Şair Selim Gülsoy tez konusu oldu
Ölüm temasından, ilahi aşktan evlat sevgisine kadar çok yönlü şiirlerini ilham aldığında sigara paket kâğıtlarının üstüne de yazan Selim Gülsoy ile ilgili hazırlanan ilk bilimsel çalışmayı ilgiyle okudum.
Osmanlı döneminden günümüze tarihin çeşitli dönemlerinde Van'ımızın bağrından çıkarak eser ve hizmetleriyle iz bırakan Vanlı hemşehrilerimiz olmuştur. Bunlar arasında bilim insanı, yazar, siyasetçi, edebiyatçı, şair, ses sanatçısı, ressam, bestekâr, iş insanı, sporcu, sanatkâr, işinin erbabı gibi daha birçok alanda etkin olan isimler yer almıştır.
Son yıllarda hızla değişen şehrimizin toplumsal, sosyal ve demografik yapısı, kenti sahiplenmekten kopuk ben merkezli sosyo kültürel anlayış, kente olan yabancılık duygusu ve göçle gelen kültürü kent kültürüne baskın kılma çabaları nedeniyle şehrimizin simgeleri olan bu isimler tanınmıyor, tanıtılmıyor. Bu alanda bilimsel çalışma ve yayınlanan eser sayısı ise yok denilecek kadardır.
Vanlı şair Selim Gülsoy da yeteri kadar tanınmayan usta şairimizdir. Yazdığı şiirlerin toplumda ezbere okunduğu, edebiyat çevrelerinin kendisi hakkında övgüyle söz ettiği Selim Gülsoy'un bazı şiirlerini yerel gazetelerimizin eski sayılarında okumuş, Van konulu kitaplarda kendisini tanıtan kısa yazılar görmüştüm.
Üç yıl önce Selim Gülsoy'un oğlu Avukat Yaşar Gülsoy ile Ankara'da karşılaşarak babası hakkında sohbet etme imkânım olmuştu. Şairimizin daha geniş çevrede tanınması ve şiirlerinin gün yüzüne çıkması için çalışma yapılması gerektiğini söyleyerek babası hakkında bildiklerini anlatmasını ve şiirlerini değerlendirmek üzere vermesini söyledim. Çalışma sonrası şiirlerinin ileride kitap haline getirilebileceğini anlattım. O gün Yaşar Bey babasıyla ilgili bildiklerini aktardı. Bir süre sonra bütün şiirlerini bir zarf içinde gönderdi.
Selim Gülsoy'un kendi el yazısıyla yazdığı 300'e yakın şiirini okumaya çalıştım ama büyük çoğunluğunu okuyamadım. Edindiğim bilgiler ışığında 27 Kasım 2017 Pazartesi günü "Keşfedilmemiş Vanlı Şair; Selim Gülsoy" başlığıyla bir yazı kaleme alarak Selim Gülsoy'u özetle anlatmaya çalıştım.
İlgi gören yazı sonrası Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Taştan ile görüşerek Selim Gülsoy ve şiirlerini kent kültürümüze kazandırmak için tez çalışması yapılması ricasında bulundum. Zeki Hoca şair ruhuyla çalışmayı memnuniyetle yaptıracağını söyledi.
Bu gelişme sonrası büyük bir çoğunluğunu çizgili okul defterine el yazısıyla numaralandırarak düzenli bir şekilde 90 sahifeye yazlı 267 şiirinin olduğu "Hezayan'dan Kırık Dökük Parçalar" defterini ve diğer kâğıtlara yazılı şiirleri Zeki Taştan Hocamıza 2018 yılında teslim ettim. Daha sonra görüştüğümüz Prof. Dr. Zeki Taştan, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili Ve Edebiyatı Bölümü öğrencilerinden Kader Can, Bezar Pozat, Ayşe Yazlık'a "Selim Gülsoy'un Hayatı, Şiirleri Ve Şiirlerinin Tema Tahlil Lisan Tezi" çalışması verdiğini, kendisinin de tez için danışmanlık yaptığını söyledi. İki yıl süren tez çalışmasını yapan öğrencilerin çalışma ziyaretlerinde kendilerine yardımcı olmaya çalıştım.
YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...