ŞAMRAN KANALI PiSLiK SAÇIYOR

Van'ın 3 bin yıllık tarihi Urartu Şamran Kanalı çöp ve lağım kanalına dönüştü. Söz konusu kanalın kötü görüntü ve koku saçtığını ifade eden vatandaşlar yetkilileri göreve davet etti.

Burhan Ergin

Devlet Su İşleri'ne (DSİ) ait Şamran Kanalı halkın sağlığını tehdit ediyor. Kanalda biriken çöplerin çevreye kötü koku saçtığını belirten, vatandaşlar kanalın temizlenmesin istedi.

Halil Ağa Mahallesi eski Van Emniyet Müdürlüğünün altında bulunan Şamran Kanalından pislik akıyor. Mahalle sakinleri ve vatandaşlar, çöp atık yuvasına dönen Şamran Kanalının temizlenmesi gerektiğini anlatarak, çevreye saçtığı kokudan dolayı rahatsız olduklarını belirttiler.

Urartu krallarından Menua döneminde (MÖ 810-786) yıllarında Van'ın tarım arazilerinin, bağ ve bahçelerinin sulanması amacıyla inşa edilen Şamran Kanalı, yetkililerin ihmali sonucu pislik yuvasına dönmesi tepki topladı. Vatandaşlar, yetkilileri göreve davet ederek, kanalın temizlenmesini istediler.

"ACİLEN TEMİZLENMESİ GEREKİR"

Kanala atılan çöpler ve kirli atık sulardan kaynaklanan ağır koku nedeniyle çevrede yaşayan insanların sağlığının tehdit altında olduğunu kaydeden vatandaşlar, "Tarihi Şamran Kanalı çöplük, kirli atık su yuvasına döndü. Kanaldan pis kokular çevreye yayılıyor. Yetkililerin bir an evvel Şamran Kanalına gereken önemi vererek, temizlemesi gerekiyor. Buraya sürekli çöplerin atılması ve temizlenmemesi yüzünden etrafa yayılan koku rahatsız ediyor. Yıllardır Şamran Kanalı DSİ tarafından yeterince temizlenmiyor. Vatandaşlarımızda çevre temizliğine dikkat etmiyor. Katı atıklarını ve gelişigüzel kanala atıyorlar. Temiz bulmak için kirletmemek gerekir. Özellikle yazın bu rahatsızlık daha fazla hissediliyor. Vatandaşlarda Şamran Kanalına çöplerin atılmaması konusunda uyarıyor ve dikkat etmelerini istiyoruz" ifadelerini kullandılar.

Bakmadan Geçme