Sayğın: Van'da belediye hizmetleri minimum seviyelere düştü

Hür Dava Partisi Van İl Başkanı Rasim Sayğın yeşil alanların bakımsızlığı, çöplerin gereği gibi toplanmaması, kaldırım işgalleri, bozuk yollardan dolayı belediyelere eleştirilerde bulunarak, 'Çöp toplama, temizlik ve peyzaj üst yapı çalışmaları belediyelerin asli görevleridir. Bunlar en kötü belediyelerin dahi yapması gereken minimum hizmetlerdir. Bir belediye hizmet anlamında bu minimum seviyenin altına düşemez ama maalesef Van'da belediyeler minimum seviyenin altına düşmüştür' dedi.

Her hafta yaptığı basın toplantısıyla Van'ın sorunlarını yetkililere duyuran HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın, bu hafta yaptığı açıklamada belediyelerin hizmetlerde yetersiz kaldığını belirtti.

“VATANDAŞLAR BELEDİYE HİZMETLERİNDEN ŞİKAYETÇİ”

Belediyelere eleştirilerde blunan Sayğın, “Bu haftaki gündemimizde belediye hizmetleri var. Özellikle yaz mevsiminin başlamasından bu yana çok belirgin bir şekilde görülmektedir ki Van'da ciddi bir şekilde belediye hizmetlerinde aksama var. Bu göze çarpan haliyle özellikle yeşillendirme, çiçeklendirme, peyzaj çalışmaları, park ve bahçelerin yeşilliği, var olan ağaçların korunması, sulanması hususlarında yaz boyunca maalesef belediyelerin ciddi şekilde çalışmadığını gözlemlemekteyiz. Çöp toplama, temizlik ve peyzaj üst yapı çalışmaları belediyelerin en asli görevlerindendir. Bunlar en kötü belediyelerin dahi yapması gereken minimum hizmetlerdir. Bir belediye hizmet anlamında bu minimum seviyenin altına düşemez ama maalesef Van'da belediyeler minimum seviyenin altına düşmüştür. Dolayısıyla Cumhuriyet Caddesi, Maraş Caddesi, ara sokaklar, ana yolların tamamında üzülerek gördük ki var olan yeşilliklerin, çiçekli alanların, peyzajların yapılamamaktan, bakılamamaktan kaynaklı üzerine beton döküldüğü, taşlarla kapatıldığını bu süreçte gördük. Belediye hizmetini yerine getirememenin açığını taş yaparak, üzerine beton dökerek kapatmaya ve gözden kaçırmaya çalışılmaktadır. Bu yönüyle bu yaz dönemi kuraklıkta yaşanmaktadır. Belediyeler acilen park, bahçe, yeşil alan, refüj gibi alanları hızlıca düzenli sulamalıdır. Mevsim itibariyle bir aylık zamanımız kaldı. Gelecek mevsimin planlanması ciddi bir şekilde yapılması ve şehrimizin yeşillendirilmesi, çiçeklendirilmesi, peyzaj çalışmalarının yapılması gerekir. Bu yıl belediyenin yapacağı pek fazla bir şey kalmadı ama önümüzdeki yılın planlamasını şimdiden yapmalılar” dedi.

“BOZULAN YOLLARIN ACİLEN ONARILMASI GEREKİR”

Sayğın açıklamaların devamında, “İlimizde çok ciddi şekilde kaldırım işgalleriyle karşı karşıyayız. Zaten sınırlı sayıda kaldırımlarımız var. Vatandaşların yürümesi için sınırlı alanlar bulunmaktadır. Böyle olmasına rağmen belediyelerin kaldırım işgallerine göz yumması kabul edilebilir bir durum değil. İnsanlar kaldırımda rahat yürüyebilmelidir. Belediyelerin bu konuda tedbir alıp vatandaşların rahat yürümeleri sağlanmalıdır. Bir diğer konu ara yollarda ciddi bozulmalar meydana gelmiştir. Bozulan yolların acilen onarılması gerekir. Vatandaşlarımızdan bu konuda ciddi şikayetler alıyoruz” ifadelerini kullandı.

“İNSANLAR YÜZMEK İÇİN YER BULMA SIKINTISI YAŞIYOR”

İnsanların Van Gölü sahillerinde yüzmek için sıkıntı yaşadığını söyleyen Sayğın, “Belediyeler bazı yerlerde temizlik konusunda zayıf kalmaktadır. Özellikle Van Gölü sahil şeridinde, kanallarda çöplerin toplatılmadığını görmekteyiz. Bazı yerlerde de uzun aralıklarla çöpler toplanmaktadır. Bu görüntüler ilimize yakışmıyor. Yetkililere çağrıda bulunuyoruz. Temizlik çalışmalarının daha sağlıklı ve günlük rutin olarak yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca vatandaşlar Van Gölü sahillerine ulaşmakta sıkıntı yaşıyor. Birçok villa, yazlık alanlar, özellikle sahile inen yolları kapatacak şekilde Van Gölü çevresinde konumlandırılmışlar. İnsanlar yüzmek için Mollakasım'a gittiklerinde yer bulma sıkıntısı yaşıyor. Beyaz Bayraklı Plajını çıkardığımızda geri kalan kısımlarda ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Villalar oraları kapatmış, insanlar Van Gölü'ne rahat bir şekilde erişememektedir. Belediyelerin sorumluluğunu yerine getirerek insanların yaşamış olduğu sorunu çözmelidir. Turizm kenti Van'ımızın bu şekilde sahile inme problemiyle karşı karşıya kalması ciddi bir sorundur” diye konuştu.

Sayğın son olarak şunları söyledi; “Bildiğiniz üzere ilimiz ciddi bir ekonomik sıkıntıyla karşı karşıyadır. Kendi kendine yeten bir il olma vasfını taşımıyoruz. Dolayısıyla İran'dan gelen misafirlere ciddi bir şekilde ihtiyacımız var. Hatta dönemsel olarak İran'dan geliş gidişler azaldığında esnaflarımızın ekonomik olarak sıkıntı çektiğini bilmekteyiz. Dolayısıyla İranlıların ülkemize gelmesi, ulaşımı, konaklaması yönünden çok ciddi destekler verilmesi gerekiyor ancak bugün şunu söylemek istiyorum. Elbette ki insanların ilimize gelmemesinin önüne geçecek bir takım uygulamalardan uzak durmamız gerekiyor. Daha çok misafir çekme yoluna gitmeliyiz ancak gelen misafirlerimizin de nihayetinde bizim kurallarımıza uymaları sağlanmalı. Esnaflarımız, işletmelerimiz özellikle gece kulüpleri, alkollü mekanların ciddi bir şekilde denetlenmesi gerekmektedir. Yetkililer dengeyi sağlayacak şekilde tedbirler almalıdır. Tabi ki misafirlerimizi küstürmeyelim ama halkımızın ahlak ve adabına uygun bir şekilde davranmalarını sağlamak adına gerekli tedbirleri alalım.” HABER: BURHAN ERGİN

Bakmadan Geçme