Salgın hastalıklar üzerine kısa bir tarihi bakış

Bu hafta ki yazımızda Dünya'yı saran Covid-19 salgını ile aktüel hale gelen salgınlarla ilgili geçmişten günümüze bazı önemli ve kısa bilgiler vermeye çalışacağız.

Tarih boyunca veba,kolera,Rus Gribi ve İspanyol Gribi gibi ‘'pandemi salgınlar''dünyada milyonlarca insanın ölümüne neden oldu.İnsanlık tarihinin en öldürücü pandemilerinden ikisi;veba ve kolera'dır.

Tarihte ilk büyük veba salgını M.Ö 430'da Atina'da görüldü.''Atina Vebası''olarak adlandırılan bu salgında Atina halkının yüzde 30'u hayatını kaybetti.

Tarihte yaşanmış diğer pandemiler üzerine de kısaca bilgi vermek istiyorum.

Kara Veba

1347-1351 yılları arasında Avrupa nüfusunun 1/3'ü öldü.Salgından önce 450 milyon olan dünya nüfusu 350 milyona düştü.Asya'nın güney batısından başlayarak 1340'lı yılların sonlarında Avrupa'ya ulaştı. Hastalığın, farelerin taşıdığı pirelerin insanları ısırmasıyla veya insandan insana bulaştığı biliniyor.

Veba tarihçisi Robert Gottfied'e göre, "Kara ölüm olmasaydı, Avrupa tozlu ve ağaçsız Etiyopya'ya dönüşecekti". Gerçekten de birkaç istisna dışında,Avrupa'nın büyük ormanları veba salgınından sonra ortaya çıkmıştı.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme