SANAT ENSİTİTÜSÜ BİNASI VAN'IN HAFIZASI OLSUN

Van halkı, okul mezunları Cumhuriyet sonrası Van'da yapılan ilk kamu binaları arasında yer alan 70 yıllık köklü bir geçmişe sahip tarihi Erkek Sanat Enstitüsü binasının restore edilerek Van'a ait her türlü belge ve eserlerin yer alacağı Van Şehir Kütüphanesi ve Dokümantasyon Merkezi olarak değerlendirmesini istiyor.

Vansesi Haber Merkezi

Van'ın kültür ve sanat çevreleri, okul mezunları ve Van halkı Valiliğe, Van Güçbirliği Platformu'na ve ilgili kuruluşlara çağrıda bulunarak 1945 yılında mesleki eğitim öğretim vermek üzere eğitim ve öğretime bugünkü Tekel binasının alt katında başlayan, 1951 yılında yeni binasında eğitime devam eden eski ismiyle Erkek Sanat Enstitüsü' tarihi binasının kent ve toplum hafızasına hizmet etmek üzere Van Şehir Kütüphanesi ve Dokümantasyon Merkezi olarak değerlendirilmesini dile getirdiler.

'Okul binası 1951'de eğitime açıldı'

1945 yılında orta dereceli sanat okulu olarak Tekel binasının altında eğitim öğretime başlayan 01 Kasım 1951 tarihinde bugünkü tarihi binasında Erkek Sanat Enstitüsü ismiyle, eğitim öğretime devam eden daha sonra Endüstri Meslek Lisesi, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi gibi isimler alan, 2011 depreminde tarihi okul binası yanında bulunan alanda Merinos Halıları sahibi Adıyamanlı iş adamı Mehmet Erdem tarafından yapılan Mehmet Erdem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ismiyle eğitim öğretime devam eden okul derslerini ahşap barakalarda yapılmakta iken, 1966 yılında bugünkü atölyelere taşınmıştır. 1975 yılında Elektrik Atölyesi, 1976 yılında ek derslik binası, 1982 yılında Motor Atölyesi, 1983 yılında Tesisat ve Elektronik Atölyeleri, 1985 yılında Bilgisayar, 1994 yılında Yapı, 2005 yılında Endüstriyel Otomasyon bölümleri açılmıştır.

'Okulumuzun binası Van'ın kültür hayatına kazandırılmalı'

Bir süre önce İpekyolu Kaymakamlığı hizmet binası olması gündeme gelen daha sonra vazgeçilen Erkek Sanat Enstitüsü binasının Van'ın ihtiyacı olan Van Şehir Kütüphanesi ve Dokümantasyon Merkezi olarak Van'a kazandırılması gerektiğini ifade eden okulun ilk mezunlarından Şefik Kaptaner şunları söyledi. ' Cumhuriyet sonrası yeni kurulmaya başlayan Van'ın ilk resmi binalarından olan, eğitim öğretim gördüğüm eski ismiyle Erkek Sanat Enstitüsü'nün 1949- 50 dönemi ilk mezunlarından biriyim. Güzide okulumuz arkadaşlarımız, öğretmenlerimiz ile ilgili unutulmaz anılarım var. Bugün rahmet ve saygıyla andığım okul müdürümüz rahmetli Vasfi Levendoğlu'ydu. Okulda Vanlı arkadaşlarımızla birlikte çok güzel bir eğitim öğretim gördük. Değerli öğretmenlerimizin emekleri sonucu mezun olduktan sonra bir kısmımız meslek, iş yeri, bazı arkadaşlarımız makam mevki sahibi oldu. Okulumuzun korunarak yıkılamaması en çok bizleri mutlu etmiştir. Van için mimari değeri olan okulumuzun tarihi binası memleketimizin kültür hayatına kazandırılması gerekir. Bu manada bütün eserlerimize değerlerimize sahip çıkmalıyız' dedi.

'Van Şehir Kütüphanesi olarak değerlendirilmeli'

Erkek Sanat Enstitüsü torna tesviye bölümünden 1962 yılında mezun olan, Van'ın eski futbol kulüplerinden sarı kırmızılı Erekspor'da top koşturan başarılı futboluyla Diyarbakırspor'a transfer olan şair Mehmet Şerif Ayhan, Erkek Sanat Enstitüsü'nün eğitim ve sosyal yaşamında unutulmaz yeri olduğunu söyledi. Ayhan, ' Başarılı geçen eğitim öğretim dönemi sonrası 1962 yılında mezun oldum. Daha önce okulumuzdan mezun olan öğrenciler askerliklerini asteğmen olarak yapıyorlardı. Değişen yasayla asteğmenlik hakkı kaldırıldı. Ankara Üniversitesinde 3 yıllık makine bölümünü bitirdim. Erkek Sanat Enstitüsü her alanda çok başarılı öğrenciler yetiştiren kurumdur. Okulumuz sanatta, kültürde, sporda önemli isimler çıkardı. Van'ın ustalık, beceri isteyen meslek hayatına bilgili, birikimli çalışkan elemanlar verdi. Okulumuzun tarihi binası Van'ın hafızasıdır. Sınıflarında, atölyelerinde, bahçesinde binlerce öğrencinin anıları yaşamaktadır. Okulumuzun tescillenerek yıkılmaktan kurtarılması okul mezunları olarak bizleri ve tüm Vanlıları mutlu etmiştir. Geçmişi ve mimarisi ile Erkek Sanat Enstitüsü binası, atölyeleri ve bahçesinin Van'ın kültür ve sanat hayatına hizmet edecek Van'a ait eserlerin toplanacağı Van Şehir Kütüphanesi olarak değerlendirilmesini arzu ediyorum' diye konuştu.

