Sedyede geldiği hastaneden yürüyerek çıktı
Van'da geçtiğimiz aylarda yüksekten düşerek felç geçiren epilepsi hastası 17 yaşındaki Baki Abatay, sedyede getirildiği Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim Araştırma Hastanesinde gördüğü tedavi sayesinde yürüyerek taburcu oldu.
Van'ın Gevaş ilçesine bağlı Abalı Mahallesi'nde ikamet eden 17 yaşındaki epilepsi hastası Baki Abatay, çıktığı evin damından dengesini kaybederek düştü. Ağır yaralanan Atabay, olay yerine sevk edilen ambulansla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Van Eğitim Araştırma Hastanesinde gördüğü tedavi sayesinde iyileşen Atabay, yürüyerek taburcu oldu. İHA muhabirine açıklamalarda bulunan 17 yaşındaki epilepsi hastası Baki Abatay'ın babası Mehmet Şirin Abatay, oğlunun 4 ay önce yüksekten düşmesi sonucu felç geçirdiğini söyledi. Atabay, “Oğlum üç metrelik yükseklikten düşme sonucu elleri ve ayaklarını kullanamıyordu. Burada yoğum bakıma yatırdık. Belli bir süre yoğum bakımda kaldıktan sonra Palyatif Bakım Merkezine yatırıldı. Burada yapılan tedaviler neticesinde yatalak durumda olan oğlum şu anda yürüyebiliyor. Hastaneyi ikinci evimiz olarak görüyoruz. Allah hepsinden razı olsun. 17 yaşındaki oğlum 14 yıldır epilepsi hastası olarak tedavi görüyor” dedi.
“Hastamız elleri ve ayaklarını hareket ettiremiyordu”
Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Abdullah Kahraman ise hastanın yüksekten düşme nedeniyle anestezi yoğum bakım ünitesinde takip ettiklerini belirterek, “45 günlük yoğum bakım tedavisi sonrasında hastamızın hem elleri hem de ayakları hareket edemiyordu. Göz teması kurmuyor, ağızdan beslenmesi mümkün değildi. Midesine beslenme kateteri yerleştirdik. Beslenmesini düzenledik, daha sonra yoğun bakımda tekrarlayan akciğer enfeksiyonu geçirmesi sebebiyle Palyatif Bakım Servisine kabul ettik” diye konuştu.
“120 günde eski sağlığına kavuştu”
Palyatif Bakım Servisinde 75 günlük fizik tedavi desteği ile beraber diğer medikal tedavilerini takip ettiklerini vurgulayan Dr. Abdullah Kahraman, “Bu sayede hastamız 120 günlük tedavinin ardından tamamıyla eski haline gelmiş oldu. Palyatif bakım; felsefesinde öncelikli kanser hastalarına hizmet vermektedir. Bunların dışında yoğum bakım tedavisi gören, buradaki aktif tedavilerinin ardından eve gidemeyecek durumda olan hastalarımızı kabul etmekteyiz. Burada hastanın durumu daha stabil hale geldiğinde ve kendine yetecek kapasiteye ulaştığında taburcu etmekteyiz” ifadelerini kullandı.
“Evde tedavisi mümkün olmayan hasta grupları ve ailelerine hizmet vermekteyiz”
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ümit Haluk İliklerden ise Palyatif Bakım Merkezinin çalışma felsefesini anlatarak, “20 yataklı Palyatif Bakım Merkezimiz birkaç hafta içerisinde yeni merkezine taşınıp, daha kaliteli ve düzenli hizmet verecektir. Bu merkez yaşamı tehdit eden çok ciddi kronik hastalıklardan dolayı vücudunda sekel kalan terminal dönem kanser hastaları, son dönem kanser hastaları, vücudundan felç olan nöroloji hastaları, ağır trafik kazası sonrasından uzun süre tedavi gören ve evde tedavisi mümkün olmayan hasta gruplarına ve ailelerine yönelik hem psikososyal destek hem de tıbbi bakım eğitimi vermektedir” dedi.
Merkezde psikolog ve fizyoterapistlerin mevcut olduğunu ifade eden İliklerden, “Bu hastamız 45 gün yoğum bakımda yatmış, sonra 75 günlük palyatif bakım tedavisinden sonra evine gönderdiğimiz bir hastamız. Hasta kendisine yetecek duruma geldi. Ailesi de hastaya karşı nasıl davranması gerektiğini öğrendi. 2015 yılının Mayıs ayından bu yana hastanemizde bu hizmeti vermekteyiz. İnşallah daha güzel sonuçlara sebep olacaktır. Palyatif Bakım Merkezi, hayata yıllar katmak değil, hastanın yaşadığı yıllara hayat katmak ve ağrılarını azaltarak konforunu arttırmayı amaçlar. Bu sayede hasta ve hasta yakınlarına hastalıklarını kabul ettirmeyi ve o hastalıkla nasıl yaşayacaklarını öğrendikleri bir merkezdir” diye konuştu.
Van'ın Gevaş ilçesinde ikamet eden 4 kişilik ailenin 3. çocuğu olan Baki Abatay ve ailesinin mutlulukları ise yüzlerinden okundu.