Satsuma mandalinasının tarihi

Nusret Şener'ın torunu Yahya Şener'le Gümüldür'de yetişen Satsuma Mandalinasının tarihini konuştuk.

Nusret Şener'ın torunu Yahya Şener'le Gümüldür'de yetişen Satsuma Mandalinasının tarihini konuştuk.

Gümüldür; İzmir'e 50 km uzaklıkta eşsiz sahili çam ormanlarıyla kaplı çam ve iyot kokusunun mandalina çiçekleri kokusuna karıştığı şirin beldeyle Nusret Şener'in yolu 1940 ların sonlarında kesişir.

Karadeniz'den İzmir'ın şirin beldesi Gümüldür'e gelip yerleşen Nusret Şener Karadeniz'de yetişen bazı meyveleri Gümüldür'de de yetiştirmeyi dener. İlk kez fındık fidanını deneyen Nusret Şener başarılı olamaz. Daha sonra Eski köyde bir bahçede portakal ağaçlarını görünce bu kez Karadenizlilerin Japonya'nın Satsuma Adası'nda tanıyıp sevdikleri, sonra da vatanlarına getirtip diktikleri, ürün aldıkları fidanlardan birkaç tanesini memleketi Rize'den Gümüldür'e getirir.

Bu girişimiyle Nusret Şener Gümüldür' ü artık dünyaya tanıtacaktır. O tarihlerde yer altı sularını kullanma imkânı bulunmadığından fidanların nereye dikileceği konusunda yer aramaya başlar. O sıralar bahçecilik yapan Bahçıvan Hasan'ın bahçesindeki kuyudan da faydalanmak için Bahçıvan Hasanın bahçesine bu fidanları dikmeyi teklif eder. Böylelikle satsuma mandalina fidanlarını ilk defa 1950 yılında Karadayı Mahallesinde Bahçıvan Hasan'ın bahçesine dikerler.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme