Sebze ve meyve fiyatlarının yanına yaklaşılmıyor

Son günlerde sebze ve meyveye yapılan zamlardan sonra sebze ve meyve fiyatlarının yanına yaklaşılmıyor.

Kış mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden olan mandalinanın kilosu 10 ila 20 lira, nar 25-30 lira, armut 60, cennet hurması 60, elma 25, çilek 125, yerli muz 40, çikita 70 liradan satışa sunulurken, sebzelerde aynı şekilde cep yakıyor. Domates 30, salatalık 30, patates 18, soğan 15, sivri biber 40, maydanoz 8, yeşil soğan 25, marul 25, patlıcan 40, kabak 38 liradan satışa sunuluyor.

Yaşanan fiyat artışları vatandaşları olumsuz etkiliyor. Pahalılıktan dolayı sebze ve meyveyi kilo yerine tane olarak aldıklarını söyleyen vatandaşlar yetkililere seslenerek fiyat artışlarının durdurulması piyasaların denetlenmesi, fiyatların aşağı çekilmesi gerektiğini söylediler.

Ülke genelinde sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan artış Van'da da tezgahlara yansıyor. Fiyatlarda yaşanan artışlar, hem vatandaşları hem de esnafları kara kara düşündürüyor.

Yapılan zamlarla artan gıda fiyatları, dar gelirlinin belini bükmeye devam ediyor. Sebze ve meyve fiyatlarındaki artış adeta rekora koşuyor. Yüksek fiyattan aldıkları ürünleri haliyle yüksek fiyata satmak zorunda kaldıklarını dile getiren manav esnafı, durumun kendileriyle ilgili olmadığını belirtirken nakliye fiyatlarının ürünlere yansıdığını yerinde bedava dahi alsak nakliye, kira, işçi ücretleri, elektrik, doğalgaz fiyatları eklendiğinde haliyle ürünlerin fiyatı artmaktadır. Yetkililerin acilen nakliye ve diğer girdi fiyatlarında düzenlemeye gidip maliyetleri düşürmeliler. Vatandaşlar, yüksek fiyatlardan dolayı sebze meyve alamadıklarını söyleyerek, yetkililerin sorunu kökten çözecek adımlar atması gerektiğini ifade ettiler.

“SEBZE VE MEYVE FİYATLARI YÜKSEK OLMASINDAN DOLAYI ALINAMIYOR”

Gazetemize konuşan vatandaşlar, “Son yıllarda ekonomik açıdan çok zor günler geçiriyoruz. Ülkemizde yaşamış olduğumuz ekonomik krizi artık iliklerimize kadar hissediyoruz. Paramızın değeri günden güne geriyor. En büyük paramız 200 liraya doğru düzgün bir şey alamıyoruz. Sebze meyve fiyatları aşırı derecede artmış durumda. Kapya biber 50 lira, patlıcan 40 lira, domates 30 lira, salatalık 30 lira, patates 18 lira, kuru soğan 15 lira, marul 25 lira, limonun kilosu 20 lira, muz 40 lira, çilek 125 lira, nar 25, kivi 50 liradan satılıyor. Fiyatlar bu kadar yüksekken biz nasıl alışveriş yapalım. Bu zamlara dayanacak gücümüz kalmadı. Eskiden bir nebze olsun pazardan uygun fiyata alışveriş yapabiliyorduk şimdi oralarda da fiyatlar cep yakıyor. Pazarcı esnafı dahi artık Pazar kuramaz oldu. Kurulan pazarlara gidenlerde sadece bakıp geçiyor artık kimse tezgahlara yanaşamıyor. Asgari ücretle geçinen ailelerin geçinmesi mümkün değil. Yetkililerin acil çözüm bulması gerekmektedir. Fiyatlarda düşüş sağlanmazsa kimse sebze ve meyve alamayacak duruma gelecek. Yetkililer fiyatların düşürülmesi için bir an evvel gereken adımları atmalı” diye konuştular. HABER: AYCAN AVCI

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme