ŞAHİN, MÜDAHALE DOĞRUDUR

Merkez Bankasının dövize müdahalesinin doğru olduğunu belirten Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı İbrahim Şahin: Esnaflarımız ve iş adamlarımız dolar ve faiz bazında borçlanmasınlar.

Fazıl ERÜŞ

Merkez Bankası gece yarısı kararıyla faiz oranlarını arttırdı. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı İbrahim Şahin, faiz oranının bir anda yüzde 3,50'den yüzde 8'e kadar yükseliş nedenini, bu karardan kimlerin etkileneceğini ve neler yapılması gerektiğini gazetemize değerlendirdi. Şahin, Türkiye'de ciddi bir ekonomik istikrarsızlığının olduğunu ileri sürdü.

Türkiye ekonomisi çökebilirdi

Gelişmekte olan ülkelerde siyasetçilerin söylemlerinin ekonomiyi direk etkilediğini vurgulayan Şahin, “17 Aralık operasyonu da bunun en iyi örneğidir. Cemaat ve AK Parti arasındaki çatışma Türkiye nüfusu başta olmak üzere üretimden ihracata kadar her şeyi olumsuz etkiledi. Bu çatışma beraberinde doların yükselmesine neden oldu. Döviz'in yükselmesi Türkiye'nin döviz endeksi borçlarının yükselmesine, Türk parasının dövize karşı değerinin düşmesine, İhracat ve ithalat yapan iş adamlarımıza inanılmaz zarar verecekti. Bu nedenle Merkez Bankası dolara müdahale kararı aldı. Faiz oranını biranda yüzde 3,50'den yüzde 8'e çıkardı. Merkez Bankası dolara müdahale etmek zorundaydı. Çünkü iş adamlarımız döviz üzerinden alışveriş yapıyor. Döviz bu şekilde yükselmeye devam etseydi devalüasyona (istikrarsızlığa) neden olacaktı ve Türkiye ekonomisi çökebilirdi” dedi.

Müdahale doğrudur

Merkez Bankasının bu müdahalesini ekonomide dengeyi sağlamaya yönelik olduğunu belirten Şahin, “Merkez Bankasının esas amacı vatandaşlarımızın dolara para yatırmasını engellemektir. Bu nedenle müdahale doğrudur. Hatta geç kalınmış bir müdahaledir. Çünkü Merkez Bankasının başka çaresi yoktu. Türkiye'de daha öncede dolarda böyle bir artış oldu. O dönemlerde de zamanında dövize müdahale edilmedi. Dolar üzerinden borcu olan esnaflarımız, vatandaşlarımız perişan olmuştu. Bu yüzden böyle bir durumla karşılaşmamak için müdahale edildi. Türkiye'de hem siyasette hem de ekonomide istikrarsızlık başını almış gidiyor. Bu ülkeyi hükümet yönetiyor cemaatler değil. Hükümet biran önce olumsuz tablolara karşı önlem almalıdır. Çünkü bizim gibi ülkelerde küçük şeyler bile ekonomimizi çok olumsuz etkileyebiliyor” diye belirtti.

Üretimin durmasına neden olacaktır

Kararın Van'a olumsuz yansıyacağını vurgulayan Şahin, “Yakın zamanda iki büyük deprem yaşamış Van ilimiz zaten ekonomik sıkıntı içindeydi. Bu olaylar yaşanmadan önce bile Van ilimizde nakit para sıkıntısı vardı. Deprem sonrası KOSGEB ve benzeri kredileri ödendiği için üretim durma noktasına gelmişti. Doların ve faizin yükselmesi iş adalarımızı ve esnaflarımızı daha da olumsuz etkileyecektir. İlimizde olan üretimin durmasına neden olacaktır. Banka kredileriyle üretim yapmak isteyenler ise faizin düşmesini bekleyecektir. Esnafımızı ciddi sıkıntılar bekliyor. İlimizdeki ekonomi sıkıntılar yüzde 50 artacaktır. Önerim esnaflarımız, iş adamlarımız dolar ve faiz bazında borçlanmasınlar. Şuan ekonomide ciddi bir kaos var. İflaslar hep bu dönemlerde olur. Vatandaşlarımızın bu süreçte dikkatli olmaları gerekiyor. Van ilimizde ciddi yatırımlar olmadığı için genelde üretim yapan firmalar zarar edecektir. Özellikle inşaat sektörü de süreçten olumsuz etkilenecektir” dedi.

Devlet ekonomisi de olumsuz etkilenecek

Devletinde bu süreçte ciddi zarar göreceğini vurgulayan Şahin,” Parasını mevduata yatıranlar yani nakit parası olanlar ve Bankalar bu süreçte kazanacaklardır. Çünkü herkes parasını mevduata yatıracak. Bankalardan faiz getirisi elde edecektir. Devletimizde bu süreçte olumsuz etkilenecektir. Çünkü Devletinde İç borçları ve dış borçları vardır. Biran önce Türkiye'deki siyasi istikrarsızlık normale dönüşmesi gerekiyor. Ancak bu şekilde ekonomimiz rahatlayabilir” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme