava akımı kısıtlaması ile karakterize bir hastalık durumudur. Hava akımı kısıtlanması genellikle ilerleyicidir ve akciğerin zararlı partiküllere ve gazlara karşı anormal inflamatuar yanıtı ile ilişkilidir.

KOAH-Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı tanımının baş harflerinden oluşur. Hava yollarının tıkanmasını ifade eder, hava yollarının uzun süredir devam eden ve edecek olan hastalığıdır. İlerleyicidir ancak önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık durumudur. Kronik bronşit, amfizem bu terminoloji altında yer alır. Amfizem patolojik bir tanımlamadır. Akciğer parankiminde gaz değişiminin yapıldığı alveoler duvarın yıkımını ifade eder. Kronik bronşit klinik bir tanımlamadır. Ardışık 2 yıl içinde 3 ay ya da daha fazla süren başka bir nedene bağlı olmayan öksürük ve balgam çıkarma olarak tanımlanır. Akciğerlerde ortaya çıkan bu tıkanıklıklar ve bozulmalar sonucunda kana oksijen geçişi azalır ve vücudun oksijensiz kalması ile pek çok ciddi rahatsızlıklar doğar.

KOAH HASTALARI VE KOVİD 19

Yeni tip korona virüse bağlı Kovid 19 hastalığının inkübasyon süresi (kuluçka ve belirti verme süresi) uzun olduğu için COVID-19'a bağlı gelişen viral pnömoni (zatürre) genellikle fark edilmeden baş göstermektedir ve birçok belirtisi-bulgusu, KOAH şikayetleri ile karışabilir. Her iki hastalık balgamlı öksürük, nefes darlığı ve halsizlik semptomları ile görülmektedir. KOAH hastaları, yaşları, ek hastalık öyküleri ve akciğerleri zayıf olduğundan, korona virüsü salgını sürecinde en yüksek riski KOAH hastaları taşımaktadır. Ağır pnömoni yani zatürre durumunda, ciddi hasar gören akciğer, kanı yeterince temizleyemez ve dokulara gerekli olan oksijeni sağlayamaz duruma gelebilir. Zamanında fark edilemeyen koronavirüs pnömonisi aynı şekilde KOAH'lı hastanın akciğer fonksiyonunu ciddi şekilde bozabilir. Bu hastalığın daha ciddi seyretmesine yol açacaktır.

KOAH HASTALARININ KOVİD 19'A KARŞI ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER

KOAH hastalarının yeni tip korona virüs olan Kovid-19'dan korunması için herhangi farklı önlem yöntemi yoktur. Ancak unutulmamalıdır ki Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı olan kişilerin kendi sağlıklarına çok daha fazla dikkat etmesi ve akciğerine zarar verebilecek bütün hastalık ve faaliyetlerden kaçınması önem arz etmektedir. KOAH hastaları kesinlikle ilaç kullanımını bırakmamalı, dozlarını atlamamalı ve doktorunun verdiği ilaçları özenle kullanmaya devam etmelidir. Hastalar, solunum ilaçlarını, steroid yani kortizon içerdiği ve bağışıklığı zayıflatacağı endişesi yaşamamalıdır ve kullanmakta tereddüt etmemelidir. Bu ilaçların hastalığın kontrol altına alınmasında oldukça önemli rolleri vardır. KOAH hastaları korona virus önlemlerini dikkatlice yerine getirmelidir.

Stabilitesi bozulan, nefes darlığı ve balgamlı öksürük şikayetleri artan hastaların ise, kendilerini takip eden hekimle mutlaka görüşmeleri gerekir. Tıbbi yardım almak için gidilen merkezde kişisel olarak alınacak önlemler de büyük önem taşır. Pnömokok (zatürre aşısı) ve grip aşılarının koruyuculuğu yüze yüz olmadığı için, hastalıktan korunmanın en etkili yolu olabildiğince hastalıktan kaçınmak ve pandemi önlemlerine uymaktır.

Bakmadan Geçme