'Kültür adresi olacak'

Endüstri Meslek Lisesi 1975-76 yılı metal bölümü mezunlarından, Van türkülerini seslendirerek yaşatan Van Oturma Gecesi mahalli sanatçısı Seyfettin Zırhlıoğlu Van'ın eğitim öğretim geçmişinde, mimari tarihinde önemli bir yere sahip olan okul binasının kültürel amaç için değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Zırhlıoğlu, 'Endüstri Meslek Lisesi başarılı öğrenciler yanında sosyal yönü gelişmiş, şehrine duyarlı bireyler yetiştirmiş güzide kurumdur. Anılarımın bulunduğu okulun tarihi binasının Van Şehir Kütüphanesi olarak değerlendirilmesini istiyoruz. Kültürel etkinliklerin eserlerin adresi olacak tarihi yerde düzenlenecek Van oturma gecesinde Van türküleri söylemeyi anılarımızı paylaşmayı çok isterim diye konuştu.

'Okul binası kültürel mirastır'

Erkek Sanat Enstitüsü,- Endüstri Meslek Lisesi'nin bulunduğu mahallede büyüyen, okulun 1980-81 mezunlarından gazetemizin yazı işleri müdürü İkram Kali tarihi binanın değerlendirmesiyle ilgili olarak şöyle konuştu, '70 yıllık köklü geçmişe sahip olan Erkek Sanat Enstitüsü mahallemizde olduğu için kendimizi bildiğimiz gün hayatımıza girmiştir. Ağabeyim, ben, komşumuz olan arkadaşlarımızın birçoğu da bu okuldan mezun olmuşuz. Endüstri Meslek Lisesi'nin bu nedenle benim hayatımda çok ayrı bir yeri var. Okul binası dünden bugüne gelen kültürel mirastır. Okulun her yerinde yaşanmışlıklar var.. Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından tescillenerek koruma altına alınması ilimiz için büyük bir şanstır. Geçmişine saygılı, değerlerine sahip çıkarak önem veren medeni ülkelerde bu tür tarihi binalar yıkılmıyor, yerine beton yığını kimliksiz binalar dikilmiyor. Tarihi özelliği olan kent ve toplum hafızasında yeri bulunan bu eserler kent kültürüne kazandırılıyor. Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Konya, Çanakkale gibi taşınmaz eserlerini koruyan kentlerimizde eski binalar Şehir Kütüphanesi, Dokümantasyon Merkezi, Kent Müzesi olarak kentin hizmetine sunuluyor. Erkek Sanat Enstitüsü'nün 70 yıllık tarihi binası Van Şehir Kütüphanesi olarak değerlendirilebilir' dedi

'Bina Van'ın yaşayan kent hafızası olabilir'

Van Şehir Kütüphanesi ve Dokümantasyon Merkezi' olarak değerlendirilecek okul binasının Van'ın kent hafızasına, kültürüne, sanatına çok önemli hizmetler verebileceğine işaret eden İkram Kali dile getirdiği önerisi ile ilgili olarak şöyle dedi: ' Uzun geçmişe sahip iki kattan oluşan taş bina dönemin mimarisini yansıtmaktadır. Okul binası, atölyeler ve bahçenin tamamı bu amaçla kullanılmalıdır. Van valiliği, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından cazibe merkezleri kapsamında ayrılacak kaynakla restorasyon projesi hazırlamalı. Van Şehir Kütüphanesi de Van'a ait el yazmaları siyah beyaz fotoğraflar, Van üzerine yazılmış kitaplar dergiler, gazeteler, geçmişten bugüne gelen kartpostallar, aile fotoğrafları, anı defterleri, işitsel her türlü kaset, videolar, CD'ler afişler, davetiyeler, mektuplar, fatura, reklam malzemeleri, gravürler özetle Van'a ait her türlü belge burada önce dijital kayıt altına alınarak Van'ı araştıran Van hakkında bilgi edinmek isteyenlerin hizmetine sunulabilir. Atölyelerin biri konser ve toplantı salonu, diğeri sergi salonu olarak değerlendirilebilir. Teknik donanıma sahip salonlarda Van ile ilgili her türlü konser sergi, konferans toplantılar, kurslar gerçekleştirilebilir. Okul binası çevresinde yer alan bahçe ve oturma alanları Van çiçekleri Van ağaçları ağırlıklı peyzaj projesi ile görkemli görünüme kavuşturulabilir. Van Şehir Kütüphanesi'ne Van'da ve Van dışında bulunan Vanlıların ellerinde bulunan Van'a ait değerli eserleri, belgeleri bağışlayacaklarına inanıyorum. Bunun yanı sıra sahaflarda bulunan Van ile ilgili çeşitli belge, yazılı eserlerde satın alınmak suretiyle kütüphanenin demirbaşına kaydedilebilir. Kütüphane kültürel ve sanatsal işleviyle Van'ın yaşayan kent hafızası olabilir. Van çayının ikram edildiği Van kokan, Van okunan kütüphane salonlarında bahçesinde 2 Nisan, ramazan geceleri bayram günleri, özel gün ve gecelerde Van etkinlikleri düzenlenebilir. Van'a kazandırılacak Van Şehir Kütüphanesi'nin çok hayırlı yararlı bir hizmet verecek eser olacağını düşünüyorum.'

Erkek Sanat Enstitüsü tarihi binası ile ilgili valiliğin alacağı karar Vanlılar tarafından merakla bekleniyor.

Bakmadan Geçme