Savaşmanın da namusu, onuru var

Sovyetler Birliği'nin dağılma sürecinde Rusların yardım ettiği, milliyetçi Taşnak, Hınçak gibi örgütler öncülüğünde Ermeniler 1991'de Azerbaycan toprağı Dağlık Karabağ'ın Hankendi'yi, ertesi yıl da Hocalı ve Şuşa, ardından Laçın, Hocavend, Kelbecer ve Ağdere illerini ele geçirerek işgal etti.

Azerbaycan ve Ermenistan'ın Dağlık Karabağ sorunu için barışçıl bir çözüm bulmalarını sözde teşvik etmek amacıyla, 1992 yılında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı tarafından ABD, Fransa ve Rusya'dan eş başkanlara ek olarak, AGİT Minsk Grubu'nda Beyaz Rusya, Almanya, İtalya, Portekiz, Hollanda, İsveç, Finlandiya, Türkiye ve sorunun tarafları olan Azerbaycan ve Ermenistan yer aldığı AGİT Minsk Grubu kuruldu.

Ermenistan güçleri, bu arada Rus desteğinde işgale devam ederek 1993'te Ağdam, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan illerinin işgal etti. Böylece Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si Ermeni işgali altına girdi. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmî açıklamasına göre Ermeni saldırılarında 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycanlı hayatını kaybederken 1 milyona yakın Azerbaycan vatandaşı yerinden yurdundan edildi.

Dağlık Karabağ BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu) üyesi tüm ülkeler tarafından Azerbaycan toprağı olarak tanınmasına rağmen işgal son bulmadı.

Dağlık Karabağ'daki sözde yönetim ekonomik, finansal ve askeri olarak Ermenistan tarafından sürekli desteklendi, güçlendirildi. İlginçtir, Ermenistan silahlandırdığı sözde Karabağ yönetimini resmen tanmış değil.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme